Mesianism, spectacol și zădărnicie

laparola.info

Tocmai se lansează candidații pentru Parlament. Cu surle și trâmbițe. Fără-ndoială că iarăși vor fi prezenți printre „catindați” și câțiva evanghelici. În fiecare legislatură au cam fost. Și parcă văd iarăși pastori, conducători religioși, bloguri cu mare audiență (și slabă calitate) îndemnându-ne să alegem „un om al lui Dumnezeu în Parlamentul României”.

Ca și când toți evanghelicii care s-au perindat până acum prin legislativ ar fi fost doar semi-oameni ai lui Dumnezeu. Ca și cum Ioan Alexandru, de pildă, n-ar fi putut satisface această condiție.

Părerea mea e că aceste elanuri electorale nu-și au rostul. Da, se poate alege un candidat evanghelic, dar el e doar unul dintr-o mulțime, ales pe listele unui partid căruia trebuie să-i dea ascultare. Nu vreau să dau exemple din trecut, ca să nu pară că am ceva împotriva vreunui om.

Cred că, pur și simplu, la aproape un sfert de veac de la așa-zisa Revoluție, ar fi vremea ca mesianismul de până acum să fie abandonat, pentru că e desuet. Nu a funcționat vreme de 6 legislaturi și nu va începe să funcționeze nici acum.

N-am idee dacă-i boală românească sau boală evanghelică, dar mereu așteptăm omul providențial, vocea care să răscolească rărunchii amorțiți ai națiunii. Și nu mai vine. Dar noi o luăm de la capăt, cu un nou avânt. Și mai așteptăm o dată. Cu toate că profeții sunt rari și trimiși când Dumnezeu hotărăște.

Am avut parte și de mult râvnitele evanghelizări pe stadion. Avem parte și de stații de radio și televiziune creștine. E plină piața de literatură evanghelică – numai de ar cumpăra-o cineva. Însă toate acestea nu au schimbat fundamental fața țării.

Fac o paranteză și menționez că nu (mai!) împărtășesc această părere. Fiindcă n-am de unde ști cum ar arăta România astăzi fără toată influența creștină (nu mă interesează confesiunea) din Parlament, din presă, dinspre edituri. Poate că nu stăm mai rău de atât tocmai pentru că au existat niște focare de creștinism viu și eficace.

Dar evanghelicii sunt încă în așteptarea unui personaj mesianic (care să se manifeste în politică!), a unei transformări spectaculoase care să răstoarne peste noapte reperele prost așezate ale societății românești. Acest om ar trebui să realizeze tot ce nu s-a putut prin evanghelizări, presă, literatură. Faptul că nu se întâmplă poate să însemne pur și simplu că fiecare la locul lui are mai mult de lucru și că, în ultimă instanță, are un rost pe lumea asta.

În orice caz, cred că e un moment numai bun să renunțăm la așteptările mesianice. Dacă va apărea un astfel de om, probabil că se va întâmpla independent de așteptările noastre. Nu zic că ar fi rău ca oamenii să spere că țara lor s-ar putea preschimba în bine, că ar putea deveni mai cucernică în ansamblu. Dar cred că aceste așteptări ce reclamă un personaj providențial sunt speculate nedrept de către niște candidați fără virtuți excepționale și fără vocații profetice.

Vindecarea de aceste speranțe nefondate ar reduce semnificativ și nivelul de frustrare ce începe să se manifeste după primul an de mandat. Ar diminua și ocările aruncate în direcția politicienilor evanghelici. Candidații evanghelici, oricât de bine intenționați, se văd siliți să facă diverse compromisuri, pentru că altminteri nici proiectele lor nu vor fi susținute.

E adevărat că au existat oameni precum William Wilberforce, dar au existat și oameni precum Jeremiah Evarts. Nu toți cei implicați în politică au avut parte de izbânzi minunate. Ca să nu mai spun că până și Wilberforce s-a folosit de șiretlicuri, și-a folosit influența și a recurs la alianțe politice ca să-și vadă țelul îndeplinit.

Cine votează un candidat evanghelic bine face. Iar cei care aleg să nu voteze evanghelici nu cred că comit vreun păcat. Mult mai periculos mi se pare să agațe de candidatul creștin așteptări adunate de-a lungul a două decenii și mai bine.

Lucrurile trebuie puse într-o perspectivă mai cuprinzătoare și totodată mai justă. Dacă toată armata de evanghelici (care formează vreo 5% din populația țării) nu reușesc să schimbe fața României, ar fi nedrept să cerem câtorva parlamentari să facă tot ceea ce nu au putut face sute de mii de credincioși. Într-un sfert de veac.

4 gânduri despre “Mesianism, spectacol și zădărnicie

  1. Abia anul acesta sau anul trecut am inteles ceva. E important ca un canditat sa fie crestin dar trebe sa se si priceapa sau sa fi demonstrat ca a reusit intr-un domeniu profesional sau un proiect anume. Si apoi, culmea ironiei, nu trebuie sa urmareasca succesul politic pe termen scurt, care de cele mai multe ori duce la compromisuri, ci sa fie credincios in lucrurile mici si daca Cel de Sus va voi ii va da pe mina si lucruri mai mari. Dar ramine lucrul de capatai: fara compromisuri no matter what!

    • Nu știu ce mai înseamnă compromis, Căline. Wilberforce a făcut compromisuri? Compromisul se referă la morală? La care morală? Nu te chestionez pe tine, ci pe mine. Că există o morală a legilor, care ține cont de fiecare lege strâmbă, făcută din interese politicianiste. Oare asta i se cere unui politician creștin care știe cum au fost făcute legile? Sau își permite să ignore o lege strâmbă pentru o cauză dreaptă mai înaltă? Cred că e foarte greu să fie în pielea unui poltician credincios și care vrea să fie autentic.

      • Din pacate nu stiu ce a facut Wilberfore. In schimb urasc sa vad in Romania aliante electrorale pe principiu suntem mai puternici impreuna. Ce nu intelege multa lume e ca nu ti trebe un partid mare ca sa ai un cuvint de spus. La cite gafe fac politicenii trebe doar sa fii consecvent in principii si lumea ince incet iti va da gir.

        • Aici te contrazic, Căline. Lumea nu-ți dă gir decât dacă ai ceva de oferit. Ceva foarte concret: bani! Atunci ai gir. Înțeleg ce spui, dar asta merge numai la oameni pentru care lehamitea politică se concretizează într-o privire mai critică, mai atentă. Pentru ceilalți, lehamitea politică se traduce în aplauze pentru spectacole grotești și incitatoare la ură precum cele de la Antena 3. După cum se vede, reacția la Băsescu duce oamenii spre opțiuni politice pro-USL. Deși o bună parte dintre votangii care își vor da votul lui Ponta sau chiar lui Voiculescu o fac știind bine că nu aleg pe cineva mai bun, ci doar pe „altcineva”. Dacă ar fi cum zici, atunci ar căuta un candidat independent, o grupare mică, dar promițătoare. Constatăm însă că aceste grupări lipsesc, pentru că știu că românii nu le iau în serios. Și atunci se alipesc de niște mamuți care au… BANI. Ca să poată „stimula” electoral cetățenii. Așa a făcut și justițiarul Neamțu, care pornise decent, dar s-a încurcat în plasele PDL. În curând va fi aglutinat, iar el va căpăta un postuleț confortabil într-o instituție a statului pe care l-a bălăcărit că-i prea obez. Previziunea mea e una pesimistă și sper să nu se adeverească. Însă mi-e tare firavă această speranță.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s