Jandarmul Google

gearlive.com

Google a decis că modifica algoritmul de căutare pentru a bloca accesul la anumite site-uri. Pe românește, oamenii au recurs la cenzură. Au mai făcut așa ceva la cererea guvernului chinez, deci nu-i o noutate. Inițiativa e, de altminteri, mai veche. Această intervenție nu se referă însă la chestiuni de viață și de moarte (cum ar fi terorismul, propaganda rasistă, pornografia infantilă). Nu. Ci are de-a face cu pirateria online.

Altfel spus, Google a devenit jandarmul slugarnic al bogaților care au făcut presiuni ca gigantul internautic să le facă hatârul ista. În sine, s-ar putea ca această acțiune a Google să aibă o morală cât de cât justă. Dar…

Mă tem că tocmai s-a deschis drumul și către alte tipuri de cenzură. În acest moment se poate trage concluzia că, dacă ești suficient de potent financiar sau ai un grup de lobby suficient de convingător, poți obține de la Google anumite beneficii.

La urma urmei, promotorii legilor ACTA nici nu trebuie să convingă guverne, ajunge să-i convingă pe conducătorii de la Google, Yahoo și Bing, ca să aibă tot ce își doresc, fără să mai fie nevoie de procedurile greoaie de a convinge parlamente și țări de „utilitatea” acestui demers.

Mergând puțin mai în adâncime, din gestul recent al Google înțelegem că un grup restrâns de indivizi privilegiați hotărăște pentru întreaga umanitate ce înseamnă libertate, ce înseamnă informare corectă, ce înseamnă aproape fiecare noțiune pe care o căutăm online.

Coroborați chestia asta cu cantitatea tot mai mare de stupiditate produsă în sistemele publice de învățământ. Mai adăugați și faptul că deja există un curent de opinie ce favorizează ideile numai de un anumit tip și de o anumită culoare. Puneți la socoteală și faptul că Google ierarhizează automat rezultatele căutărilor, ceea ce înseamnă și că poate să schimbe oricând algoritmul ierarhizărilor.

Obținem astfel un cocktail extrem de periculos, în care moralitatea câtorva inși decide cantitatea, calitatea și accesibilitatea informațiilor pentru publicul larg. Și când te gândești că ni se sugerează că indexul catolic era odios…

Într-o societate în care nu există o morală comună ca temelie a relațiilor, în care nici măcar legile nu mai reprezintă vreo garanție, care sunt temeiurile libertăților? Ce anume ne garantează că Google, Yahoo, Microsoft, Facebook nu vor intra în jocurile de putere ale guvernelor sau ale unor bogătani dispuși să plătească oricât ca să poată controla ce se întâmplă în mediul virtual? Să fie de ajuns un cod deontologic? Mă înșel eu sau și băncile au coduri deontologice, însă tot au generat criza economică din care nu mai știm ieși?

Nu sunt deloc prăpăstios, ci pur și simplu duc mai departe implicațiile deciziei recente luate de Google. Aș fi înțeles mult mai bine o acțiune care vine să salveze vieți, să limiteze o deviație psihică, dar, sub paravanul protecției drepturilor de autor, cenzurarea unor rezultate nu face, în ultimă instanță, decât să umple niște buzunare (oricum destul de burdușite).

Acest precedent este extrem de periculos pentru că Google nu mai vorbește aici în numele societății, nici în numele unor principii înalte, ci în numele unor grupuri de interese (fie ele oricât de legitime).

Și merită reținut pentru faptul că se admite explicit, fără fasoane, că există posibilitatea de a controla conținutul la care are acces un utilizator. Toți știam asta mai mult sau mai puțin lămurit, dar acum procedura e asumată fățiș, în lumea liberă, nu în China comunistă.

Încet, încet și spațiul virtual, perceput multă vreme ca fiind o zonă de maximă libertate, începe să intre în aceeași categorie cu mass-media. În funcție de interesele câtorva, o elită selectă, vom avea acces la anumite conținuturi și ne vor fi refuzate altele. Pentru simplul motiv că așa găsesc ei cu cale.

3 gânduri despre “Jandarmul Google

 1. Sau mai precis, utopia in care credeai (ca o companie precum google poate organiza intreaga cunoastere uman pe principii perfect democratice, meritocratice, samd), nu exista in realitate.

  Dar acum nu e cazul sa-l facem pe diavol mai negru decat este.

  Oricum, google nu are nici o datorie morala fata de utopiile tale (sau nici chiar afata de ale mele 🙂 ).

  De fapt ce vor sa faca este extrem de legitim – nu intru in detalii dar in orice caz nu m-as baza pe presa din.ro sa relateze obiectiv si tehnic corect astfel de chestiunu.

  Dar in general sunt destule forte la mijloc – inclusiv buna credinta a celor care muncesc la google, incepand chiar cu fondatorii companiei, astfel incat daca utopiile tale sunt departe de realitate, distopiile care te angoaseaza sunt si mai departe.

  Asa ca cheers 🙂
  Costin

  • Nu, Costin. Utopia mea e alta. Aceea că regulile adoptate sunt transparente și suficient de clare încât să nu depindă de damblaua unui om sau a unui grup. Și că se pot asuma niște principii care să faciliteze comunicarea necenzurată, dacă tot bătem apa-n piuă cu libertatea asta. Firește că nu poți cere unei companii private să facă ceva, dar mă gândeam că poate vine inițiativa dinspre companie, ca să-și câștige respectabilitatea de care are nevoie inclusiv în tranzacțiile la bursă.

   N-am spus că n-ar fi legitim ce face google, ci că e suspect că s-au gândit să înceapă acțiunile lor legitime de cenzurare tocmai de la niște chestii ce implică enorm de mulți bani și unde „victime” sunt niște giganți ai entertainment-ului. Puteau începe de altundeva, îmi zice mie un glas – sper că nu sunt schizofren! 😉

 2. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
  Un articol interesant pentru că merge dincolo de știrea în sine prezentând și efectele pe care o astfel de decizie, referire la cenzurarea (în fapt din câte am citit împingerea rezultatelor mai în spate) anumitor informații o poate avea asupra libertății de expresie în general.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s