Și ce facem după referendum?

Sunt multe semne de întrebare. Ce se întâmplă dacă Băsescu pleacă și rămâne Antonescu-Ponta? Ce se întâmplă dacă se invalidează referendumul pe motiv de absenteism? Vor încerca cei din USL și alte soiuri de manevre? Ce se întâmplă dacă revine Băsescu la Cotroceni? Cum vor arăta următoarele luni dacă președintele și prim-ministrul n-au putut să se înțeleagă nici înainte să aibă acest conflic extrem de violent? Ce se va întâmpla cu – scenariul cel mai probabil – un Băsescu reînscăunat, dar lipsit în mod evident de susținere populară?

Toate aceste întrebări sunt legitime și pot fi puse. Se pot specula și niște răspunsuri, pe fiecare cât și cum îl duce capul. La setul de mai sus se pot adăuga și alte întrebări suplimentare legate de imaginea externă a României, de credibilitatea și stabilitatea economică a țării, de validitatea și funcționalitatea instituțiilor democratice.

Însă nu pe astea vreau să le formulez aici, ci mă gândesc la niște întrebări ce vizează buna conviețuire cu prietenii și cu vecinii, cu neamurile și cu colegii.

De multă vreme n-am văzut (nici nu știu dacă am văzut vreodată) România atât de polarizată și atât de întărâtată. Nu țin minte să fi văzut atâția oameni (altminteri cu capul pe umeri) care să fie convinși că numai cei care gândesc ca ei au dreptate. Nu țin minte să fi văzut creștini atât de înverșunați politic și atât de convinși de mesianismul unor politicieni de o lipsă de moralitate dovedită.

Ce vom face după ce trece referendumul și va trebui să ne privim iarăși în ochi unii pe alții? Cum ne vom împăca unii cu alții și cu propriile conștiințe știind că i-am socotit idioți sau îndobitociți pe cei care nu voiau cu niciun chip să accepte punctul nostru de vedere (unicul drept, unicul adevărat, unicul legitim)?

Cât de adânc vom fi lăsat să pătrundă în carnea ființei noastre otrava aruncată în doze nerușinate zilnic prin toate mijloacele de informare posibile? Cât de adânc ne-am deschis sufletul pentru a lăsa dihotomia politică dintre răi și buni să ne pervertească relațiile?

Cum vom redobândi discernământul moral, social și relațional care să ne normalizeze viața și interacțiunile cu semenii? Vom uita pur și simplu totul și vom lua lucrurile de la început, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Vom putea admite în forul nostru interior o asemenea ipocrizie? O vom lăsa să treacă nesancționată, fără procese de conștiință?

Vom putea evita să recidivăm peste trei luni, peste un an, peste patru ani? Vom deveni mai înțelepți sau mai crânceni și mai setoși de sânge?

Cine ne va mântui de tot ce am săvârșit împotriva aproapelui nostru în acest moment de criză? Se spune că în situațiile critice se vede cu adevărat caracterul omului. Dacă suntem cinstiți cu noi înșine, ce am arătat? Dacă nu am fost în stare nici măcar să admitem o opinie politică diferită de a noastră, cum am putea admite, fără să ciopârțim din ea, o existență plenară diferită de a noastră? Prin acea toleranță tâmpă care e doar o formă de indiferență prost mascată?

Iar dacă nu putem lăsa loc convingerilor diferite, unde mai e democrația pe care o invocăm cu toții? Nu cumva în aceste atitudini se străvede un mugure odios de totalitarism în ascensiune?

Am rămas cu impresia după această criză politică la care am luat parte fără voia noastră că, de fapt, foarte puțini oameni se sinchisesc de adevăratele valori ale democrației și că cei mai mulți doresc numai să își impună propria opțiune politică. Amit că e cumplit de greu ca, revoltat fiind de ceea ce ți se pare un abuz, să mai ai puterea să te pui în pielea altcuiva, dar nu pentru asta s-a murit? Nu tocmai pentru a putea fiecare să aibă un punct de vedere care să nu-i fie impus cu forța, din afară?

Când vom realiza cu adevărat că noi am fost fraierii pe care i-au jucat politicienii pe degete, cum vom putea privi în urmă la mizeriile pe care le-am aruncat înspre alții, convinși de justețea acțiunii noastre? Cum vom recupera civismul și coeziunea populară care fac ca democrația să funcționeze? Cum se va reabilita ideea de vot?

Ce fel de oameni am devenit dacă am ajuns să ne sfădim cu toată lumea din pricina unor idei politice în care nici măcar cei care le enunță nu cred? Ați uitat de traseismul politic? Ați uitat de „răzgândirile” suspecte ale policienilor care azi spun una, iar mâine susțin cu seninătate – și fără remușcări sau explicații – exact ideea opusă?

Cum vom recăpăta capacitatea de a mai recunoaște reperele – eu sper că încă mai sunt – dacă în tot acest timp am avut orbul găinii sau le-am ignorat cu ostentație? Și cum vom mai avea încredere în judecata noastră dacă acum ne-a trădat în asemenea hal, încât am ajuns să scuipăm pe libertate, pe demnitatea umană, pe democrație, pe încrederea interumană doar pentru că am adoptat o opinie politică sau alta?

Așadar, ce-o să facem după referendum ca indivizi și ca națiune?

35 de gânduri despre “Și ce facem după referendum?

 1. sincer, momentan nu imi pasa, am sa ma preocup de asta dupa ce pica Basescu. :)) dar sa fac un efort
  viata continua, orice deznodamant va avea referendumul, desigur daca referendumul va fi invalidat, va urma o perioada tulbure politic vorbind, iar sustinatorii vor continua sa ramana in peluze pentru prelungiri, iar in final pentru penaltiuri. spurcata comparatie am facut.
  iara de base va pleca, perioada de tulburare va fi oarecum mai scurta, si conform experientelor anterioare, mare parte din cei care acum sunt pro-base, vor uita asta, si se vor pune in tabra invingatorilor, o alta parte din cei pro-base, vor face o opozitie tacita, gen „mie nu-mi pasa de politica”, o mare parte din presa portocalie va muri, iar restul vor ramane credinciosi, si va forma nucleul dur la pd-ului, zic eu 10%

  • ce ton profetico-irefutabil aveti… 🙂 ma amuz…liberatea de expresie ne da dreptul la pronosticuri (despre o materie ce trebuie pe care ne-o preda istoria)?…de parca am cunoaste intru totul „gandurile lui Dumnezeu” ?!

  • Nu cred că perioada tulbure va fi scurtă. Pentru că va urma, întâi, campania electorală (3 luni), apoi împărțirea ciolanului între PNL și PSD, că nu îi cred în stare de conviețuire pașnică.

 2. Mi-a placut mult articolul.Traiesc in occident de peste douazeci de ani,duc o viata mai mult decat comfortabila,sunt bine integrat in societate.As fi putut sa sper ca am invatat toleranta si democratia,dar iata ca nu.De doua luni sunt turbat si deprimat,evit sa vad un prieten cu opinii diferite,mi-e teama de propria mea agresivitate,retraiesc „golaniada” sau”mineriada”.Singurele consolari le regasesc in Glossa lui Eminescu ,sau intr-o fraza a lui Tutea ce afirma ca meritul poporului Roman este acela de a exista.

 3. Eu cred ca „Invrajbirea” de care vorbesti este artificiala. Ea nu este naturala si acesta este motivul pentru care nu cred in efectele ei. Fiind rodul unor „manarii” ce tin de un laborator mediatic, parerea mea este ca suntem intr-un moment in care am putea vedea lumina. Ma refer la acea luminita care sa ne poata da puterea de a spera ca si la noi se poate face justitie, si noi avem oameni profeionisti, si noi facem ceva. Aceste insiruiri de nume este pur intamplatoare dupa cum intamplator este, sper, acest nume „Antonescu”…Eu cred ca aceasta criza sociala este rezultatul normal al unei „scandalizari’ in randul unor oameni care trebuie sa recunoasca ca sunt si ei oameni ca si ceilalti. Ura impotriva lui Basescu se va destrama atunci cand unii corupti vor ajunge dupa gratii, cand invatamantul se va insanatosi si cand noi vom reusi sa judecam la rece faptele. Nu cred in ura multimii. Ura multimii se stinge ca un foc si se va stinge. In schimb ura viscerala a unor oameni care au instigat-o ii va manca prin interior.

  • Bine-ar fi să ai dreptate. Însă, dacă e atât de artificială, de ce e totuși atât de reală, de prezentă, de agresivă? Dacă e doar o făcătură, de ce e atât de virulentă?

   Mă tem că nu prea se vor repara multe, tocmai pentru că, între altele, această ură orbește și deturnează oamenii de la înțelegerea adevăratele probleme.

 4. In primul rand ptr. ca este instumentata de argumente mincinoase. Iar daca minciuna are picioare scurte, atunci si ura se va risipi odata ce minciuna va fi devoalata. Ura de orice fel ar fi este brutala, violenta……….. ii simti prezenta. Desigur si noi vibram mai ales atunci cand suntem o parte a acestui mediu in care se dezlantuieste. Cred ca este suficient un lucru in acest moment: ADEVARUL. De el atarna toata acesta alianta „impotriva naturii” si toata aceasta invrajbire. Cand vom sti cu totii cu stau lucrurile, si cand le vom vedea, vom sti si pe cine sa uram si ce anume sa uram.

  • Întrebarea mea este dacă vom mai putea ajunge să știm cum stau lucrurile. Totodată temerea mea e că nu, pentru că nu cred că asta se vrea. Doar nu vor admite unii că ceilalți aveau dreptate. Minciuna asta durează de peste 20 de ani, de la Revoluție încoace. Iar acum a atins un mare grad de agresivitate.

 5. Romanii, care mai cred cu adevarat in Dumnezeu, ar trebui sa staruie inaintea Lui Dumnezeu ca sa nu mai ingaduie inca un jug totalitar peste tara. Daca referendumul va fi validat lupta va fi mult mai grea.

 6. ” Ce se va întâmpla cu – scenariul cel mai probabil – un Băsescu reînscăunat, dar lipsit în mod evident de susținere populară? ”

  Nu va raspund la intrebare , dar am sa fac unele remarci . De unde sinteti atat de sigur ca este in mod evident fara sustinere populara ? Care ar fi evidentele , cele de la antenele initiatorului ? Pai , daca useleului ii vin cele cinci milioane de votanti care au venit si la locale , ceea ce iar nu e sigur , si restul , pana la 17-18 milioane stau acasa , care ar fi sustinerea useleului ?Intrebarea , va rog sa remarcati , este in marja presupunerii , pentru ca si dvs. ati presupus…
  Dar , va intreb si eu , de ce useleul , prin lege a hotarat sa nu se mai treaca pe procesele verbale numarul de stampile din sectia de votare , sigiliile sa nu mai fie verificate , neavand importanta integritatea lor , de ce hulpavul baron Mazare infiinteaza sectii de votare in cazinouri si restaurante ? Cunoasteti legea ? Conform legii , singurele locatii care corespund pentru sectii de votare sunt scolile . Unul din motive ar fi departarea de sursele de alcool .
  Dar , ce conteaza , Jos dictatorul !
  Pacatul acestui post al dumneavoastra este ca dupa atatea intrebari nu da un singur raspuns si nu spune clar , ca si cand ar fi un fleac fara importanta , cine a facut rau si in ce consta raul facut si nici de care parte va aflati : de cea a binelui sau a raului . Politicienii toti sunt fara morala , dar unii fac un rau cumplit acum acestei tari . De aceea societatea este polarizata , pentru ca nimeni nu spune celor care cred ca au dreptate urmand useleul , ca , de fapt se afla chiar de partea cealalta a legii si bunului simt !
  Numai bine !

  • N-am răspuns pentru că nu cred că știu. Oricum, nu cred că există un singur răspuns.

   Vă spun și de ce cred că USL-ul va avea mai mulți vontanți: pentru că ei organizează în acest moment alegerile și când PSD-ul organizează ceva (nu știu despre PNL) sunt mari șanse să fie fraudat. Întrebarea e doar cât de fraudat. Oare suficient încât să tranșeze referendumul? Nu m-aș mira. Știu că, înainte de 2004, într-un sat de prin Ardeal, era primar un PSD-ist. La fiecare alegeri, îi aducea pe analfabeți, pe săraci, pe bătrâni cu forța la vot și îi mințea că dacă votează altceva decât trandafirii li se taie pensia. Chestia asta a durat 15 ani de zile fără ca cineva să reacționeze. De frică. Așa va fi și anul acesta.

 7. Permiteti-mi inca o intrebare : De ce sfintii din usele , in timpul mersului deraiaza trenul in care mergem si-l pune pe sine spre est , fara sa intrebe 22 de milioane de calatori ? Toata lumea spune ca totul s-a declansat cand basescu a scos pe piata plagiatul lui ponta si sa face ca uita ca , de fapt , incarcerarea lui nastase a declansat totul ! Frica politicienilor de puscarie a declansat totul .
  Lasam loc convingerilor diferite , dar nu incalcarii legii sau loviturilor de stat pe care o numim pluralism democratic . Nu sunt , dupa parerea mea , intrebarile nimerite in aceste momente , dar dupa cum vedeti m-am straduit sa explic cate ceva in spiritul polemicilor cordiale . Intrebarea nu e cum ii privim in ochi pe ceilalti care se lasa dusi de nas de promisiuni desarte , ci cum ii vindecam si ii facem putin mai destepti . Ceea ce s-a intamplat nu e democratie , nu e joc democratic , a fost o lovitura data democratiei pentru a instaura o dictatura a majoritatii , cel mai periculos joc care poate lesne fi confundat cu democratia.
  Vor veni altii si vor minti mai frumos . Cine vor fi primii care vor pune botul ? 🙂

  • Da, aveți foarte mare dreptate. Eu m-am ocupat de un aspect imediat. Însă, pe termen lung (că numai așa se poate) acel spirit civic, critic, lucid, ar trebui cultivat. Iar asta începe din școală și trebuie făcut cu insistență, apreciat, cultivat inclusiv în dezbateri publice. Or, la cum arată școala, la cum arată viața socială, mă îndoiesc că cineva va dori să pornească acest demers. Prin ce am postat pe blog în această perioadă, dacă vă uitați în urmă, am încercat să pun în balanță mai multe puncte de vedere, tocmai pentru a stimula oleacă propriul discernământ al cititorilor. Am pus problemele cât mai contextualizat am putut, deși știu că pot exista și imperative la un moment dat. Una peste alta, dacă s-ar generaliza atitudinea critică și nu istericalele, ar fi un mare câștig.

   • Da , aveti dreptate ! In cazul acesta , trebuie sa recunosc , si eu ma aprind cam repede . N-am vrut sa ofensez pe nimeni…
    Trebuie sa recunoastem ca avem o scuza : traim vremuri neobisnuite.

  • Nu prea inteleg la cine va referiti cand invocati frica de puscarie a politicienilor. Unii USL-isti au intrat in puscarie (cazul Nastase), poate si altii vor mai intra… Dar sa nu uitam ca si juristii USL-ului pregateau, in cazul demiterii lui Basescu, reactivarea dosarelor ‘Flota’ si ‘Mihaileanu’. Cred ca frica exista (inainte de referendum), de ambele parti…

   • Ma refeream la politicieni , la toti , nu la cineva anume . Ii dispretuiesc pe toti , fara nuanta . Eu cred ca nu politica poate rezolva problemele oamenilor , ci stiinta ! Politica , in epoca in care traim , este revoluta , este un stadiu depasit al umanitatii . Politicienii doar consuma enorm si nu rezolva nimic . Noi ii tinem in spate ca prostii si pe astia si pe cei de la Bruxelles .
    Sper ca acum am fost mai clar 🙂

 8. Vorbiti despre convietuire dupa Referendum. Mi-e foarte greu sa ma gandesc la convietuire dupa, atata timp cat in timpul Referendumului unii nu au vrut sa convietuiasca impreuna cu mine ci s-au folosit de o lege abuziva (numita astfel de insusi Traian Basescu), ca sa incalce principiul „democratic” al majoritatii si ajungandu-se astfel ca astazi sa conduca o minoritate.

  • Cum spuneam și în alt comentariu, dacă regulile au fost acceptate așa, cu toate riscurile, acum trebuiesc respectate exact cum se află. Altfel totul e o mare farsă. Faptul că nu convine nu știu cui nu contează în acest moment. E clar că Băsescu nu e dorit, dar USL-ul trebuia să fie mult mai atent cu regulile și să nu se pripească stupid să facă legi proaste care să atragă atenția Occidentului. Regret că așa stau lucrurile, dar odată ce ai spus că procesul ESTE DEMOCRATIC (iar USL-ul a făcut un titlu de glorie din asta), nu mai vii cu jalba în proțap și te văicărești că nu ți-au ieșit socotelile. Nu e doar proastă creștere, e lipsă de consecvență și de credibilitate. De fapt, care e poziția oficială a USL?

   • Teo, nu chiar ”nu știu cui” nu convine, ci la toți cei care votaseră afirmativ. Iar ăștia sunt mult mai mulți de unul, doi, trei, ci milioane bune care chiar ar trebui să conteze.

    • Întrebare: de ce să conteze? Doar pentru că au votat? Problema nu e câți, ci ce anume reprezintă. În acest moment, avem doar o democrație a majorităților. Mie nu îmi place, că am votat de multe ori (alături de multe milioane!) și n-am fost majoritar. Dar trebuie acceptate regulile. Repet: eroarea mare e la USL, care a acceptat un set de reguli pe care acum le contestă. Asta cu numărul de voturi anti-Băsescu e diversiune. Dacă regulile au fost acceptate și asumate, trebuie jucat după ele. Și toate astea vin din faptul că s-au pripit să-l alunge pe Băsescu. ei bine, majoritatea (potrivit listelor oficiale ale MAI) NU au votat. E simplu, nu? Nu există cvorumul necesar demiterii. Acum însă văd că există un mare apetit pe nuanțe (că, vezi Doamne, oricum există un procent semnificativ de apatici, iar cei care votează sunt majoritar împotriva lui Băsescu). Ei bine, democrația nu se socotește pe activi și pe inactivi, ci se rezumă la cifre reci, seci, enervante. Mie mi se pare aberant ca toți cetățenii să aibă vot egal. Aș pune un examen de obținere a voturilor. Dar punem pariu că atunci și USL ar pierde vreo 25% dintre votanții de la referendum? Că ăia habar nu au pentru ce au votat, dar au acționat pavlovian.

     Mie nu-mi place cu Băsescu, dar nici cu amatorisme de astea precum practică acum USL-ul nu avem vreo șansă de mai bine. Aici îi dau dreptate lui Pleșu. Nu ai pe cine să pui în loc mai bun în acest moment. Indivizii ăștia sunt deja compromiși. Uită-te la Antonescu: declară ca prostu (nu i-a cerut nimeni) că dacă Băsescu nu e demis, el pleacă. Și lasă chestia asta fără niciun fel de nuanțe. După care vine și spune că el nu asta a spus, dar, în câteva ore/zile își dă seama că de fapt el asta a spus. Dacă ăsta nu-i dezorinetat, atunci îi mincinos. Și într-un caz, și în celălalt pute tare bine a băsescu. Iar miasma asta nu-mi mai place. De Ponta, ce să mai zic…

    • PS: Mai ții minte cât de anti erau USL-iștii la recensământ? Ce demersuri acolo… câtă opoziție… Dintr-odată și-au dat seama că sunt pro! Măi, să fie, vai de mama ei de consecvență! D-aia îi bine să fii precaut în viața politică. Însă, în România, nu are rost: toți avem memorie cât se poate de scurtă, mai ales când vine vorba de simpatizații noștri sau de adversarii indezirabililor noștri.

    • Tocmai că, de la Băsescu încoace, majoritatea nu mai contează, ci totul se face şi desface prin vânzare-cumpărare de parlamentari trădători de nădejde. Recunosc, eu unul îmi merit soarta prezentă, pentru că atunci când Băsescu a început să joace şi a răsturnat rezultatul votului prin care PSD-ul trebuia să aibă premier în locul lui Tăriceanu, m-am bucurat că aşa le trebuie, să le arătăm noi lor! De atunci încoace, totul se interpretează şi se negociază, majoritatea nu mai are decât rolul de mazetă care votează, desigur, teleghidat. Sau cel puţin aşa e cel mai convenabil să gândim cu toţii, dând vina pe ăia răii care-i manipulează înfiorător pe cei ce nu cred ca noi. Uneori mă gândesc cum aş interpreta viaţa politică dacă aş urmări numai şi numai declaraţiile protagoniştilor (şi numai cele despre ceea ce fac ei înşişi, nu adversarii), de parcă mass media s-ar transforma într-un imens şi incolor BBC, varianta stup. Îmi place să mă flatez zicând că aş ajunge fix la acelaşi rezultat.

    • Da, nu-i deloc exclus. Cam asta fac ăia de la țară (am citit un reportaj făcut în Siliștea-Gumești) care votează de ani întregi cu PSD. La urma urmei, după ce am trecut prin PNȚCD, PNL, PDL, nu tot la PSD ajungem cu toții? Că doar asta-i rădăcina „democrației” românești.

     Într-adevăr, și eu am sesizat destul de târziu că, dacă încep să se încalce regulile, încetul cu încetul se va ajunge ca jocul să se schimbe în defavoarea celor care părea, la momentul încălcării, justificați și pe deplin susținuți din tribune. Când Băsescu și-a bătut joc de majorități, probabil că toți trebuia să începem să huidiim. El a început cu acest soi de a face legi și de a guverna în numele unor principii „mai înalte” (chipurile), iar noi i-am dat girul pe atunci. Țin minte referendumul anterior. Era pe cai mari în 2007. Deja începuse decadența, dar nu se vedea atât de clar încă.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s