Oamenii din Ardeal (și Banat) sunt mai sfinți

via deacondance.com

Astă-noapte a plouat frumos în jurul Oradiei. Nu am cunoștință de pagube materiale. Cu câteva zile în urmă a pluat și în Arad, Timișoara și în zonele limitrofe. Cu minime pagube materiale. Spun asta cu gândul la seceta care a distrus mii de hectare de culturi prin restul țării.

Care să fie explicația? Păi, e simplă, oamenii din vestul țării sunt mai credincioși decât restul populației din România. Aici sunt mai mulți evanghelici, care, evident, sunt mai evlavioși decât cei din alte zone. N-ați băgat de seamă că și cutremurele de pământ ne ocolesc pe cei care locuim în aceste regiuni păzite de Dumnezeu? Că nu avem nici inundații (decât arareori), nici alte calamități naturale?

Ei bine, dacă sunteți de acord cu ideile anterioare, aflați că tocmai v-am întins o capcană. Capcana mea avea, firește, un rol strict retoric – să vă atragă atenția. Deci nu e cazul să vă socotiți trași pe sfoară. Urmează să aprofundăm numaidecât chestiunea.

Am auzit de nenumărate ori astfel de cugetări emise din amvoane. Sentimentele cu care întâmpinam aceste constatări erau destul de amestecate. Pe de o parte, mai ales la vârsta când resimțeam acut nevoia de securitate, îmi suna bine să știu că Dumnezeu e mai grijuliu cu această parte de țară. Pe de alta, nu prea puteam înțelege de unde astfel de favoritisme.

Acum, această atitudine îmi pare plină de o bolnăvicioasă trufie religioasă. E ciudat cum, atunci când mai mulți credincioși fervenți populează un teritoriu, încep să creadă – în virtutea nu se știe a ce – că ei merită lucrurile bune care li se întâmplă. E o arganță greu de argumentat în condițiile în care există în Scriptură precizări specifice referitor la faptul că Dumnezeu „dă ploaie și peste cei buni și peste cei răi”.

În subtextul acestei îngâmfări se poate citi însă o declarație de neputință. Iar neputința se referă la faptul că acei creștini care consideră că ei atrag bunăvoința lui Dumnezeu peste meleagurile locuite nu pot să-și asume întreaga țară, pentru că atunci li s-ar invalida teoria. Așa că își asumă un teritoriu convenabil, pe care să-și poată aplica teoria. Dacă și acest teritoriu ar ajunge să fie calamitat, concluzia ar fi simplă: oamenii s-au îndepărtat și aici de Dumnezeu.

Precizez că cred că Dumnezeu poate interveni în istorie ca răspuns la rugăciune. Și tocmai aici văd și o problemă: pentru ce s-or fi rugând creștinii care păzesc Ardealul dacă restul țării o duce prost? Or fi chiar atât de egoiști încât să se roage să le meargă numai lor bine? Sau rugăciunea lor nu are efect decât pe o anumită rază în jurul propriilor reședințe?

Teoria asta cu superioritatea teritorială în materie de sfințenie e șchioapă rău, după cum se vede. Aș mai adăuga și că nu prea există argumente biblice care să susțină asemenea folclor teologic păgubos. Israelul, de pildă, o încasa în grup, ca popor, nu doar pe regiuni. Iar izbăvirea o primea tot ca popor.

E drept că zonele populate de creștini practicanți au anumite avantaje implicite care decurg din etica comportamentală a oamenilor: mai puține infracțiuni, mai multă întrajutorare etc. Dar acestea sunt consecințe normale, ba chiar obligatorii, dacă ne gândim mai bine.

Dincolo de asta, e greu să susții elitismul religios fără să o iei pe arătură – spre viciu sau chiar spre erezie. Isus îi povățuiește explicit pe apostoli să nu facă judecăți morale atunci când o nenorocire lovește un grup sau o regiune. Când i se relatează niște incidente care ar fi putut fi interpretate exact în cheia pe care ne-o propun adepții teoriei superiorității religioase, Isus răspunde fără echivoc: Credeți că erau mai păcătoși decât alții? Nici gând, „ci, dacă nu vă pocăiți, toți veți pieri la fel”. Mai clar de atât nici că se putea.

Bănuiesc că ideea că ar exista o elită privilegiată care atrage binecuvântarea peste o anumită regiune își face atât de lesne loc în conștiință și pentru că nu e resimțită ca aroganță. Căci aroganța e asociată, de obicei, cu individul, nu cu comunitatea. E mai ușor de amăgit conștiința că, de fapt, nu e vorba de mândrie, ci de… altceva, că doar nu mă laud eu însumi, ci vorbesc de bine comunitatea sfinților din zona în care mă aflu.

Și mai e la mijloc și nevoia de a dovedi triumfalist că creștinismul nostru are „roade”. Iar dacă nu putem la nivel național, că nu se prea vede, atunci măcar la nivel local s-o facem. Și să ne raportăm la chestiuni pe care oricum nu le poate verifica sau contrazice nimeni. Ar fi mai complicat, de pildă, să socotim toate accidentele de muncă, cele rutiere și toate sursele de poluare. Poate că am ieși la minus cu „roadele”.

Din câte știu eu, mândria merge înaintea căderii. Din rai. Iar mândria încearcă și indivizi, și comunități deopotrivă, încercând să deturneze pe cine poate de la practicarea smerită a virtuții.

Un gând despre “Oamenii din Ardeal (și Banat) sunt mai sfinți

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s