Intelectualii ca orbeți călăuzitori

via confidentman.net

Ce simpatici mai sunt „intelectualii” români. Au un fel aparte de a participa la viața cetății, la chestiunile politice fierbinți. Deși una dintre trăsăturile unui intelectual ar trebui să fie luciditatea și acțiunea rațională, îi vezi dând cu oiștea în gardul rațiunii de se cutremură toate „meandrele concretului”. Noroc să nu-s primii, noroc că există Sartre!

În chestiunea cea mai dezbătută azi – pro sau contra Băsescu – mulți dintre intelectualii noștri de frunte, care încă se mai cred lideri de opinie, voci ale poporului – ah, sancta simplicitas! (sic!) – s-au poziționat fie de o parte fie de alta. Ca și cum ar fi mai de preferat să-i pupi în dos pe Antonescu și Ponta decât pe Băsescu sau viceversa.

Și se apucă ei și scriu frumușel scrisorele pline de PhD-uri și alte brizbrizuri doar doar vor îndupleca UE-ul să creadă ce spune vocea intelectualității românești. De parcă ambasadorii europeni și serviciile secrete occidentale freacă menta pe Dâmbovița și nu pot vedea cu ochii lor ce se petrece.

Mă declar scârbit de supușenia acestor intelectuali pe care confruntarea cu știința de carte i-a lăsat fără coloană vertebrală politică. Însă ei nu se lasă, ci se poartă de parcă ar ști despre ce vorbesc. Înțeleg prea bine că sunt dezorientați, într-o vreme în care se vehiculează tone de informații ce nu pot fi verificate, însă nu înțeleg deloc imprudența lor de a se arunca cu capul înainte.

Până și urile sau părtinirile m-aș aștepta să fie mai nuanțate, mai rafinate, nu brute, ca la neciopliți. Însă mă aștept eu degeaba. Intelectualii se închină și de data asta unde li se pare lor că e mai de viitor.

Dacă, de pildă, Băsescu mănâncă rahat, cum poate un intelectual neînregimentat politic să încerce suav să covingă o țară întreagă că, de fapt, rahatul are gust de bezea? Dacă – caz absolut ipotetic – Ponta a plagiat, cum poți tu, ditamai intelectual cu titluri zornăitoare, să te faci că nu înțelegi sau să admiți „verdictul” unei comisii care îi este indirect supusă tocmai lui Ponta?

 Nu se cutremură nicio fibră morală sau „intelectuală” a ființei tale când te guduri servil (cum altfel?), legitimând derapajele unui politruc fără scrupule? Nu te trec fiori să pupi poalele îmbăloșate de alți lingăi, deși tu ești intelectual de rasă, cunoscut în toată țara, ba chiar și peste hotare?

Și uite-așa se face că abia acum, după multă trudă, zbatere, frustrare, oboseală și mai ales acerbă împotrivire, încep să înțeleg că merităm să fim conduși de cei care ne conduc. Mintea mi se limpezește dintr-odată și pricep că, dacă politicienii au reușit să împartă inclusiv intelectualitatea – deși ar fi fost de așteptat ca această tagmă să fi păstrat o poziție echilibrată, lucidă, critică în cel mai înalt și incontestabil grad – în două tabere  primitive, viscerale (pro și contra Băsescu), atunci acești politicieni au niște abilități absolut extraordinare.

Dacă până și dihai academicienii pot crede că odată cu Băsescu se sfârșește democrația sau odată cu Ponta ea renaște, atunci nu prea sunt multe de adăugat. Asemenea forță, care dizlocă orice etică, orice rectitudine morală, orice luciditate rațională și orice simț critic merită admirată. Eu unul refuz să consider această forță ca fiind bună, însă e admirabilă, fără-ndoială.

Iar dacă acești intelectuali nu cred în mesianismul favoriților lor, ci sunt numai niște oportuniști care așteaptă ciozvârta răsplătirii finale, atunci oricum nu merită niciun pic de atenție. Ba sunt mult mai josnici decât dacă ar fi numai dezorientați sau s-ar situa de partea celor cu care împărtășesc același ideal politic.

Mă întreb numai ce ar fi făcut acești orbeți dacă ar fi trebuit să apere cu adevărat valori democratice, precum cei din perioada interbelică ce au înfundat pușcăriile. Țineți minte însă că și între ai au fost din ăia care s-au „acomodat” fără mari rețineri.

Intelectualii se discreditează încă o dată ca grup social, prezentând părtinitor situația din țară și încercând să pledeze cauza uneia dintre cele două tabere mizerabile. Au fost câțiva care au reacționat prompt și critic la derapajele ambelor grupări combatante. Cinste lor. Dar sunt deja mult prea mulți cei care își pun onoarea în slujba unor politicieni fără onoare și fără caracter.

Și, pe deasupra, ei consimt implicit să figureze ca argumente în jocul manipulărilor care vor scoate la vot masa de manevră ce oricum nu știe pentru ce votează, ci doar cu cine. Îmi crește pe zi ce trece admirația pentru „intelectualul” Moromete, care, deși nu avea un cârnaț de titluri lângă nume, avea limpezimea mentală și onestitatea necesare să distingă elementele esențiale ale jocului politic.

După părerea mea, aceste demersuri partizane ale intelectualității dovedesc, prin penibilul lor, că boala societății românești este deosebit de profundă și că a atins cam tot ce putea atinge. Dacă intelectualii au ajuns să se împartă în anti și pro Băsescu, atunci probabil că băsescianismul reprezintă în acest moment reperul ființei noastre naționale sau măcar al conștiinței noastre civice. Altminteri, m-aș fi așteptat ca intelectualii să deschidă dezbaterea către adevăratele probleme ale țării și să se bată cu agresivitate pentru ele.

N-a fost să (ne) fie. Viitorul e sumbru.

 

 

 

Reclame

15 gânduri despre “Intelectualii ca orbeți călăuzitori

   • Pe dl academician nu l-aș mai fi considerat intelectual, dat fiind că jubila la mineriade și „IMGB face ordine” – mai degrabă activist în domeniul culturii feseniste. Și aș mai fi pus condiția ca respectivii candidați la titlul de „intelectual USL” să poată participa activ (cu idei adică) la o discuție academică în compania intelectualilor protrăieniști.

    • Cred că le impuneți condiții inacceptabile. Să discute?? Fiți atent ce adunare de ponegritori ai Băsescului s-au reunit sub scutul (nevăzut aici, desigur) uselist: http://www.stelian-tanase.ro/la-zi/scrisoare-catre-uniunea-europeana-bruxelles/. Au tot dreptul să facă asta, dar, după părerea mea, nu așa, unilateral. Mă așteptam la mai mult. Dacă tot de delimitezi de Băsescu, fă-o și de plagiatori. Măcar pentru a nu crea confuzii… N-aș fi făcut asta nici măcar pe bani decât dacă scrisoarea avea două părți sau erau două scrisori.

    • Cum sa se delimiteze de plagiator daca probabil si ei si-au obtinut prefixurile tot cam in acelasi mod? ;))

     • Eu cred că mulți și-au obținut titlurile „pe bune”, fiindcă erau vremuri în care, dacă erai prins, o sfecleai definitiv. În afară de câțiva potențați ai zilei, ceilalți lucrau pe brânci.

    • Cu lista asta e o mare problemă (în afară de faptul că doar despre Şerban Foarţă aş vrea să aflu mai multe). Anume că sunt foarte mulţi doctori emeritoşi pe dânsa. În condiţiile actuale, mai bine semnau fără titlu. Şi cu asta, ajung şi a-mi explica motivul pentru care nu simt vreun imbold de a cere debarcarea lui Ponta pe motiv de plagiat. Un premier european ar putea fi mazilit ca victimă colaterală a unei mizerii politice, a unei viermuieli generale în care, ghinion! adversarii i-au găsit scheletul din dulap. Dar asta pentru mine nu este decât un simulacru de dreptate, care devine tot mai clar doar o altă nedreptate îmbârligată cu toate celelalte în care plutim. Normal şi drept ar fi ca societatea civilă să oblige superbele comisii de etică, acreditare şi discreditare academică etc. să dea verdicte pe toate lucrările de doctorat ale celor care au pretenţia de a ne conduce sau influenţa. Normal ar fi ca aceste comisii să nu fie obligate de nimeni să-şi facă treaba. Normal ar fi ca fiecare breaslă să se cureţe singură de uscături. Normal ar fi ca fiecare om, la locul lui, să aibă coloană vertebrală şi să respingă amestecul politicii în loc să se dea bine cu cine-i mai tare la un moment dat sau să tragă pentru o anumită tabără de parcă ar fi o mare familie. Utopic, din păcate, din pricina eticii noastre de supravieţuire, şlefuită de sute de ani de strecurat fără scrupule printre stăpâniri vremelnice aşijderea. Exact ca după evenimentele din decembrie, acum ar trebui să ne scuturăm de mizerie. Dar orice tentativă va eşua previzibil într-un haos general, într-o sfâşiere sigur fără rost, pentru că după ea am rămâne fără „organele de conducere” care încă dau aparenţa unei ţări care se guvernează cumva, într-un stil grotesc. Rău cu rău… Pentru noi dreptatea este periculoasă, suntem condamnaţi să facem slalom printre nedreptăţi convenabile şi compromiţătoare, acceptând compromisul care ne ţine laolaltă, aşa mizerabili şi nedrepţi cum suntem. A respinge compromisul, aşa cum a făcut aparent chiar Traian Băsescu într-o cruciadă a binelui absolut împotriva răului absolut, ascunde de obicei compromisuri şi mai grave sau chiar o deviere de judecată înspre un wishful thinking aventuros. Dar poate mă înşel, ar fi bine.

     • Poate că nu vă înșelați. Oricum, între etica strictă și justițiară și etica supraviețuirii, sigur trebuie să existe o cale cât de cât dreaptă. Eu nu vreau capul lui Ponta pentru plagiat, de pildă. Ce aș fi vrut era doar să-și asume plagiatul, să renunțe la titlu și n-are decât să rămână prim-ministru. Dar așa, văzând cum minte ca să se ascundă pentru un mizilic din ăsta, unde e clar că a făcut-o de oaie, mă întreb ce s-ar întâmpla în cazuri mai grave. Mă întreb cum mai poate fi crezut un ins care nu e în stare să susțină nici măcar 2 luni o idee. Iar când o dă cotită, nu furnizează nicio explicație plauzibilă.

      Altminteri, admit că există nuanțe, că nu toate lucrurile trebuie tranșate într-un mod aspru și după cele mai stricte reguli. Părintele Steinhardt observa că românii au o detașare sănătoasă față de litera legii și își permit gesturi de mărinimie.

 1. bine deci ca mi-am luat la oferta „Tradarea carturarilor”. pacat deci ca e inca (atat de) actuala.

 2. am văzut din păcate scrisoarea azi, păcat că apar și nume ca al lui Foarță acolo și alții, demni de respect pentru realizările științifice, dar cu totul aiuritori în domeniul vieții cetății

  • DA, de acolo mi-a venit și mie ideea și am fost neplăcut surprins. Ar mai rămâne varianta că și-au pus numele fără să știe exact ce scrie. Dar nu prea cred.

 3. Teofil …, intelectualii nu l apara pe basescu, care nu este intelectual si nici un tip usor suportabil si care are evidente deviatii paranoice ci principiile democratiei pe care ceilaltii l e au incalcat pentru un scop nobil dar creaza anarhie, disolutie a autoritati si intreaga lume democratica a sesizat acest fapt… aceasta democratie are inceputuri diferite in anglia s.u.a. si franta. a fii intelectual inseamna a gandii.

  • Sunt de acord, însă vreau să subliniez că mă așteptam ca acești intelectuali care s-au trezit acum să reclame fie abuzurile lui Băsescu, fie pe cele ale oponenților săi (din aceste zile) nu sunt consecvenți în acțiunea lor civică și, pe de altă parte, sunt extrem de părtinitori cu stăpânul căruia îi slujesc. Dacă sunt băsiști, nu văd decât răul din afara cercului PDL, dacă sunt uslamiști (cum îi numeau unii), atunci văd doar bubele din afara USL et co. Păcat că se prostituează în felul acesta. Căci era un moment numai bun să devină repere morale ale societății.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s