Nu mai înțeleg nimic (1)

La un moment dat mi se părea destul de limpede că USL-ul forțează extrem de mult limitele legii, mergând, așa cum se spune, către suspendarea statului democratic. Într-o singură săptămână să faci atâtea modificări substanțiale în funcționarea instituțiilor de bază este suspect în cel mai înalt grad!

Dar analizând cu atenție declarațiile lui Ponta-Antonescu nu pot să nu observ că dreptatea ar putea fi de partea lor. În sensul că, dacă Băsescu e atât de odios precum se străduiesc ei să demonstreze și atât de diabolic, atunci se justifică suspendarea – și eventuala demitere a lui – și pentru simplul fapt că, de pildă, curând mandatele lui Kovesi și Morar expiră. Sau poate mai ales din acest motiv.

În această cheie de lectură, în locul celor doi ar trebui să vină niște oameni care să fie mai presus de orice suspiciune și care să garanteze în sfârșit că în România justiția va funcționa independentă de politic.

Așa stând lucrurile, USL-iștii s-au pus pe treabă și au tras tare, ca nu cumva Băsescu să mai fie la Cotroceni la data numirii succesorilor de la DNA și Parchetul General, ca să nu își aleagă (iarăși!) oameni care să-i slujească interesele. Plus că riscau probabil ca și alți membri de seamă ai alianței să împărtășească soarta lui Năstase, care se consideră a fi victima Băsescului.

Tot pentru că urmăresc binele țării, USL-iștii au acționat rapid în vederea decapitării lui Băsescu, care este, se zice, șeful de clan ce patronează o rețea ce lucra fără rușine împotriva intereselor României pe toate planurile.

Așadar, acțiunile concertate, chiar dacă nițel cam forțate și la limita legii (dacă nu chiar în răspăr cu ea), ar fi justificate de un bine mai înalt pe care mulți încă nu-l văd, dar liderii USL au capacitatea vizionară să-l întrevadă. Îmi amintesc în acest context de replica lui Ginghis-Han (din filmul Mongol), care zicea că îi va supune pe mongilii săi chiar dacă va trebui să ucidă jumătate dintre ei.

Există o coerență a discursului uselist care, urmărită pas cu pas, poate deveni convingătoare chiar și logic. Cu atât mai mult cu cât absolut nimic din ce ni se spune nu este cu adevărat verificabil pentru un om de rând. Cine stă să cântărească faptele și nu reacționează la petardele aruncate de combatanți va ajunge destul de repede la concluzia că e extrem de greu – practic imposibil – de stabilit vreun adevăr cert.

Rămân însă niște coicidențe bizare, niște fapte inexplicabile. Mai întâi, unul dintre pilonii luptei anti-Băsescu e un personaj lipsit de credibilitate. Ponta e un plagiator care se încăpățânează să mintă prostimea că i-a fost „înscenat” plagiatul.

După mintea mea, plagiatul poate fi înscenat numai dacă cineva rău-intenționat îți introduce fără știrea ta în lucrarea de doctorat niște pagini fără ghilimele. Iar asta să se întâmple ulterior, să fie o adăugire pe care să n-ai cum s-o corectezi pentru simplul motiv că nu mai știai de ea. Or nu e deloc cazul lui Ponta. El este un ins care și-a bătut joc de teza lui cel mai probabil pentru că era aghiotantul lui Năstase și era limpede că nu îl va lua nimeni la puricat. Asta e suspiciunea mea, recunosc.

Mai departe, e bizar că toate comisiile care puteau ancheta plagiatul au fost blocate prin diverse tertipuri. Nu sunt cam multe coincidențe? Deja cam știm și care va fi verdictul final (prima bătălie a fost deja câștiga într-o comisie măsluită de Ponta prin lacheul său), de vreme ce Androneasca a amenințat voalat Universitatea București că și-ar putea pierde școlile doctorale. Cum ar veni, numai cazul Ponta e decisiv, alte teze analizate în decursul timpului și sancționate nu erau hotărâtoare pentru școala doctorală. Măi, să fie…

Totuși, trebuie admis că plagiatul nu are în sine nimic de-a face cu conducerea țării. Dar e de mare importanță pentru depoziția lui Ponta. În acest moment, noi, alegătorii, privim la o confruntare în care martorii nu prezintă niciunul credibilitate. Băsescu are antecedentele cunoscute, iar Ponta e plagiator și mincinos dovedit. Pe care să-l crezi? Mai mult, Europa l-a văzut cum și-a pregătit terenul ca să iasă basma curată. Ca să nu mai vorbim despre faptul că denunțul în sine a fost făcut de niște instituții de presă cu prestigiu și credibilitate. Ponta pare compromis deja…

De ce ar fi mai credibil hoțul tânăr Ponta, care are clar de câștigat de pe urma acestei situații, decât hoțul bătrân Băsescu, care oricum se va duce pe copcă în maxim un an? De ce vrea Ponta-Antonescu să facă bine țării cu forța? De ce nu lasă lucrurile să se ducă de la sine spre deznodământul inevitabil, că doar era clar că urmează să se prăbușească Băsescu?

Nu cumva se tem de Băsescu? Nu cumva există pe la serviciile secrete niște dosărele care ar putea pune capăt carierelor politice ale lui Crin și Victor? Eu înclin să cred că există ceva (indiferent ce), căci nu am îndrăzneala să sper că un politician poate ajunge atât de sus fără să aibă niște schelete în dulap. Plus că vârsta lui Ponta într-un partid de hărșiți e un alt element suspect. Nimeni nu l-a ales pe el acolo doar pentru că e băiat deștept și frumos. Musai să fie și controlabil cumva.

Nu pricep în ruptul capului de ce n-au stat useliștii pe margine și să aștepte ca PDL-ul să se prăbușească definitiv în hăul antipatiei alegătorilor, ci au intrat într-o horă pe care o joacă extrem de prost, cu multe erori, cu gafe inexplicabile. Cum să te iei de Merkel? Cum să vorbești cu dispreț și aroganță tocmai despre cei care îți dau banii necesari țării sau care pot alunga cu o grimasă sute de investitori din România? Că ești tu mai trufaș și tinerel e una, dar interesul țării n-ar trebui să primeze în fața țâfnelor tinereții?

Cum să te încăpățânezi să dai dreptate pas cu pas adversarilor politici? De ce să faci jocul murdar al lui Băsescu și să-ți reduci singur popularitatea și șansa de a obține o majoritate confortabilă?

Dacă tot e atât de sigură victoria, de ce s-a redus atât de drastic numărul centrelor de vot din diaspora? Să fie vreo frică la mijloc? O fi cumva semnul că victoria clamată e, de fapt, destul de îndoielnică?

Repet: nu înțeleg. Dar, lăsați să se manifeste în voia lor, liderii USL o țin dintr-o gafă într-alta. Fiecare însă va fi plătită de România. E penibil să trebuiască să mergi să te guduri pe la cancelariile europene ca să capeți clemență pentru izbucnirile stupide de acasă. Însă cei doi lideri par idioți. O țin în același stil.

Cum să te compari cu Grecia, care e în zona Euro, tu care nici măcar de Schengen nu te poți apropia? E aberant! După cât mă duce pe mine capul, demnitate nu înseamnă să strigi la Merkel și la Barosso, ci să vorbești cumpătat, inteligent și să poți sta lângă vorbele tale. Ce fac ăștia e un circ în care ling afară ce scuipă acasă.

Habar nu am de ce. Nu pot pricepe de ce caută parcă înadins să-și strice orice reputație, să distrugă orice urmă de credibilitate (atâta câtă o fi) adunată de România. Dacă înțelegeți voi, explicați-mi și mie.

8 gânduri despre “Nu mai înțeleg nimic (1)

  1. Banul Teofil, banul în primul rând… sunt flămânzi de cât au stat pe margine și s-au uitat la ceilalți care țineau banița… și apoi evident frica de a sta după gratii te poate face și să încerci să te sinucizi… ce să mai vorbim de interesul național… ăla nu există de pe la 1600 încoace (nu că înainte ar fi fost prea pregnant)… decât așa cu mici sporadice sclipiri gen Cuza, dar și alea au fost rezolvate rapid de interesul haitei.

    Haita primează, ea are prioritate, ea conduce și singura ei grijă e să fie liniște în țară, boborul să doarmă cât mai adânc în nepăsare, îndobitocire, și dacă s-ar putea să nu gândească deloc ar fi perfect pentru haită.

    • Din când în când totuși, se pare că mămăliga explodează. Mă tem că nu e cazul acum. Dar la un moment dat tot se va întâmpla. C-așa-i în tenis, vorba lui Caragiu.

      • Teo, nu a explodat niciodata… doar a fost manipulata cu melesteul, iar daca a mai rabufnit pe ici pe colo, a fost repede confiscata. Unde nu s-a putut confisca s-a folosit tot melesteul, fie adus din Valea Jiului, fie adus de la Poarta, fie de la Lesi sau chiar de la Austro-ungari… asa ca noi sa fim sanatosi ca din astea au mai vazut neamul nostru si o mai vedea cat ne-o lasa Dumnezeu ca neam.

  2. ai sesizat bine ca ambele tabere nu trebuie acuzate de alti ca prin propriile gafe se autoacuza… o clasa politica de un patologic al puterii dincolo de rce intelegere.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s