Dinozaurii vs. lupii tineri

 

Multă cerneală a curs – degeaba? – pe tema primenirii elitelor societății românești. Din pozițiile exprimate de diverși cetățeni, se putea înțelege că bătrânii corupți, legați prin nenumărate fire de vechea orânduire socio-politică, ar fi cazul să facă un pas mare în spate, iar în locul lor să vină oameni tineri, fără un trecut comunist, fără aderențe din regimul totalitar.

Nu cred că sunt singurul care am înțeles aceste discursuri ca fiind o pledoarie pentru tinerețe, un elogiu al juneții care, vezi bine, ar fi fost una dintre virtuțile pe care putem conta în dorința de a asana organismul social, de a purifica puțin atmosfera greu respirabilă.

Iată că tinerii au venit și încă în cohorte întregi. Însă virtutea tinereții pare să nu fi ajuns odată cu dumnealor. Ne săturasem de bătrânul Iliescu, de bătrânul Păunescu, de bătrânul Nicolaescu, de bătrânul Hrebengiuc, de bătrânul Văcăroiu, de baba Rodica Stănoiu. Ba mai apărură și niște bătrâni foarte respectabili care s-au dovedit destul de compromiși: Bălăceanu-Stolnici sau Mircea Ionescu Quintus.

Se subînțelege că tot la bătrâni intră și cei pe care etatea fizică îi plasează mai degrabă în zona vârstei a II-a, dar relațiile cu trecutul îi transformă în vestigii ale fostei nomenclaturi comuniste și vorbim aici de majoritatea politicienilor români, de o bună parte dintre actorii scenei sociale. Oameni coruptibili, pentru că au un dosar de taină, oameni care au profitat de sistemul ceaușist, iar acum fac același lucru.

Una peste alta, izbăvirea părea că ar putea veni numai de la oameni care erau încă prea tineri pentru a se murdări iremediabil. Oameni care vor fi activat cel mult prin vreo organizație utecistă modestă, dar care n-au făcut marele pact cu diavolul.

Și iată-i că sosesc. Cum spuneam, în mare număr. În haită ai putea spune. Nu de alta, dar par mai lihniți decât antecesorii lor. Mai neobrăzați decât babacii. Mai aroganți și mai șmecheri. A venit Ponta, cel tânăr, dar un fușerici de frunte, un plagiator fără tupeu. A venit Dan Șova, care, în elanul său… tineresc, voia să suprime Holocaustul din istorii. Și nu cunoștințele istorice sau conștiința l-au determinat să bată în retragere, ci reacția publică.

Tot tânăr a fost și Codruț Șereș. Un vajnic tânăr profesor e și Liviu Pop, toporișca scârbavnică a lui Ponta. Tânără e și Kovesi, care se pare că are probleme cu paternitatea (sau să zicem maternitatea?) doctoratului. Tânăr e și noul președinte al PNL, care declară stupefiant că trebuie să se „debloce” dosarele, ca și cum ar avea puterea asta (poate chiar o are!).

Tânăr e și deputatul derbedeu de la Brăila, care a fost băgat la răcoare. Tânăr fu și Adomniței, ministrul care, câtă vreme s-a ocupat de învățământ, n-a făcut decât să împartă banii ca să scape de ei. Tânăr e și lingăul Gâdea, tânăr e și penibilul Mircea Badea.

Dar la ce le folosește? La ce ne folosește? E foarte limpede după această invazie de tineri că nu asta așteptam. Că, de fapt, așteptam mai degrabă niște tineri de soiul ălora care au făcut revoluția. Adică niște oameni dispuși să moară pentru un lucru ce nu se poate cumpăra cu bani: pentru libertate.

De fapt, nu de tineri aveam nevoie, ci de tineri cu un ideal, de tineri morali, de tineri cu bună-credință, de tineri incoruptibili, de tineri calificați cinstit. Nu de purtători de mapă ai dinozaurilor slinoși. Nu de „gudurăi” al baronilor locali. Nu de lingăi ai lichelelor de ieri.

Cine spune că tinerii au făcut Revoluția se înșală. Nu tinerii au făcut-o, ci niște oameni gata să plătească cu viața. Faptul că erau în majoritate tineri este secundar. Important e că ei întruchipau niște virtuți care îi legau de bătrâni precum Corneliu Coposu, Constantin Ticu Dumitrescu, Petre Țuțea, Octavian Paler, Richard Wurmbrand, Elisabeta Rizea și tot convoiul de martiri uciși de comuniști.

Așadar, nu vârsta e problema, ci filiația. Am fost într-o eroare așteptând schimbarea de generație, schimbarea de mentalitate era ceea ce tânjeam să vedem. Lupii tineri de azi sunt doar progeniturile mai abile și mai adaptate ale dinozaurilor de ieri. Lupii de azi nu mai poartă stigmatul exo-scheletului dinozaurilor de ieri, nici vizibilitatea staturii lor compromise.

Lupii de azi sunt vicleni, ageri, feroce, atacă scurt și organizat, se apără în haită, nu se dau înapoi de la nimic. Au însă un handicap: au gâtul cam țeapăn și nu întotdeauna văd la timp ce se petrece în jurul lor. Dar compensează prin viteză, prin număr, prin tenacitate, prin strategie.

Dinozaurii încercau să fie întrucâtva discreți, le plăcea să salveze aparențele. Lupii tineri n-au scrupule, nu-și fac griji pentru reguli și canoane. Singurul lucru de care se tem e lanțul trofic. Căci nu știu când apare cineva mai potent și-i sfâșie.

Sunt destui care încă stau pe margine, așteptând momentul prielnic să intre într-un partid, să prindă o funcție, să înșface o halcă. Ochii le scânteiază sălbatic și abia așteaptă prilejul potrivit care să-i apropie de trofeul râvnit.

Repet să fie clar: cine-i aștepta pe tineri s-a înșelat. Ei au venit, dar n-au adus nimic bun. Dimpotrivă, vârsta lor este de natură să ne înspăimânte și mai mult, căci de dinozauri speram să scăpăm când își vor da – cu voia lui Dumnezeu – obștescul sfârșit. Dar de ăștia cum mai scapi?

9 gânduri despre “Dinozaurii vs. lupii tineri

 1. Reblogged this on Persona and commented:
  Lupii tineri (De fapt niste hiene jalnice) sunt un pericol mai mare ca dinozaurii, pe care ii asteapta mai devreme sau mai tirziu, cimitirul.
  Jalnica tara, halal politicieni!

 2. Nu e nevoie sa scapi de ei.Solutia este statul de drept.Sunt medic in America ,si pot sa afirm ca majoritatea dintre colegi au frica de Dumnezeu,dar asta nu are nici o relevanta. Nu moralitatea asigura calitatea actului medical ,ci frica de justitie.Daca aceasta din urma functioneaza corect,intr-un timp record ,potentialii criminali sau impostori devin cetateni respectabili.Nu e totul pierdut.

   • In contextul actual ,in calitate de membri UE si NATO,statul de drept va fi reinstituit si monitorizat.Daca vom fi exclusi din UE si daca romanii vor privi cu indiferenta reorientarea spre Moscova ,ma tem ca sfarsitul e aici.

 3. Sunt consternat, eu om la 76 de ani, cum niste tineri [evident ‘produsi’ dupa ’89] pot adera la sloganurile comuniste; exista doar 2 explicatii – ori au fost crescuti, de familia lor, in ura contra semenilor care rasar peste ei…. sau sunt atat de ‘slabi de inger’ incat cred orice gogomanie sau minciuna, adica nu au discernamant cu toate ca sunt tineri si plini de potente de a deveni cetateni eficienti si rationali spre binele tari.
  Pratic acestia NU AU O TARA IN inima lor sfrijita, au doar masca si cu asta am spus tot.

  • Probabil ca sunteți consternat pentru că vă gândiți la valori, dar ia gândiți-vă la interese și sigur vă lămuriți. Dacă e vorba despre politic. Dacă e vorba despre „prostime”, învățământul e suficient de bine distrus încât să nu mai existe repere, iar istoria e o poveste neinteresantă. Unii mai întreabă despre comunism (știu asta de la clasă), dar mereu sunt la televizor inși fără caracter și fără Dumnezeu, care le repetă că era mai bine cu Ceaușescu decât cu Băsescu. Că exista ceva ce avea comunismul și nu are epoca noastră e incontestabil, însă tot foștii comuniști au distrus și ce era bun în comunism (bun nu se referă aici la valoare, ci la chestiuni socio-culturale, la seriozitatea învățământului, la stabilitate).

 4. Exista si un alt raspuns pentru aparitia lupilor tineri de la noi. Dinozaurii, stiindu-se pe cale de disparitie si-au asigurat urmasi. S-au folosit de marketing politic si au impins pe sticla (TV) tineri pe care i-au considerat „de viitor” pentru partidul si interesele lor. Mi-e greu sa cred ca dinozauri certati cu morala si legea au lasat la carma organizatiilor de tineret oameni onesti, corecti, morali. Pai astia s-ar fi putut intoarce impotriva lor la un moment dat. Stiti proverbul acela: ce naste din pisica soareci mananca.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s