Motivul pentru care PSD nu poate greși niciodată

Poporul român s-a născut din Traian și Decebal. Iar România postdecembristă s-a născut din Iliescu și Roman. N-avem cum fi normali (orice ar zice militanții LGBT). Așa că cel mai bine e să ne vedem cum suntem și ce se mai poate face. Dacă se poate… Căci sunt lucruri pe care numai timpul și soarta par să le mai poată rezolva.

Este notoriu faptul că PDL a greșit față de propriul electorat atunci când la deciziile nepopulare a adăugat aroganța și sfidarea. Colac peste pupăză, baronii PDL băgau mâna prin toate traistele cu bani, iar în părerea poporului își băgau piciorul, dacă e să ne exprimăm mai neacademic. Așa că electoratul care a propulsat partidul s-a simțit trădat.

Povestea e mai veche, de pe vremea CDR-ului, când PNȚCD-ul, cel mai important partid din acea alianță, a fost sancționat extrem de aspru de către o parte dintre alegători (grație, să nu uităm, și lui Traian Băsescu). Cam aceeași situație s-a înregistrat și în dreptul PNL, înainte să se ascundă sub aripa transpirată a PSD.

Trebuie remarcat însă că, oricât de tare și-ar fi dezamăgit electoraltul, PSD-ul n-a fost încă niciodată trântit zdravăn la vreun scrutin. De fiecare dată, socialiștii noștri au fost învinși doar de alianțe, căci ei au ceva ce nimeni altcineva nu are. Sau, în orice caz, nu în aceeași proporție.

Acel ceva îi face pe foștii comuniști deosebit de puternici în orice timp, în orice alianță. Iar ei știu asta extrem de bine. Nu degeaba sunt aroganți, demagogi, șmecheri, parșivi, nesimțiți și cum vreți voi oricând au chef.

Ceea ce îi face puternici este nucleul lor electoral stabil. Au în jur de 30% de votanți care, indiferent ce ar face PSD-ul, indiferent câte plagiate ar aduna Ponta, indiferent câți infractori ar adăposti partidul în Parlament, votează consecvent cu aceeași formațiune politică. Ei sunt atașați iremediabil de Iliescu & co.

Din câte se pare, ei sunt distribuiți mai ales în zonele sărace ale țării. Cel mai probabil e că locuiesc la țară, știu puțină carte. Desigur că la aceștia se mai adaugă foști nomenclaturiști cărora Iliescu și partidul aflat sub înaltul său patronaj le-au rămas aproape de suflet. Extrem de aproape. Dar nu mă îndoiesc că sunt și oameni cinstiți de stânga, care n-au altă opțiune viabilă la ora actuală.

Toate celelalte partide o încasează când dau cu bâta în baltă pentru că au un nucleu electoral stabil mult mai mic. Alegătorii PDL au început deja să sancționeze golănia partidului pe care l-au votat la scrutinurile precedente. Oamenii au reacționat, au pus întrebări, au formulat nemulțumiri.

Acest gen de electorat – critic, bătăios, mobil, problematic – este extrem de incomod și destul de imprevizibil. Din această categorie se recrutează absenții de la urnă, dezamăgiții, protestatarii autentici (nu ăia aduși cu japca de aparatnici și puși să urle la comandă).

Celor din nucleul stabil li se adreseaza Ponta când vorbește prin sticla lui Gâdea. Nu vorbește el cu problematicii, cu pretențioșii, nu. El vorbește cu umoralii, cu fidelii sau cu credulii lui. Lângă care speră să-i mai adune și pe alții.

Până și revoluționarul bunului-simț, suavul Crin, a decis că lor trebuie să li se adreseze. Tocmai de aceea există tot mai mulți oameni care își simt insultată inteligența, pentru că, într-adevăr, discursul politic românesc nu mai vizează cu precădere un public lucid și rațional, ci o masă de manevră.

Băsescu a înțeles mult mai bine decât PDL-ul său că există această categorie și a încercat să vorbească pe limba ei. Firește că de nucleul dur al PSD nu avea cum să se atingă. Respectivii sunt imuni la așa ceva. Dar a încercat și marinarul să-și înfigă rădăcinile în talpa țării. A coborât limbajul la un nivel accesibil oricărui agramat. Surprinzător e faptul că, la un moment dat, a uitat de aceștia. Și probabil că de aceea pierde teren acum.

Nu cred că acești oameni trebuie disprețuiți. Deși, recunosc, pot fi teribil de enervanți cu precizia lor de metronom electoral. Și totuși sunt teribil de disprețuiți. Poate că ar trebui să-i privim mai îngăduitor tocmai pentru că exact cei ce profită cel mai mult pe seama lor, politicienii, își bat joc de ei cel mai abitir.

Cea mai mare insultă e că îi manipulează, îi tratează ca pe niște găini proaste, ca pe niște loaze fără creier. Îi întărâtă, îi mint, îi dezinformează, îi țin în mizerie, le distrug lent discernământul moral (atâta cât mai era), îi parazitează mental și fizic.

Banii europeni (din care se înfruptă toți paraziții ce foșgăiesc în jurul politicii) vin ȘI pe baza numărului de locuitori ai țării. Ca să nu mai vorbim despre proiecte care se fac, chipurile, în slujba cetățenilor…

Rămâne însă un fapt ineluctabil (mai băgăm și câte-un neologism, că nu strică) că acest nucleu dur face ca beția de putere pe care o manifestă în aceste zile USL-ul (unde PNL-ul face mai mult figură de copil de mingi furios, dar bun să crească procentul alianței) să fie altfel decât a oricărui alt partid din România.

Pesediștii știu că barca lor nu se scufundă, ci, cel mult, ia nițică apă. La orice negociere, ei se prezintă cu un un procentaj minim sigur. Când fac o gafă, au garanția celor 30% care închid ochii. Acesta e motivul pentru care nimeni nu se poate compara (deocamdată) cu PSD. Și pentru care, chiar când greșește grav, chiar când derapează antidemocratic, PSD-ul e ca și cum n-ar fi greșit niciodată. Fiindcă ei cred ce li se spune, fără comentarii sau ezitări.

În zilele lor bune, pesediștii stau încă și mai bine de atât. Iar zile bune nu înseamnă popularitate politică mare, ci poate însemna pur și simplu absenteism mare la scrutin al păturilor sociale mobile politic. Dintr-odată, cei 30% capătă o pondere mai mare, căci ei vin cu sfințenie la vot și punctează.

Cum doar vreo 40% dintre români navighează pe internet, devine clar de ce lucrurile care par într-un anumit fel în spațiul virtual, capătă o cu totul altă conotație în România reală.

3 gânduri despre “Motivul pentru care PSD nu poate greși niciodată

  1. da psd-ul are o masa sigura uriasa, si da nu este bogata, nu de alta dar ar fi si utopic.

    dar mesajul psd-istilor, carora nu le nutresc nicio dragoste, nu a mers atat de jos in paturile sociale ca mesajele basiste din 2009. nimeni nu s-a adresat mai mult lumpenproletariatului decat basescu, sa nu uitam ca el a fost cel ce a dansat cu tiganci pe scena, el a avut doua imnuri electorale manele, el a fost ce s-a inconjurat de tot felul de scursuripentru voturile comunitatilor colorate, si el a fost omul votat de toti cei a carui creier functioneaza pe principiul omului providential care vine si ii scurteaza de capete, sau democratic ii baga in puscarie daca nu sunt reevaluabili, pe baroni, mafioti, ghiaburi, boieri.
    basescu nu a coborat la nivelul ala, mereu a fost acolo, reaminteste-ti campaniile electorale de la primaria capitalei, si altele mai vechi, mereu anti, mereu providential, mereu salvator.

    • Așa, și? Eu vorbeam de un partid și urmăream o traiectorie, tu vorbești mereu despre aceeași persoană. Aici nu Băsescu era subiectul, deși l-am pomenit și am spus exact ce spui tu. Numai cred că diferența dintre ăia ai lui Băsescu și cei ai PSD e că ai lui Băsescu sunt răzbunători (manelele i-a făcut să fie suspicioși 🙂 ) așa că nu-l mai votează.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s