Îndreptar de „lectură” a limbajului politic

Vremurile care ne-au ajuns (sau pe care le-am ajuns, că e greu de spus care pe care) sunt foarte tulburi și împuțite. Mințile se înfierbântă, limbile scuipă venin, oamenii căpiază. Căldură mare, monșer. Așa că mi se pare necesar să încerc un îndreptar de lectură pentru uzul propriu. Iar dacă tot îl fac, mă gândesc că poate mai folosește și altuia.

1. Politicienii care se încaieră acum pe ciolanul puterii nu sunt interesați în esență de adevăr, de fapte, de realități, ci de imagine, de aparență, de publicitate. Nu-i interesează CE anume s-a întâmplat (dacă a plagiat Ponta, dacă a furat cutărescu), ci cum se vede și mai ales cum trebuie să se vadă astfel încât realitatea să fie folosită în interes de partid.

2. Nimic din ce se vede la televizor nu are, de fapt, legătură cu „poporul”, cu „românii”, cu „țara”, ci cu puterea, cu influența, cu banii. Bătălia nu se duce între apărătorii poporului și dușmanii săi, ci între șacalii politici care vor să se sfâșie fiindcă le ajunge funia la par. Totul e o mare mascaradă în care victimele sunt cei mulți, da’ proști. Și mulți mai e din ăștia.

3. Orice adevăr rostit de un politician este susceptibil de a fi o minciună. Sunt două aspecte aici. Mai întâi acela că un politician vine să lingă azi unde a scuipat ieri (insistând că ce ai văzut și auzit cu ochii tăi e, de fapt, o festă pe care ți-a jucat-o imaginația). Pe urmă, e faptul că orice adevăr care ajunge în gura politicienilor devine instrument de demagogie politică. Chiar credeți că pe o seamă de pedeliști îi interesează, de pildă, că revista Nature e una respectabilă? Nu! Nici măcar nu contează dacă Ponta a plagiat, ci contează că îl pot lovi cu asta. Atât!

4. România nu are o masă critică de cetățeni educați în spiritul democrației. Cel mai probabil e că nici nu s-a dorit vreodată să existe un nucleu social dur, care să reacționeze la derapajele antidemocratice. Cu siguranță că Băsescu și PDL-ul nu l-a vrut, iar acum culegem cu toții roadele, căci, în loc să instaureze democrația furată, chipuril de „dictator”, leprele USL-iste comit fără rușine și fără frică orice mârșăvie.

5. Populația amorfă a României nu reacționează decât la lucruri ce afectează stomacul, pensia, subzistența. Dacă parada de forță a useliștilor nu va intra în coliziune talpa țării la nivel de tub digestiv, nu se poate conta pe o „revoltă populară”. Până una alta, Băsescu și Boc sunt cei care au luat din banii săracilor, au crescut prețurile. Nu contează dacă pe drept sau pe nedrept.

6. Oamenii vor răzbunare. Sunt mulți sărmani pe care sărăcia și umilințele i-au adus la exasperare, iar acum vor, orbește, răzbunare. Chiar dacă ar veni Hitler în persoană la putere, faptul că li se promite pedespirea celor pe care-i consideră responsabili de această situație, îi determină să nu se gândească la alte consecințe.

7. Ideea de democrație a fost grav compromisă de către regimurile politice de după Ceaușescu, iar acum s-a demonetizat îngrijorător. Pe scurt, sunt (mulți!) oameni pe care-i doare fix în fund de instituții democratice și alea-alea. Ei vor mâncare, beutură, țigări, distracții și un loc de muncă ce să le permită să-și achiziționeze cele de mai sus. În rest, nimic nu-i interesează. Stat de drept, libertate de exprimare sunt numai niște vorbe în vânt. Ei au trăit și sub comunism și, de bine de rău, se descurcau. Iar democrația le-a adus numai necazuri.

8. Există destui oameni dezamăgiți sau scârbiți de PDL. Și pe bună dreptate. Există destui scârbiți de USL (din motive mai vechi). Și la fel de pe bună dreptate. Și mai există o tot mai mare mulțime de oameni scârbiți de politică în general. Ei votează, dacă votează, cel mult din dorința de a mai alterna sistemele, de a mai da de pâmânt cu cei care au fost mari în ultimii patru ani. Și fac asta pentru că e singura posibilitate realistă pe care o au la dispoziție. Experimentele cu partidulețe minuscule sunt bune numai să mai disperseze câteva procente, dar nu reprezintă o alternativă validă.

9. Nu există o morală publică acceptată de actorii sociali importanți. De altfel, singura morală e cea livrată și impusă de UE. Prin urmare, Ponta, Năstase, Anastase și alții oricât ar fi de imorali, pot deveni repede „eroi”. Societatea civilă nu deține forța necesară pentru niște reacții consistente, fiindcă nu are deloc rădăcini în „România profundă”.

10. Presa este într-un concubinaj porcos cu politica. Nici nu știu dacă mai există presă care să nu fie partizană. Cel mult sunt niște voci care își păstrează independența și își respectă blazonul. Dar instituțiile de presă sunt aservite politic și fac jocuri (oricât de murdare) în schimbul banilor. Din această cauză, chiar și jurnaliștii care încearcă să rămână consecvenți și critici sunt discreditați, după interes, fie ca băsiști, fie ca slugoi useliști. Confuzia e totală.

11. Băsescu și PDL au contribuit consistent la destabilizarea instituțiilor pe care acum se prefac că le apără. Așa că populația e obișnuită deja cu acest gen de atitudine. Toți politicienii români declară ritos că au încredere în instituțiile statului, dar în realitate le contestă ori de câte ori vreo decizie le este defavorabilă. Toți procedează la fel, aproape fără excepție.

12. Nu există legi, ci doar documente numite astfel și care maschează, în fapt, niște interese politice (și mai ales economice). Parlamentul poate da legi, guvernul poate face legi (pe care le numește ordonanțe de urgență), dar nimeni nu poate garanta că aceste legi sunt corecte, juste, necesare etc. Orice instituții care ar putea demara verificări funcționează ele însele după legi date și modificate de guvern sau parlament. Singura forță care ar putea cu adevărat să blocheze abuzul de putere ar fi societatea civilă. Dar ea nu există și nu are cum să existe într-o țară în care onestitatea necesară coeziunii sociale e una dintre virtuțile cele mai indezirabile.

13. Situația e critică, dar nu pentru că USL-ul abuzează fățiș de putere. Nu, ci pentru că generația actuală de politicieni (într-o covârșitoare majoritate) nu are nimic sfânt. Probabil că sunt foarte mulți cei care au tras concluzia că sunt failibili, dacă și marele Năstase a căzut. S-ar putea să fie semnul unei oamenii sunt disperați să se salveze cum pot. Seamănă cu reacția șobolanilor când sunt încolțiți: sar să-și atace atacatorii.

4 gânduri despre “Îndreptar de „lectură” a limbajului politic

  1. De acord, cu o obiecţie la punctul 1: nu cred că îi mai interesează imaginea, aparenţa; se mizează pe puterea rotoricii tocate repetitiv – deja sunt expresii care pot fi anticipate, folosite obsesiv, asemeni mantrelor – în media (unde strălucesc Antenele, RTV-ul şi, evident, proaspăt înşfăcatul TVR) prin care să ni se dovedească că roşul e albastru, aşa cum zic ei …

    • Să știi că i-am auzit vorbind foarte furibund (la radio, că ascult mai mult) despre felul în care este distorsionată „imaginea României” în Europa și, desigur, imaginea coaliției de la putere. Deci am luat-o din gura lor. 😀

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s