Coada de topor și (cvasi)certitudinea că și Ponta acceptă că a plagiat

rtv.net

La o conferință de presă consumată cu 10 zile în urmă, Victor Ponta, (încă) prim-ministru al României, declara senin: „Sunt gata să răspund pentru faptul că am citat greşit, nu am niciun fel de problemă să recunosc. Atât timp cât sunt trecuţi în carte autorii, nu poate fi vorba că am plagiat. Sunt gata să renunţ şi la titlul de doctor, dacă e cazul” (s.m.).

Ieri, într-un interviu dat în vreme ce se purta prin Europa (țanțoș că i-a mai ars o scatoalcă „dictatorului”), omul era mult mai senin și mai relaxat, permițându-și, din preaplinul conștiinței și responsabilității dumisale, să ridice miza alarmant de mult: „ Ponta: Entonces, seguro que me retiro. Reporterul: DimitiríaPonta: Sí, asumo mi responsabilidad, pero he sido acusado por un criterio político y, además, no han querido escuchar mi punto de vista.”(s.m.) Dicționarele ar zice că asta înseamnă că omul s-a angajat să demisioneze dacă… Dar poate că vom asistat în curând și la o revizuire a dicționarelor de limbă spaniolă…

(Este ceva bizar în aceste intervenții. Ponta vorbește despre el ca despre un altul: „dacă va fi cazul”, „dacă se va considera că am greșit”, „dacă se va dovedi că am plagiat”. Sau măcar acceptă această logică. E straniu să vorbești astfel, când ai putea folosi un condițional-optativ care să dovedească și prin asta improbabilitatea acestor supoziții. El pare să nu știe dacă e cazul, nici ce a făcut, nici dacă e eronat ce a făcut. Oare de ce joacă cartea niznaiului?)

După cum bine știți, nu conștiința sensibilizată, nici protestele (probabil inutile, deși petiția a adunat peste 8000 de semnături) ale mediului academic din România l-au determinat să fie atât de categoric. Nici vorbă. Ci coada de topor (aka ministrul învățământului sau Liviu Pop – un nume care va rămâne de o scârbavnică pomenire în istoria contemporană) a făcut cărțile cum se cuvine.

În prezent, din această diferență de ton la nivelul declarațiilor pontice (!) deduc că nu se mai teme de nimeni. D-aia îi dă mâna să vorbească fără frică despre demisie. Comisia de Etică a fost îngenuncheată încă de pe vremea când trebuia să investigheze situația umilului Mang – umil, pentru că n-a apucat să-și creeze o anvergură politică națională. Să ne înțelegem. Nu cred că neapărat cei numiți în locul celor plecați sunt lipsiți de coloană vertebrală. Însă a fost o demonstrație de forță. Partidul a transmis prin coada de topor cine face jocurile în acest caz.

Când în vizor a intrat și lucrarea lui Ponta, trebuia mers și mai departe de atât, fiindcă nu era vorba numai de un articolaș acolo, ci de ditamai lucrarea de doctorat. Așa că Liviu Pop s-a repezit de a desființat și reînființat CNATDCU. Ba chiar i-a și tăiat din atribuții, ca să nu poată face nimic semnificativ în cazul lui Ponta. Pe față, fără fandoseli inutile. Omul e succint și la obiect. Căci doar are toată cohorta USL-istă de partea lui. Nu contează în ce fel și pe cine mai afectează, important e să scape șeful său basma curată.

Între „argumente”, Liviu Pop susține că ar trebui ca din acest consiliu să facă parte și oameni din exterior. Suprinzător însă, tocmai pe aceștia i-a eliminat din Comisia de Etică. Oare ce cusur le-o fi găsit lui Cristinel Diaconu și Mihai Netea de i-a eliminat din acea comisie când putea pur și simplu să adauge la numărul lor, ca s-o facă și mai credibilă?

Și de unde ideea năstrușnică (cel puțin) că ar trebui să fie reprezentate în acest consiliu cât mai multe universități? De ce? Ca să-și apare școlile doctorale de la Sântion și Afumați incompetența? Doar nu e parlament sau organ reprezentativ, ci unul de control și sancțiuni. Sau așa fusese gândit inițial să fie.

Între timp, Liviu Pop și-a trimis corpul de control și s-a înființat el înșuși la CNATDCU, ca nu cumva respectivii să cuteze să facă ceva împotriva planului stabilit. Din nou o demonstrație de forță care trebuia înțeleasă de cei vizați.

Liviu Pop (aka ministrul 45 de zile negre) a mai făcut și altă treabă jegoasă, ca să se asigure că nimeni nu mai mișcă în front: a hotărât de capul lui că întreaga conducere a CNATDCU va fi numită (deci și destituită) de către ministrul educației. Altfel spus, ministrul are puterea să decidă în ultimă instanță totul. La conducerea instituției poate numi o preasupusă marionetă.

Flavius Baias a căzut la datorie încercând să salveze prestigiul Facultății de Drept. Însă consiuliul facultății a decis că nu e cazul să facă tocmai ei pe grozavii. Facultatea doar face doctori, după aceea nu-și mai dă cu părerea despre ei, nu?

Tot ceea ce s-a întâmplat dovedește – sper – pentru opinia publică și mai ales pentru Europa că Victor Ponta face tot ce poate să blocheze un verdict defavorabil. De unde mai e doar un pas până la a spune că plagiatul există, dar se încearcă să fie mușamalizat.

Nu mai am niciun dubiu că Ponta știe că a făcut ceva suficient de grav încât să poată fi acuzat de plagiat. După cum spuneam, mă încăpățânez să cred că nu a fost cu premeditare, ci e vorba de delăsare. Însă fușăreala de atunci îl urmărește și ar trebui s-o plătească în vreun fel. Dar e prea puternic și bățos ca să admită să se întâmple așa ceva.

Sensul declarației lui Ponta din El Pais e acum mult mai transparent: nu se mai poate dovedi (LEGAL) că el a plagiat. Orice altceva va fi catalogat drept atac băsist.

Mă întreb ce face în toată această perioadă Crin Antonescu. Sper că meditează la o spectaculoasă delimitare de Ponta. O fi ciolanul gustos, dar până și el poate observa că Victoraș, co-președintele, e deja vinovat în ochii multora (până și a unor colegi de partid precum academicianul Răzvan Theodorescu), chiar dacă își astupă urmele ca o mâță măgăreața. Sau poate că o fi cugetând Crin la un posibil doctorat.

UPDATE: Când tocmai terminasem de scris textul de mai sus, am aflat că CNATDCU confirmă plagiatul lui Ponta. Păcat că această decizie nu poate fi urmată de consecințe, căci consiliul nici nu mai există, de fapt. Plus că Ponta va rămâne prim-ministru cu orice preț, chiar dacă i s-ar retrage titlul de doctor.

5 gânduri despre “Coada de topor și (cvasi)certitudinea că și Ponta acceptă că a plagiat

 1. O sa fiti surprins, dar consiliul inca exista.

  In graba cu care au emis acel ordin nu s-au prins ca decizia de a desfiinta si reinfiinta CNATDCU nu are valoare legala 😉 E maculatura, pur si simplu. Ca sa poata desfiinta si reduce din atributii ar fi trebuit schimbata Legea Educatiei Nationale.

  Si-au tras teapa, verdictul CNATDCU ramane, Pop va fi actionat in instanta pentru emiterea acestui ordin. 🙂

  Pe langa asta, acuma tot restul Europei are verdictul clar ca Ponta a plagiat, si el vine fix cand este la Bruxelles. Nu va rezista asaltului de azi incolo 😉

 2. Sincer eu nu ma mir ca se intimpla asta cu Ponta. In urma nu cu foarte mult timp unul dintre marii rectori evanghelici a fost acuzat de plagiat. Doavada de plagiat a fost clara dar „comisiile” de etica (care a fost o gluma) au musamalizat totul. Sa ne miram atunci de fii acestei lumi?

  • Un dram de surpriză tot te încearcă văzând așa ceva. Da, cunoaștem și celălalt caz. Interesant e cum unii care atunci apărau tot ce se putea acum atacă tot ce se poate ataca… Deși s-ar putea spune că, esențialmente, e în joc același principiu.

 3. […] de orice cetăţean al României cu acces la Internet. Bunul-simţ ar trebui să-l oblige atât să renunţe la titlul de doctor cât şi să-şi dea demisia din funcţia sa executivă (şeful guvernului). Cum a dovedit lipsa acestuia (dovadă face dizolvarea prin intermediul […]

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s