Scurtă incursiune în istoria plagiatului la români

Rebecca Hargrove via http://www.supertechnogirl.com

Într-o carte publicată în 2004, Dan C. Mihăilescu făcea următoarele observații – care par să nu-și fi pierdut deloc actualitatea:

„Cel mai trist lucru pe care l-am aflat cu această ocazie… este cvasigenerala practică a plagiatului în lumea diplomelor noastre, de la lucrarea de licență până la examene de grad, definitivat, masterat și doctorat. Plagiatul este de mult o regulă elementară a jocului, ca șpăgile omniprezente, nepotismul, traficul de influență. Ceea ce surprinde este tocmai excepția, rară, abaterea de la normă, normaliatate «pe stil vechi», invariabil privită pieziș, ca o practică perimată, pernicioasă (s.m.).”

Dacă vă întrebați la ce „ocazie” face referire citatul, vă răspund pe dată că volumul din care citez apărea la câteva luni după scandalul plagiatului unui ministru al sănătății: Mircea Beuran (făcea parte din guvernul Năstase și a fost unul dintre medicii care l-au tratat pe fostul prim-ministru zilele trecute, după episodul cu sinuciderea ratată).

Investigația de la vremea respectivă s-a soldat cu „repunerea în drepturi a vinovatului, reprimirea în facultate etc.” la mai puțin de trei luni de la declanșarea cercetărilor. A fost totuși demis din funcția deținută în guvern, însă colegii n-au găsit cu cale să-l penalizeze prea aspru pe linie profesional-academică. Probabil că nu era singurul din branșă care procedase astfel.

În același text, DCM îl citează pe Caragiale care, în urmă cu aproape 150 de ani, remarca:

„La noi însă, plagiatul se săvârșește foarte des, de-a dreptul fățiș și cu o liniște sufletească vrednică de o mai cinstită faptă… fiindcă, în publicitatea de la noi, ca în toate ramurile vieții publice, cu cât cineva are mai mult toupet, vorba francezului, cu atât e mai sigur de izbândă și de popularitate.”

Cartea din care am citat se numește Plagiatul la români (Chișinău, Ed. Art, 2004) și a fost alcătuită de către Pavel Balmuș. Citatele sunt din prefața Fărădelegea îngăduinței.

Cu surpriză descoperi că ținta unor acuzații de plagiat au fost George Coșbuc, I.L. Cargiale, Lucian Blaga. Până și Eminescu sau Alecsandri au stârnit anumite suspiciuni printre detractori. Caragiale a ajuns chiar în fața tribunalului din pricina acuzațiilor lui Caion (C.A. Ionescu), avocatul Delavrancea reușind să demonteze toate acuzele și consacrând cu acest prilej și termenul caionism – „acuzație falsă de plagiat, prin inventarea unei surse inexistente, doar din tendina de a discredita un scriitor cu renume”.

În cazul lui Lucian Blaga, lucrurile au luat o turnură și mai palpitantă, căci între el și Dan Botta, cel care-l acuza în presa vremii de plagierea lui Spengler, Frobenius și nu numai, s-au lansat și provocări la duel, ca pe vremea cavalerilor. Schimbul de replici al celor doi coboară în zona atacului la persoană, Blaga nedându-se în lături să invoce, de pildă, originile corsicane ale adversarului său, care ar constitui un factor descalificant pentru românitatea lui Botta și, în consecință, pentru argumentele sale.

Sunt trecute în revistă și cazurile lui Al. Piru – care n-a prea izbutit să se desprindă de maestrul său (Călinescu), așa că a preluat în Istoria literaturii scrisă de el pasaje din monumentala Istorie călinesciană – și mult mai răsunătorul caz de plagiat al lui Eugen Barbu – care a inclus pasaje întregi din alți autori în romanul Incognito.

În final, se ajunge și la cazul mai „special” al lui Nae Ionescu, cel care a fost acuzat post-mortem, de către Marta Petreu, că și-ar fi plagiat Metafizica după cartea despre mistică scrisă de Evelyn Underhill.

Toate aceste cazuri au beneficiat și de o retorică populistă care merge, în unele situații, până la demagogie politică. Inclusiv în cazul lui Beuran a fost acuzată „politizarea” cazului.

Ce-ar mai fi de zis decât… „la trecutu-ți mare, mare viitor”.

3 gânduri despre “Scurtă incursiune în istoria plagiatului la români

  1. Reblogged this on Persona and commented:
    ‘„La noi însă, plagiatul se săvârșește foarte des, de-a dreptul fățiș și cu o liniște sufletească vrednică de o mai cinstită faptă… fiindcă, în publicitatea de la noi, ca în toate ramurile vieții publice, cu cât cineva are mai mult toupet, vorba francezului, cu atât e mai sigur de izbândă și de popularitate.” (IL Caragiale)
    Etern valabil. Din pacate. E chestie de ADN. Gena recesiva in toata regula
    😦

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s