Visul și carcera

În urmă cu vreo zece ani, am avut un vis bizar în care se făcea că mergeam la pușcărie. A fost atât de pregnantă senzația lăsată de acel vis încât n-am putut s-o uit. Probabil că (și) din această cauză, ori de cât ori aud despre o condamnare la închisoare, mi se strânge inima și mi se face milă de personajul în cauză.

Încercați numai să vă închipuiți cum modifică asta planurile de viață, realitatea zilnică, obiceiurile și tabieturile, contextul psiho-social. Privarea de libertate este o povară greu de purtat de către orice individ normal. Reacțiile în fața unui asemenea verdict nu cred că pot fi prevăzute, evaluate sau cântărite.

Acestea sunt elementele care mă determină să nu-mi dau cu părerea despre condamnatul Năstase și comportamentul său în fața sentinței. Omul, chiar și condamnat, are dreptul la intimitatea lui, la slăbiciunile lui, la jocul lui, dacă vreți. Foamea cu care s-au aruncat toți jurnaliștii – mai ales cei care-l plâng – asupra tentativei de suicid dovedește că mai bun decât omul Năstase este „produsul mediatic Năstase”, iar dacă e mânjit de sânge, cu atât mai bine pentru rating.

Cât privește sentința, acolo am o părere. E bine că s-a dat. Și aceasta e și principala ei calitate: că pune punct unui proces lung și anevoios. Acum știm o chestie certă. Indiferent cum se termina, era bine că s-a isprăvit odată.

Iar dacă tot s-a terminat cum știm, atunci ar mai fi de adăugat că e admirabil că niște judecători au avut curajul să înfrunte un întreg sistem politic și să dea verdictul pe care l-au considerat just. Asta la o primă privire. Căci nu prea se aștepta nimeni, să fim serioși, ca Năstase să fie trimis la pârnaie. Nici măcar cei mai înspăimântați contestatari ai lui Băsescu.

De altfel, însuși Năstase a jucat mereu cartea omului nevinovat care se prezintă la proces numai din respect pentru Justiție, dar care e convins că are de înfruntat o bagatelă. Că, de fapt, se vede de la o poștă că dosarul e făcătură politică și niciun judecător n-ar putea să-l condamne în baza unor dovezi atât de subțiri.

Ei bine, iată că nu unul, ci mai mulți judecători au gândit cum nu se aștepta. Ca să fim mai preciși, e vorba despre 5 judecători (decizia a fost dată cu unanimitate!) care au judecat recursul, plus încă 2 de la instanța anterioară. În total 7 au fost de aceeași părere.

Năstase și ai lui au strigat mult și tare că e vorba despre o răzbunare politică pusă la cale de Băsescu prin Daniel Morar și L.C. Kovesi. Dar, dacă așa stăteau lucrurile, atunci doar procurorii ar fi fost manipulabili, nu și judecătorii, nu? Or, potrivit părerii unor USL-iști și simpatizanți, judecătorii au făcut de această dată niște jocuri politice murdare.

Exact ca pe vremea lui Năstase, adică. Atunci când se spunea în toată presa că există ingerințe politice în actul de justiție. Altfel spus, dacă Năstase a fost mătrășit politic înseamnă că a devenit victima sistemului la care el a contribuit din plin cu Rodica Stănoiu și Joița Tănase / Ilie Botoș.

Unii mai insistă că și în prezent Justiția ascultă de ordine politice. Dar atunci nu rămâne decât să tragem concluzia că Năstase este victimă a chiar propriului partid. E greu de crezut că Băsescu are în mână tot ce mișcă în țara asta. Ponta are Ministerul Justiției, are, prin Parlament, controlul SRI, la SIE a fost instalat recent un PNL-ist. Deci e greu de presupus că n-ar fi avut puterea să-l scape pe mentorul său.

Așa că nu rămâne decât fie să credem că sentința este dată independent de imperativele politice, fie că a fost dată sub influența politicului. În prima situație, independența deciziei nu garantează și corectitudinea ei, ci doar neutralitatea în raport cu politicul. S-ar putea foarte bine să existe alte presiuni pe judecători – cele europene, de pildă.

A doua situație e mai complicată, fiindcă, după știm, USL-ul a trecut la butoane și e foarte greu de crezut că-i lipsește tocmai butonul care-l face scăpat pe Năstase. Dacă ar fi să mergem pe acest fir mai cospiraționist, atunci tentativa lui Victor Ponta de a-i arunca un colac salvator (când cu schimbarea șefului de la Inspectoratul de Stat în Construcții) a fost înăbușită nu atât sub presiunea presei – fiindcă acest soi de oameni nu reacționează la presiuni, atâta vreme cât au la dispoziție propriile televiziuni și ziare unde să mintă lumea –, ci probabil, la presiunea emințelor cenușii (inclusiv din propriul partid și din PNL) care cereau capul lui Năstase. Nu pot crede că Băsescu singur e atât de tare!

Așadar, dacă Năstase e victimă, sigur nu e victima unui singur călău, ci a mai multora. Inclusiv a partidului din care a făcut parte. N-are cum să fie altfel. Sau e, pur și simplu, un condamnat găsit vinovat în virtutea probelor din dosar.

Am auzit că a fost foarte căinat de acoliții săi pentru lungimea „colosală” a procesului. Ca și când Năstase nu ar fi făcut împreună cu avocații săi tot ce le-a stat în putință ca să-l lungească cât mai mult, doar-doar s-o prescrie fapta. Am citit numai câteva din stenogramele ședințelor și era agasant la ce tertipuri recurgea echipa care-l apăra pe fostul prim-ministru.

Da, e tristă situația în care a ajuns omul Năstase. Dar înainte să îl transformăm într-o victimă inocentă, să ne amintim că în perioada lui a început exodul românilor către țări mai generoase. O întreagă generație de copii a fost mutilată psihic și afectiv (ba chiar, prin ricoșeu, și social sau fizic) de migrația părinților care i-au lăsat în grija nimănui. Și e doar un exemplu de răspundere morală care i se poate imputa.

În fine, e bine că s-a terminat. La nivel de percepție publică, e bine și cum s-a terminat. Dedesubturile ne rămân necunoscute. Și tocmai de aceea suntem atât de manipulabili. Un lucru însă ar fi nedrept să se întâmple: Năstase să devină erou. Dar se lucrează din greu la asta.

Reclame

20 de gânduri despre “Visul și carcera

 1. eu iara ma pozitionez diferit fata de tine.
  mi se pare gresita, chiar profund nedemocratica, gandirea „bine ca s-a dat o sentinta”. dupa cum bine stim din cacalaul de filme americane cu avocati, in drept exista un principiu, „decat sa bagi un nevinovat la puscarie, mai bine scapi o suta de vinovati”. mie mi se pare ca treaba asta nu a functionat. cand verdictul instantei zice ca nu sunt probe concludente ca inculpatul e vinovat, si totusi el e trimis la puscarie pe ce s-a bazat instanta, pe intuitie?
  acuma nu ca l-as apara eu pe nastase, ca imi e total indiferent el ca si om, dar justia ar trebui sa fie oarba si independenta, indiferent de popularitatea sau ura publica fata de cel judecat.
  daca citesti rechizitoriul procurorilor te apuca dureri de cap. eu sunt de acord ca nastase a fost naspa, arogant, si toate cele, da nu condamna la puscarie pe cineva doar pentru ca nu-ti place de fata lui si pentru ca e nepopular. trebuia sa-l prinda pe nastase cu ceva serios, greu, nu cu mizerii de genul matusii tamara, a geamurilor termopan, si acuma a banilor de campanie stransi ilegali. nu ii suficient sa spui toti stim ca a fost corupt, a fost coruptie uriasa pe vremea lui. da, adevarat, la fel de uriasa este coruptia si acuma, daca nu mai mare, si totusi nu as vrea sa-l vad pe basescu tarat prin procese de imagine, peste ani, ci pentru lucruri concrete, dovedibile si indubitabile.
  dupa care, tu ca si om inteligent, poti sa faci niste comparatii. Un proces cu 930 de martori parca, intins pe 8 ani, cu 100 de audieri in ultimul an, in care inculapatul nastase are 5 martori si aialalti de is victime colaterale a dorinte de a i-o trage lui nastase n-au avut dreptul la nici un martor. documenteaza-te cati martori au avut aia la nurunberg.
  tu stii foarte bine ca sustinand ca aceasta condamnare este dovada independentei, si daca nu era, era clar ca judecatorii au fost fortati, este aceasi treaba cu a spune condanarea este la presiune, judecatorii au fost fortati si daca era eliberat atunci justia era corecta. astea doua afirmatie au aceasi valoare si sunt indentice doar de sens opus.
  iara serviciile sunt clar sunt sub obladuirea lui basescu, indiferent ca un sef ii luat de la psd si unul de la pnl, is numit de el, pe criterii stiute doar de el. personal cred ca s-a terminat detasarea de la unitate amandorora. kovesi din nou e pupila lui la fel ca si morar.
  acuma eu nu zic ca din cauza asta nastase a fost gasit vinovat si ca a fost ca o fecioara, doar spun ca nu poti sustine independenta si lipsa de imixtiune de nici o natura.

  si cu plecatul romanilor, zic ca esti injust. romanii au plecat din 90, si inca mai pleaca. as indrazni sa spun ca, chiar daca nu exista nici psd, nici fsn, nici nastase si iliescu ori base, romanii tot plecau, ca nu poti tu ca si tara sa ajungi in 10, 20 de ani marile forte capitaliste. exemplul ar fi polonia, o tara iesite de sub comunism ca si noi, cu o economie puternica, cu o dezvoltare mai evidenta, si totusi europa e plina de polonezi ca si de romani.\

  nastase pentru mine nu va devenii un erou niciodata dar mi-a castigat respectul ca si om(ca politician nu il va avea niciodata). mi l-a castigat pentru ca a avut curajul si onoarea sa-si asume esecul vietii si sa incerce gestul capital (daca asa o fost, a nu da asta in discutii conspirationiste). el totusi, urat cum a fost, a fost presedintele camerei deputatilor (si nu cred ca exista o comparatie intre el si anastase), a fost ministru de externe, a fost prim-ministru, corupt, necorupt a fost un om de stat. decizia de a nu se lasa dus incatusat prin fata tuturor camerelor de luat vederi si umilt, mi se pare o decizie onorabila, daca a fost asa.

  tind sa cred ca daca s-ar intampla asta altcuiva, ar iesii cu ochii inlacrimati, tanguindu-se, si probabil invinovatind pe cineva, sa zicem… dinu patriciu.

  • Nu te poți poziționa prea diferit, pentru că, la urma urmei, concluzia mea e cu deschidere destul de largă. Dar să începem cu începutul. Când spun că e bine că s-a terminat înseamnă că e bine că un proces ajunge la verdict înainte să se prescrie fapta. Ăsta mi se pare un lucru bun în sine, în cazul politicienilor. Să se știe odată că INSTANȚA a decis, nu trecerea timpului l-a exonerat!

   Apoi, nu am spus că instanța e independentă, ci că ar putea fi indepedentă de influența politicului, însă că, la fel de bine, ar putea depinde de presiunile de la Bruxelles. Și că, dacă e dependentă de politic, totuși, atunci Năstase e și victima propriului partid.

   Finalul e că acest verdict aduce un plus de imagine justiției din România. Ceea ce nu înseamnă că e neapărat corect. Deși felul în care l-a primit Năstase te poate face să te gândești că e corect… Nu de alta, dar toată floarea oamenilor de stat interbelici a intrat în pușcăriile comuniste fără să recurgă la aceste „gesturi onorabile”. E prea mult de discutat și terenul e deschis oricăror speculații. D-aia am preferat să nu mă leg de asta.

   • nu stiu cat plus de imagine aduce, timpul va hotara, dar in cazul in care nastase va castiga la cedo, va fi un minus foarte mare de imagine.
    iara politicienii din perioada interbelica, si nu numai ei, au facut puscarie pentru niste principii, inchisi de un sistem totalitar si abominabil. nastase nu a fost inchis pentru principii, ci din dorinta unora de a-l vedea cu capul pe bordura, dupa cum s-au exprimat in prealabil.
    toti cei care scriu pe aici(pe bloguri mai intelectuale sau nu) vor sa fie oameni verticali si principiali, toti se lauda cu seriozitatea gandirii lor, si a puterii de sinteza, si totusi multi raspund ca si o gloata setoasa de sange. multimea vrea sange, e bine venit, dar tu, care nu esti din gloata, ar trebui sa vrei dreptate si principii.
    dupa cum am zis in prealabil, nastase sa fie condamnat, dar pentru chestiuni tangibile, dovedibile, reale, doar asa toti cei care au suferit in regimul lui vor fi „razbunati”, pentru ca razbunarea nu e foarte buna.
    daca ar fi sa asemanam regimul nastase cu comunismul anilor 50 as face o paralela. nastase a fost condamnat pentru abuzul de putere, nu coruptie, a fost o condamnare in compensare. nu a fost condamnat pentru coruptie, spaga, trafic de influenta si treburi seriose. a fost a razbunare a celor ce s-au simtit vanati, sau frustrati in perioada sa, printre care si basescu. nu de razbunare aveau nevoie astia, nu de razbunare aveam nevoie noi, ci de corectitudine, de schimbarea princiipilor si fundamentului societatii.
    vulcanescu in clipa mortii a zis: „sa nu ne razbunati” asta nu inseamna ca tortionarii lui, care au facut niste lucruri incomparabil mai abominabile decat psd-isti anilor 2000-2004, nu trebuiau condamnati, trebuiau, dar trebuiau judecati, cu o judecata corecta pe care ei nu au fost in stare sa o ofere.
    o crima nu se pedepseste printr-o alta crima.

    • În textul de mai sus, am o singură aserțiune personală și asumată explicit: mi se pare o mare și regretabilă eroare ca Năstase să fie considerat o victimă inocentă și, mai rău, un erou.

     În rest, am speculat pe marginea cauzelor și implicațiilor. Sistematizez: 1. E bine că s-a dat un verdict. 2. E posibil ca verdictul să fie dat fără presiune politică din România (dar cu presiune financiar-politică de la Bruxelles). 3. E posibil să fi fost presiuni politice, dar atunci sigur e implicat și PSD-ul în aceste mașinațiuni. Și peste toate, strict în acest moment, condamnarea lui Năstase a adus un plus la imaginea României în presa străină. Atât. Nu subscriu la tot ce s-a întâmplat, dar refuz să îl plâng pe Năstase ca pe un erou.

  • Ruben, tu ai locuit in alta tara in ultimii 20 de ani? Ca in cazul asta as intelege abordarea ta. Eu regret ca l-au condamnat doar in dosarul asta…pe celelalte a reusit sa le rezolve in timp util.

   Frumos ar fi sa urmeze si alti corupti, desi imi doresc ca urmatorul sa fie Iliescu

  • Kovesi e procuror general. Atât. Deci îi are în subordine pe procurori. Judecătorii depind, într-o oarecare măsură, de CSM. Acel CSM pe care se străduiește Băsescu să-l reformeze de vreo 2 mandate și, când a crezut că a reuști, noii membri i-au tras clapa. Se întâmpla în urmă cu vreun an de zile.

   Oricum ar fi însă, nu pot cădea în patetică compasiune pentru Năstase. Pentru omul ca atare, da, însă insul care a condus țara ca prim-ministru vreme de 4 ani a comis niște fapte pentru care trebuie să răspundă.

   Aștept să văd dacă asta li se va întâmpla și celor de acum. Fiecare la rândul cetei lui… 😉

   • cum se schimba cetele se decapiteaza intre ei.

    cum ti se pare tie, ca un factor politic sa actioneze asupra justitei. daca basescu schimba dupa vrerea lui compenenta csm-ului atunci unde ii separarea puterilor in stat, independenta justitie. in momentul in care un factor politic vremelnic, manat de interese, de multe ori diferite decat interesul public, actioneaza asupra justitiei, atunci aceasta ,mai poate fi libera? altfel zis, judecatorul numit de o forta politica va reprezenta in csm legea sau factorul ce l-a numit?

    • N-am spus că ar fi bine să facă Băsescu ce dorește, ci doar că n-a putut face, de unde s-ar deduce că CSM-ul are (poate) independență.

     Un singur lucru aș vrea să remarc: când a fost PDL-ul la butoane, în sfârșit s-au dat niște verdicte în cazuri de corupții care tărăgănau de ani de zile. Și nu toți corupții erau din alte partide, ci au fost arestați și condamnați destui pedeliști. Se poate interpreta asta în fel și chip, dar rămâne un fapt statistic.

 2. Ne-a tras o inscenare de zile mari Nastase & co. Ati vazut traiectoria glontului care ne-o prezinta medicii?

  Am gasit profilele balistice ale glontului .38 Special cu care se tot lauda ca ar fi fost presupusa arma a acestei tentativa esuata de suicid.

  Sa-mi explice si mie careva cum poti supravietui cu niste plagi de 15 mm in gat fara sa ai hemoragie interna masiva si organele vitale sa fie evitate. Mie imi pare foarte putin probabil ca acel tip de glont sa provoace atat de putine pagube atat extern cat si intern.

  In lumina acestui nou indiciu eu consider ca suntem mintiti, oricum am lua situatia. Daca ranile sunt mai mici, era vorba de alt pistol, de calibru mult mai mic. Daca ranile sunt superficiale, inseamna ca faza cu traiectoria glontului prin gat este iarasi o minciuna grosolana. Daca pe fisa medicala scrie altceva decat ne-au varat pe gat inclusiv medicii lui Nastase, tot la minciuna ajungem.

  No bun, cum actionam in consecinta?

  • Există mai multe semne de întrebare aici. Prima chestiune de lămurit ar fi: de ce a așteptat până să vină poliția dacă tot voia să „iasă demn”? Știa verdictul de câteva ore… Alții întreabă de ce nu s-a auzit împușcătura? De ce nu știau medicii în declarațiile de seară ce să spună despre presupusa împușcătură? Etc.

   • Intrebari intrebari, eu m-am referit strict la varianta oficiala care ne-o dau medicii si familia lui Nastase cu S&W-ul .38 Special care ni-l flutura prin fata si politistul eroic. Ori tocmai acestea sunt dovezile clare ale minciunii lor.

    Nu se mai pot scoate nici daca spun ca vezi domne, n-a trecut nici un glont prin gat. Pai cum pana mea, inainte sa-l operezi era trecut si deviat miraculos de marul lui adam si acuma dupa nu a ma trecut pe-acolo? N-a fost gol pe reluare?

    • teoria conspirationista este tot timpul minunata.
     totusi imi este greu sa cred ca politstii, medicii din ambulanta, medici din spital, asistentele, si inca cativa au dezvoltat un plan machiavelic ca sa faca ce? sa amane cu cateva saptamani puscaria? nu inteleg de ce si-ar fi inscenat sinuciderea? nu vad un scop. puscaria tot o face, destul de evident.
     si coreland totul la romania, in care traiesc de cand m-am nascut, ma indoiesc ca serviciile atotputernice, nu ar fi devoalat planul asta inept. daca ei pot dovedii asa ceva, concret, nu doar prin tone de propaganda, atunci il distrug definitiv pe nastase, si nu numai pe el.

    • Ruben, dacă teoria conspiraționistă are nevoie să fie credibilă, la fel are și demascarea ei. Scopul și al uneia și al celeilalte nu e să dezvăluie un adevăr, ci să convingă o populație credulă. Până la urmă, eu și tu o să citim și, pe cât s-o putea, o să ne lămurim. Dar tante Maricica va asculta numai ce-i spune Gâdea sau Dan Diaconescu și va crede atât. Asta e… pentru mâna lu’ tante Maricica se dau aceste lupte.

  • Medicii care s-au ocupat de Nastase la spital sunt membrii PSD, Ioan Lascar doar ce a fost numit consilier personal al lui Ponta. + Beuran, Bradisteanu. Cat timp medicul principal care se ocupa de pacient e de-al lor, crezi ca e greu sa platesti cateva asistente?

   Rus a pus o ambulanta particulara in garda sa fie prin preajma. Aia s-au miscat fara sa-i ofere nici un soi de prim-ajutor. Daca un prieten bun este impuscat in gat, tie iti pasa sa nu vada camera de luat vederi pansamentul de la gat? Si daca e impuscat in gat, gatul trebuie stabilzat. Colier. Hemoragia trebuia sa fie masiva. Perfuzii ceva? Masca de oxigen? Nici MACAR pulsul nu i l-au verificat si monitorizat. Imi pare rau, dar daca eu ma impusc in gat si pierd sange nu e normal sa ai aparatul pornit ca in cazul in care imi cedeaza inima sa incepi manevrele de resuscitare mai repede?

   In caz contrar, inseamna ca ranile nu erau deloc grave. Insa daca pe fisa medicala a lui Nastase scrie 4 plagi prin impuscare iar operatia lui oficial a durat o ora, a-2a zi dupa incident, atunci ori sunt medicii incompetenti ca nu l-au operat de urgenta, ori nu e vorba de rani grave si ni se vara bullshit pe gat si fals in acte oficiale ale medicilor.

   🙂

 3. (Din amintiri) „Pesemne ca cineva il calomniase, caci intr-o dimineata, K se trezi arestat”.

  Cumplit vis.

 4. Gata, Teoria Conspiratiei Win 😉

  Una asemenea gat imaculat in mod cert nu a fost strapuns de glont. Medicii au comis fals in declaratii cu cele 4 plagi impuscate si teoria lor legata de traiectoria glontului.

  Ultima dovada inainte de a vedea gatul imaculat a fost insa declaratia medicilor: ca Nastase avea linie intravenoasa, dar era sub patura.
  Ahem. Cum functioneaza linia intravenoasa? Punguta trebuie tinuta sus, ca sa aibe coloana de lichid indeajuns de multa presiune sa compenseze presiunea sangelui. Pui punguta la nivelul inimii? Vax presiune, cel mult egala. O pui pe targa, sub nivelul inimii? Ii suge sangele pronto.

  Toti medicii care s-au ocupat de Nastase si cei de pe ambulanta vor trebui acum sa infunde puscaria pentru favorizarea detinutului…

  • Suspectă, oricum, componența comisiei… Geaba strigă lumea după Macovei că ar fi fără inimă… Parcă prea mulți foști actuali pesediști se înghesuiră în jurul jugularei rămase intactă.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s