Tinerii din ziua de azi…

buzz.bitesizemovie.com

Cuvintele din titlul postării sunt rostite, de obicei, cu un fel de nemulțumire pretins înțeleaptă, cu o clătinare dojenitoare din cap, cu un aer de justificată frustrare. Ca să vezi, domnule, cum „tinerii din ziua de azi…” nu mai citesc, nu mai respectă, nu mai fac, nu mai dreg.

Ca și când „tinerii din ziua de azi” s-ar fi născut într-un vid socio-familial și și-ar fi făcut singuri educația. Ca și când nimeni dintre înțelepții care stau pe margine și trag concluzii sceptice nu ar avea niciun amestec în procesul educativ al tinerelor generații.

Rostite în barbă, cu sprânceana încruntată, cuvintele acestea vin să sancționeze o generație întreagă, să îi consfințească inferioritatea față de cei „de altădată”…

Sunt surprins cumva să aud asemenea cuvinte de la bunici și părinți. De la oamenii care au avut (și încă mai au) putere decizională în multe situații care-i privesc direct pe „tinerii din ziua de azi”.

O logică elementară ne obligă să constatăm că „tinerii din ziua de azi” sunt produsul lumii pe care au configurat-o – cu voia sau cu pasivitatea lor – tocmai cârcotașii de acum. „Tinerii din ziua de azi” nu sunt veniți din sfere extraterestre, ci s-au născut tot p-aici pe undeva, prin maternitățile patriei noastre. Și au crescut în creșele, grădinițele, școlile generale și liceele românești.

Nu poți stigmatiza generația tânără fără să incriminezi implicit și inevitabil generațiile care au pregătit terenul pentru apariția ei. Atâta vreme cât nu au fost fabricați în laborator, ci fac parte din niște familii, copiii nu sunt abstracțiuni independente, ci au dobândit anumite deprinderi de la predecesorii lor.

Nu împărtășesc însă scepticismul în ce privește tânăra generație. Fiindcă, din câte (mai) văd eu, acești copii și tineri „se strică” privind la generațiile anterioare. În sufletul lor există încă destulă ingenuitate, suficient idealism și simț al dreptății. Mulți dintre ei sunt dispuși să discute cu sufletul pe masă, autentic, fără măști și fără ifose. Sunt interesați să afle, nu să se îmbogățească, caută oameni vii cu care să interacționeze.

„Tinerii din ziua de azi” văd însă zilnic cum prostul fudul și avut e mai tare decât oricine în țara asta. Văd că tata și mama mizează pe șpăgi, relații, cunoștințe ori de câte ori e nevoie. Or asta nu e de natură să încurajeze rectitudinea morală a tânărului, nici respectul pentru generațiile care fac din orice întâmplare de viață un prilej de corupție și compromis.

„Tinerii din ziua de azi” sunt mutilați zilnic de profesori hapsâni și slabi pregătiți. Sunt expuși sistematic de societate unor modele tâmpite și degenerate. Iar părinții, în loc să descurajeze aceste manifestări, stau și fac rating la orice emisiune idioată.

„Tinerii din ziua de azi” au încă scânteia care a murit în multe suflete ale părinților sau bunicilor (ori a fost estompată de blazare și trecerea timpului), însă ea este extrem de fragilă și foarte rar îngrijită să se dezvolte și să se transforme într-un foc sadea.

„Tinerii din ziua de azi” sunt oameni care încă mai caută, care vor și cer, care însetează, dar cărora societatea părinților și bunicilor lor le oferă lături morale, deșeuri existențiale. De ce ne-am mira că se dezvoltă monstruos când sunt hrăniți cu resturi și otrăvuri?

Până și în biserică se ridică mustrător sprânceana, deși adesea reprezentanții bisericii nu sunt în stare să articuleze un răspuns consistent la întrebările și problemele tinerilor. Nu degeaba există personaje devenite „vedete” între tineri. E semn (și) că, în general, nu prea primesc ceea ce au nevoie.

„Tinerii din ziua de azi” au cusurul de a fi deosebit de atenți și receptivi la ceea ce se cere de la ei. Nu la ceea ce, cu glas mohorât, bodogănesc generațiile mai în vârstă, ci la semnalele implicite, la cerințele nerostite, dar atotprezente în toate manifestările corpului social. Și atunci, în virtutea adaptabilității lor deosebite, se apucă să facă exact ceea ce le garantează succesul social, notorietatea, viața ușoară. Firește că au defectele lor, da nu cred că sunt mai mari sau mai grave decât ale altor generații.

De ce i-am condamna, de vreme ce aceste apucături sunt înscrise în firea noastră umană, însă ei au mobilitatea necesară să se miște mai rapid și fără inhibiții în direcția necesară? Suspectez că „tinerii din ziua de azi” sunt o oglindă fidelă a idealurilor pe care le-a fixat societatea (făurită de părinți și bunici, să fie clar) și pe care ei și le însușesc mai bine, grație inerției mult mai mici și a moralității mult mai precare pe care au adoptat-o la îndemnul aceleiași societăți.

31 de gânduri despre “Tinerii din ziua de azi…

 1. Dupa parerea mea atat tinerii cat si varstnicii se dovedesc la fel de manipulabili. Ultimii se considera superiori pentru ca si inaintasii lor s-au considerat superiori fata de ei. Si tot asa, mai adanc in trecut. E un fel de perpetuum mobile. Si tinerii de astazi se vor considera mai tarziu superiori celor care se nasc acum. Intr-un fel este un fenomen firesc, sau o neputinta fireasca, perpetua, care se transmite din generatie in generatie, ca o constanta.

  Nu trebuie sa-i privim pe cei tineri ca pe o masa de stricati, dar nici cei mai ,,copti” nu trebuie acuzati in corpore pentru insuficientele actualelor prospaturi. De fapt suntem cu totii victimele unor cercuri de interese care cauta sa impuna anumite valori in detrimentul altora si care au gasit in mijloacele media instrumentul cel mai potrivit. Sa nu ne temem de ridicol atunci cand ne referim la teoria conspiratiei. Eu unul nu cred ca ceea ce ni se intampla la nivel macro e rodul purei intamplari. Unii din noi se lasa mai usor manipulati, altii mai greu, dar asta se petrece in functie de inteligenta si cultura fiecaruia mult mai mult decat de varsta.

  Privitor la problema ridicata in acest articol ar fi mai potrivit sa impartim indivizii nu pe varsta ci in capabili sau incapabili sa inteleaga ce li se intampla.

  Nu batranii nostri ne-au facut sa fim ceea ce suntem. Sau … poate indirect si ei. Dar, dupa parerea mea, vina cea mare trebuie cautata in alta parte.

  As dori sa fiu mai bine inteles: uite … va invit sa luati o seama de domenii de activitate din tara noastra: invatamant, cultura, sport, medicina etc. … faceti o comparatie intre nivelul de pregatire din aceste domenii in urma cu 20-30 de ani si cel actual din aceleasi domenii. Si vedeti daca nu cumva suntem mult mai jos acum decat atunci ? In acest caz, urmand o logica simpla, daca am fi fost produsul batranilor nostri am fi trebuit sa performam acum cel putin la fel ca acestia in urma cu cateva decenii. Dar, din pacate, asta nu se mai intampla.

  Nu vreau sa generalizez. Nu spun ca nu sunt si tineri foarte bine pregatiti cum nu spun ca pe vremea Impuscatului nu existau si false valori la varf (exemplul cel mai graitor si mai ridicol este chiar coana Leana cu titlul ei academic). Dar, per ansamblu …

  Reiau in incheiere – cred ca partea urata a generatiei tinere de astazi isi are originea in alta parte. Nu spun ca o parte din vina nu ar putea fi atribuita si parintilor. Dar si acestia din urma nu sunt decat tot niste bieti manipulati. Singura diferenta dintre cele doua generatii ar fi ca tinerii pot avea o scuza in plus fata de cei varsnici: lipsa intelepciunii pe care ti-o poate da experienta de viata.

 2. De ce i-am condamna pe ,,tinerii din vremea de azi”? Buna intrebarea. Poate pentru faptul ca in ei ne oglindim noi, nu e o imagine prea frumoasa, cand ne este atentata investitia nu prea e cale de mijloc, iti accepti esecul sau arunci cu noroi. Cat de frumos e sa arunci cu noroi, daca esti si un tintas bun, de-a dreptul sublim: punct ochit, punct lovit! Uitam insa un fapt elementar, educatia unui copil incepe cu 20 de ani inainte de-a se naste, ai punctat bine, Teo, iar unul dintre principiile de baza ale maturizarii unui individ e sa constientizeze cat de copil este! Asta-l ajuta sa mearga inainte! Chiar daca ai 50 de ani, ti se aplica acelasi principiu! Maturitate inseamna si sa te cobori la nivelul de gandire a celui mic, a celui mai putin mic sau a celui care deja se crede mare. Ii dai astfel posibilitatea sa se ridice fara sa-si piarda increderea in sine, fii sigur, constientizeaza el ca esti mult mai destept si mult mai matur dar prin faptul ca ai reusit sa-i vorbesti pe limba lui,respectul lui va fi fara margini, se va schimba doar ca sa nu te dezamageasca si-si va dori si el sa fie ca tine! Tanara generatie nu este inteleasa de catre acei care au ucis copiii din ei vrand astfel sa devina maturi! Trist dar s-a intamplat invers, au devenit puerili in tot ceea ce-i reprezinta, le-a ramas doar revolta impotriva tinerei generatii!

  • Teoria ta (acum mi-aduc aminte de ea) s-ar putea să fie corectă. Judecată în această lumină, cred că ai dreptate. Deși ar merita dezvoltată ideea să vedem unde ne duce. Poate că la o șuetă d-a noastră. 😉

 3. În opinia mea, respectul nu trebuie neapărat să fie acordat din oficiu, ci trebuie câștigat.
  Unii oameni sunt de opinie că cei vârstnici merită mai mult respect decât alți membri ai societății doar din cauză că sunt vârstnici. Cu atât mai ciudat cu cât bătrânii din prezent sunt copiii din trecut și deci se extrage concluzia conform căreia aceiași oameni trebuie să capete respect pe măsura ce înaintează în vârsta, lucru care mi se pare nevalid și nedrept.
  Nu este greu să vedem de unde provin aceste credințe. Cunoștințele utile vieții de pe vremea bunicilor și străbunicilor nu puteau fi acumulate decât în perioade foarte lungi de timp, mai ales că școala nu prea exista (sau era accesibilă doar celor înstăriți), nici internetul și nici bibliotecile și astfel cunoașterea corela puternic cu vârsta. Tot în vremurile nu demult apuse bătrânii erau considerați autorități în multe domenii deoarece lumea se schimba destul de greu și cunoștințele pe care le acumulau erau utile aproape întreaga viață.
  În zilele noastre însă, lumea se schimbă într-un ritm din ce in ce mai accelerat iar expertiza majorității celor care s-au născut în anii 40 de exemplu, devine din ce în ce mai irelevantă raportat la problemele cu care ne confruntăm noi.
  În plus, mai avem și LOGICĂ ȘI ARGUMENTARE și acestea dictează că nu are cineva de ce să acorde vreunei informații un statut special doar din cauză că vine de la o persoană în vârstă. Acum eu nu spun că trebuie să-i insultăm pe cei în vârstă sau că trebuie să-i tratăm mai prejos decât pe alții, Doamne ferește. Spun doar că părerile lor nu au de ce să fie privite cu mai multă stimă decât părerile altora și că ei nu merită vreun statut special în societate. Totodată nu exclud că sunt unii care iși păstreaza tinerețea minții până la moarte.
  De exemplu, s-a întâmplat să mi se reproșeze că n-am acordat respect unuia care era mai in vârstă decât mine și că nu l-am creditat cu expertiză superioară expertizei mele. Mărturisesc că pe acel individ l-am tratat cu niscaiva ironie din cauza inepțiilor pe care le debita cu înverșunare , dar a specificat că merită respect din cauză că el este mai in vârstă. Inepțiile și falsitățile, indiferent că sunt susținute de cineva în vârstă sau tânăr, nu trebuie acceptate, nu trebuie promovate, ba din contră trebuie rejectate.
  A pretinde respect în baza vârstei este o formă de decepție invocată de lipsa argumentelor, o încercare de înșelăciune care demonstrează doar că pretendentul este un șarlatan și trebuie deci tratat cu lipsă de respect.
  Un om cult, precum Andrei Pleșu de exemplu, nu s-ar umili vreodată sa cerșească respect din cauză că are aproape 70 de ani, n-are de ce, are ceva mult mai bun decât vârsta, are fapte și dovezi și cu acelea își susține afirmațiile. Vârsta nu este un argument.

  Nu mi se pare normal de exemplu ca un bătrân să mă ridice de pe scaunul din tramvai/autobuz doar pentru că el este bătrân și vrea să stea jos. În definitiv și eu sunt plătitor de bilet și poate că am și eu dreptul să stau pe scaun.Dacă ar fi să cedez locul de fiecare dată unui bătrân, asta inseamnă ca va trebui să merg mereu în picioare (până când o să ajung și eu batrân). Nu contează dacă ești operat, dacă ai piciorul rupt, dacă te doare capul sau dacă ți-e rău, tu trebuie să te ridici, ca altfel le auzi jignirile fara perdea.Ei vor respect, dar în schimb ei pe cine respectă?

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s