Postat de: Teofil Stanciu | 09/06/2012

Cauze mai puțin discutate ale crizei economice

Una dintre cele mai interesante cauze ale crizei, identificate de cel ce face analiza, e aceea că nici acționarii, nici persoanele cu funcții executive în bănci nu mai pot fi trase la răspundere penal pentru falimentarea unei bănci. Cândva li se putea confisca averea și erau pasibili de pușcărie. Azi, banca e… salvată din banii contribuabililor. Vorba spaniolilor: confiscați casele muncitorilor care nu mai pot plăti ratele, dar salvați băncile din banii acelor muncitori!

Anunțuri

Responses

 1. Pai daca ne-am invatat cu guverne si autoritati locale care cheltuie mai mult decat incaseaza, trebuie sa se imprumute si ei de undeva cand au plati urgente. De unde altundeva decat de la banci? Si atunci e normal sa le pese mai mult de sistemul bancar sa il salveze, decat sa le lase sa falimenteze. Asta e un aspect.

  Un alt aspect e ca daca falimenteaza o banca, ies in pierdere deponentii. Si atunci ca autoritate nationala sau locala, de cine sa iti pese mai mult? De deponenti – persoane cu bani, sau de cei care au luat credite – deci nu au bani? Normal ca de cei cu bani iti pasa, ca de la ei mai poti lua ceva (taxe, sponsorizari de campanie, etc.)… de la cei fara bani ce sa iei?

  Sa bagi directorii de banci in puscarie pentru generarea crizei iar e dificil caci nu ai cadru legal… ceea ce au facut ei a fost o marsavie dar a fost legala. Nu e vina lor ca au profitat de un vid legislativ ci a celor inconstienti care s-au impovarat peste masura si a celor care trebuiau sa vegheze la interesul celor inconstienti prin restrictii legislative.

  • Ce zici tu se aplică acum, când legile sunt toate în favoarea băncilor și când, orice s-ar întâmpla, contribuabilul e bun de plată. Dar, dacă lucrurile ar fi rămas mai ponderate, atunci exista cadrul legislativ ca oamenii să plătească pentru faptele lor. Ei nu sunt responsabili legal, dar moral…

   • In clipul prezentat de tine se arata cum responsabilitatea falimentului unei banci a fost mutat de-a lungul timpului de pe actionarii bancii pe deponenti.

    E o nedreptate si aici, dar din punct de vedere al generarii crizei (ca asta ai adus tu in discutie) nu sunt vinovati nici actionarii bancii si nici deponentii, ci managementul bancii (ca si autor moral al crizei) si cei care s-au imprumutat peste puterile lor (ca si autori de facto ai crizei).

    Problema e ca autoritatile care reglementeaza piata financiara nu au limitat la timp creditarea. Iti amintesti si la noi cata vreme a trecut cand puteai sa iti iei cate credite ai vrut, pana cand a intervenit BNR sa limiteze la 35% (parca) din venituri? Si atunci erau multi intermediari care imi spuneau ca se putea fenta ca faceai doua dosare la doua banci diferite in acelasi timp si puteai fenta limitarea ca dura 2-3 zile de cand se aproba creditul pana cand aparea in baza de date generala.

    Acum problema creata si sistemul bancar amenintat, revi la dilema de mai sus: salvezi banca sau o lasi sa moara? Normal ca o salvezi ca e in interesul executivului… si daca o salvezi de la cine recuperezi costurile? Normal ca de la contribuabili, daca nu vrei sa iti tai singur craca…

    • Acționarii sunt pe deplin responsabili, potrivit clipului, pentru că au făcut presiuni asupra politicului ca să scape de eventualele răspunderi și să se aleagă numai cu beneficii. Deci poartă responsabilitatea în solidar cu managementul, după părerea mea. Cel puțin la originea acestui fenomen. Dar nici celor de azi nu le displace situația…

     Cei care s-au împrumutat peste puterile lor sunt în bună măsură victime ale unei naivități. Dacă nu li se permitea (deci dacă regulile jocului erau mai stricte), atunci n-ar fi avut cum să contracteze credite mult peste puteri. Firește că există și aici „șmecherii” sistemului, dar ei au cam profitat și și-au făcut damblaua, de vreme ce știau și cum se poate fenta sistemul. Însă această portiță a fost îngăduită tot de sistem, care era dornic să arunce cu bani în capul oamenilor, ca să-i poată recupera ulterior însutit .Ce de prime s-or fi dat pentru fiecare credit care acum împovărează bugelele naționale….

 2. Reblogged this on Persona and commented:
  Este evident ca, asa cum a spus Papa, in mai multe rinduri, actuala criza mondiala este in primul rind una morala. Si solutia nu poate veni dintr-un alt spatiu. Din pacate, si rezerva de rectitudine etica a lumii actuale este pe sfirsite. Suntem la final de ciclu moral si ma tem ca trebuie sa fie (mult) mai rau, inainte ca sa poate fi mai bine.

  • Oare trebuie să se generalizeze imoralitatea la nivel global sau e suficient să se adâncească Occidentul în acest haos?

   • Greu de spus cu siguranta. Totusi, in istorie caderea a fosr determinata de ceea ce s-a intimplat cu puterea dominanta.

    • Va fi de urmărit ascensiunea Chinei și din această perspectivă, având în vedere că creștinismul cunoaște un avânt destul de semnificativ acolo. Poate, cine știe, de acolo ne-o veni izbăvirea.

 3. In titlu – alE


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Perfectio in Spiritu

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: