In Facebook veritas!

taringa.net

Oricât de „virtuală” (iar aici, cel mai adesea, mulți subînțelegem imediat și „falsă” sau „iluzorie” sau „înșelătoare”) ar fi lumea virtuală, ea are doza ei de adevăr. Care e cu mult mai mare pe Facebook decât oriunde altundeva.

Orice s-ar spune, există la FB (și probabil că așa stau lucrurile și în cazul altor rețele de socializare) niște calități incontestabile. Utilizatorii foarte prezenți – ceilalți oricum nu contează pentru această discuție – furnizează o serie întreagă de informații despre ei înșiși într-un mod absolut neprovocat și gratuit.

Am acces la panoul de adminstrare a două conturi de persoane juridice cu câteva mii de „friends” fiecare. Acolo, update-urile „prietenilor” curg cu nemiluita. Există adevărați „spameri” care postează necontenit imagini, citate, citate făcute imagine, invitații, horoscoape, reclame, aplicații, jocuri, invitații etc.

Dacă aș vrea să conturez, fără efort financiar, un profil al clienților unei companii, mi-aș face câteva conturi de Facebook, iar în câteva luni cred că aș reuși să strâng informații deosebit de prețioase. Nu mă refer la date de contact, care pot fi adesea fictive, ci la informații mult mai prețioase privitoare la persoana ca atare.

La urma urmei, nu mă interesează să aflu ce adresă de email aveți sau ce număr de telefon, ci care vă sunt interesele, ce site-uri promovați cu regularitate (deci vă identificați cu valorile lor), ce citați/citiți, ce tip de reacții aveți, cât de frecvent vă vizitați contul, ce gusturi aveți în materie de culori, muzică, cât de receptivi sunteți la „capcane” și multe altele.

Puțini sunt cei atât de rafinați încât, la adăpostul unui nume fals, să își construiască o personalitate complet diferită de cea reală. De cele mai multe ori, numele bizare își trădează purtătorii prin preferința pentru anumite activități, prin itemii la care dau „like”, prin clipurile promovate etc.

Există un gen de erori revelatoare. Periodic, circulă pe facebook materiale „cu cârlig” (scam cred că le zice), care mizează pe curiozitatea utilizatorilor pentru picanterii. În câteva secunde, toți „prietenii” curiosului află că respectivul și-a manifestat interesul pentru un subiect mai deocheat sau mai morbid.

Nu știu să existe un spațiu virtual mai generos cu date reale despre preferințele, comportamentele și apucăturile oamenilor. Orice alt site, blog sau forum presupune o anumită conduită. Pe facebook, fiecare e cu legea lui, însă în văzul lumii. Toți „pereții” urlă în gura mare pe limba stăpânului lor.

Firește că nu se află totul despre oameni. Se prea poate ca inși deosebit de activi pe FB să fie niște mielușei timizi în realitate. E chiar foarte probabil să fie așa. Însă se pot deduce multe din postări lacrimogene, vulgare, agramate, insipide. Sau dacă omul face parte din și contribuie activ la tot felul de grupuri.

Pentru un ochi versat, toate activitățile desfășurate în spațiul virtual constituie indicii ale personalității utilizatorului. Iar aceste indicii nu doar că nu trebuie căutate prea mult, ci se oferă gratuit, fiind stocate în imense baze de date ce se întind pe ani întregi.

Copiii pot să-și monitorizeze părinții retroactiv, observând în ce fel s-au maturizat ori infantilizat. Și invers, părinții pot să-și țină sub observație copiii.

Cred că niciodată în istorie oamenii nu s-au expus mai abitir ca acum cu toate mofturile, idiosincraziile, obtuzitățile, culorile preferate, muzica favorită, genul de umor pe care-l gustă etc. E suficient să iei un cont de utilizator cât de cât activ, să studiezi „wall”-ul său, să-i vezi pozele, să-i cercetezi profilul și, fără să ai nici măcar o informație biografică, știi deja suficient cât să te lămurești dacă e sau nu între potențialele ținte ale unei reclame.

Lumea se scandalizează că se vorbește că FB nu protejează suficient datele personale. Și pe bună dreptate! Însă aceeași oameni sunt adesea extrem de… dezinvolți în comentariile pe care le fac, cu „status”-urile pe care le afișează, cu capcanele în care se lasă atrași.

Aici e locul în care se vede foarte bine și în timp real (ca pe burtierele televiziunilor de știri) tot ce înseamnă virtute și viciu, caracter nobil sau abject. Probabil că doar conviețuirea cu un grup mai poate fi în aceeași măsură revelatoare.

5 gânduri despre “In Facebook veritas!

  1. Ai dreptate , dar sa stii ca , chiar daca nu ai identitatea reala , o data ce exista IP.-ul calculatorului , acesta se poate urmari peste tot si , imposibil sa nu te inregistrezi vreodata pe un site unde trebuie sa-ti lasi adevarata identitate . Cum Google si Facebook colaboreaza excelent , se poate afla orice . Google afla , stie toate convorbirile telefonice (daca vrea si este interesat de cineva) , iti intra in telefon legal ,stie cine -ti trimite mesaj , la ce ora . Legal , conform noilor politici de confidentialitate . De aceea mi-am sters conturile de pe Facebook , youtube si google cu tot istoricul web . Nu mai vreau ca astia sa faca bani pe spatele meu . Uita-te , te rog , 30 de secunde si pe acest link : http://crisuadi.wordpress.com/2012/04/05/facebook-e-absolut-gratis/

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s