S-a schimbat escadrila hienelor politice

Victor Ponta a anunțat în seara asta componența viitorului guvern. Șansele să nu treacă de Parlament sunt destul de mici, fiindcă PDL-ul își face socoteala să-i lase pe usl-ași să conducă țara, ca, eventual, să-și îmbunătățească puțin procentajul pe seama deprecierii popularității ce vine odată cu actul de guvernare.

În ce privește componența noului cabinet, nu am comentarii de făcut. În afară, poate, de bucuria că Androneasca n-a fost instalată pentru a treia oară la cârma ministerului de unde a contribuit decisiv la distrugerea învățământului românesc. În rest, Dumnezeu cu mila!

Vreau doar să marchez momentul în care noua haită de hiene politice se apropie fremătând de Putere și de toate bunătățile care o înconjoară. Acest eveniment merită atenție pentru că poate fi deconstruit întru edificarea suplimentară a alegătorului.

Sunt dispus, personal, să-i acord lui Ponta – ba chiar și miniștrilor săi – prezumția de bună credință. Mă gândesc că s-o fi săturat omul, tânăr și el, de atâta lichelism, de atâta corupție, de atâta furăciune cât zice că a văzut sub guvernarea PDL. Și poate, măcar din ambiț politic de om la început de carieră, vrea să dovedească țării că se poate și altfel.

Întrebarea este dacă va putea. Iar răspunsul prezumtiv pe care-l arunc în avans e că nu. Dar, în ciuda pesimismului meu de principiu, cred că ceva mai bine tot o s-o ducem. Fie și numai pentru faptul că ăștia care vin acum vor să ne convingă că merită voturile pentru un mandat complet.

Revin însă la ideea că, în ciuda declarațiilor populiste din această seară, Ponta nu va putea fi intransigent cu corupția și cu corupții. Iată expunerea mea de motive.

Mai întâi, ca să ții un guvern în funcție, ai nevoie de un sprijin parlamentar destul de solid. Or, acest sprijin îl acordă aleșii poporului. Care, contrar a ceea ce se vehiculează de obicei, nu sunt acolo să reprezinte poporul. Nu, ei trebuie doar să convingă poporul să le acorde credibilitate. Însă, de reprezentat, îi reprezintă pe toți cei care i-au susținut.

În spatele fiecărui parlamentar există o serie întreagă de sponsori, de politicieni din rândul doi, de – dacă vreți – baroni locali, de oameni cu interese și nevoi, de inși care au pus umărul la bunul mers al campaniei, iar acum așteaptă ceva în schimb. Ce? Păi, un contract preferențial, o umbră de protecție față de FISC, un pic de influență când vine vorba de legi care privesc domeniile lor de activitate, niște fonduri cu dedicație etc. Orice e binevenit.

Deja se pare că liderii locali cam strâmbă din nas că n-au fost „consultați” – a se citit: că nu le-au fost luate în calcul propriile propuneri și nu au fost înscăunați protejații lor.

Acești contributori rămași în umbră vor trebui păstrați, fiindcă vin alte alegeri. Deci ceva musai făcut pentru ei. Iar dacă vor fi păstrați cu promisiunea că vor căpăta mai mult mai încolo, măcar un semn de simpatie tot vor vrea să vadă.

După aceea, în eșaloanele doi și trei sunt deja instalați niște inși de o anumită factură care vor face tot ce le va sta în putință să-și slujească stăpânii. S-ar putea ca binefăcătorii lor să fie de la PDL și să le ceară să saboteze activitatea guvernului Ponta. O vor face. S-ar putea să fie binefăcători de la USL, însă și aceștia au nevoi, neamuri, vecini și prieteni. Musai ajutați și ei să lingă un ciolan dulce.

O altă problemă e aceea că, de la Tăriceanu încoace, toate instituțiile publice au fost burdușite cu funcționari printre care sunt tot mai mulți incompetenți piloși. E foarte greu să-i determini pe ăia să își vadă de treabă, astfel încât să schimbi percepția populației. Ei vor rămâne acolo și-și vor face „treaba” cum știu mai… bine (sau mai prost, că la ei sunt sinonime una cu alta).

Pe urmă, ca să ai un sistem cât de cât funcțional și curat, ai nevoie de o Justiție promptă și imparțială. Or, știm bine, Ponta să vaită de ani întregi că toată Justiția e la mâna lui Băsescu, că execută comenzi politice, că bla-bla-bla și hu-hu-hu. În momentul în care instituțiile de resort declanșează o acțiune, ce va face Ponta? Mai precis, cum va putea el să influențeze Justiția (despre care se spune că trebuie să fie independentă) să nu facă jocurile murdare ale lui Băsescu?

Pentru a reforma cu adevărat societatea, ar trebui ca, pe lângă o Justiție funcțională, să fie reformat sistemul public de învățământ. Iar asta mi se pare absolut imposibil, având în vedere că universitățile proaste au mici șanse să fie închise, de vreme ce o întreagă lioată de parlamentari – de toate culorile – s-au făcut doctori pe la celebre instituții de învățământ superior din Vadu Crișului, Ocna Șugatag sau Bolintin Deal. Cum ar putea ei să muște sânul care i-a alăptat fără să-și pericliteze totodată și titlurile și locurile de muncă actuale?

Sunt aproape convins că, sub noul guvern, vom trăi ceva mai bine, căci hienele care stăteau în spatele fostei coaliții se obrăzniciseră deja peste măsură, de parcă apropierea sorocului i-ar fi întărâtat și mai tare. Însă și acest guvern are hienele lui, care abia așteaptă să-și ia hălcile în primire.

Ca de fiecare dată când spun așa ceva, sper să n-am dreptate. Dar mă tem că, în afară de o ușoară și fragilă îmbunătățire a condițiilor de subzistență, nu ne vom alege cu prea multe. Nu de alta, dar nimeni n-are nevoie de oameni competenți, de indivizi morali, integri, capabili să gândească, capabili să voteze critic, ci sunt la mare căutare inșii impresionabili, manipulabili, ușor de înduplecat cu niște lei în plus și un bairam de hram și de sărbătorile naționale.

Dacă e să fiu onest, mă bucur cumva că s-a produs o schimbare. E bine ca unui popor să-i meargă un pic mai bine. Dar insist că-i musai ca poporul să se gândească și la viitorul lui. Și sunt pesimist că acest guvern sau oricare altul mai are capacitatea volitivă, morală, intelectuală chiar să facă asta.

Publicitate

3 gânduri despre “S-a schimbat escadrila hienelor politice

  1. Probabil din patriotism local mie imi placea MRU. Usor mi-a parut rau ca motiunea a trecut. M-am tot zvarcolit vineri noaptea in pat. Dar sambata am fost pe drum spre Falconara unde l-am ascultat pentru prima data in carne si oase pe pastorul Viorel Iuga din Arad. Asa ca am uitat si de MRU. Acum ma „pontez” incet, incet. Pace tie!

    • Edi dragă, să știi că și eu îi purtam oarecare simpatie. Poate din cauză că Dani Bulzan îmi vorbea cu destulă admirație despre personaj, atunci când l-a întâlnit la una dintre conferințele Areopagus. În orice caz, are o decență a discursului pe care rar ți-e dat s-o mai găsești prin zoo-politikon-ul nostru.

      Pe Iuga și eu l-am auzit doar 1 dată sau de 2 ori, deși-s mult mai aproape de Arada decât tine.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s