Prohodul credinței în Dumnezeu?

Un nene curios a făcut un studiu care să releve cum mai stă treaba cu credința asta în Dumnezeu. Mai mult decât atât, nenea era și perseverent, așa că a extins studiul dumisale pe vreun deceniu, iar concluziile au ajuns până la noi, pe Hotnews.ro, sub forma constatării că „Credința în Dumnezeu este în declin în întreaga lume, cu excepția Rusiei, Sloveniei și Israelului”.

Pentru cei ce reacționează (fie pozitiv, fie negativ) la asemenea vești, știrea constituie un prilej de a-și reconfirma teoriile și de a-și întări bănuielile. Însă, așa cum se întâmplă tot mai frecvent în presă (indiferent de țară și deontologii), titlul nu prea are de-a face cu conținutul.

Cine are curiozitatea să citească docomentul original produs de nenea cercetătorul (îl găsiți aici, și se cheamă „Beliefs about God across Time and Countries”) află că „întreaga lume” înseamnă, în realitate, vreo 30 de țări dintre care lipsesc cu desăvârșire statele africane, iar America de Sud e reprezentată doar de Chile.

De altfel, întreaga emisferă sudică e extrem de prost reprezentată în acest „studiu”, adică tocmai acea parte a globului în care, potrivit altor studii, se înregistrează ca mai mare efervescență religioasă.

Umblă vorbă că în China comunistă, credința în Dumnezeu cunoaște o expansiune ca nicăieri altundeva în lume. În afară de faptul că toacă niște bani frumoși, nu înțeleg ce alt rost va fi având acest „studiu”, nici de ce fu nevoie de asemenea titlu cu aer de prohod.

Dacă aș suspecta cine știe ce interese ale antiteiștilor și ale ideologi(i)lor cu alergie la credință, probabil că aș fi acuzat de conspiratită. Așa că mă mulțumesc să conchid că „studiul” e irelevant la nivel global și că nu face decât să pună laolaltă niște statistici ce-și au rostul exclusiv pentru țările în care au fost făcute.

Reclame

7 gânduri despre “Prohodul credinței în Dumnezeu?

  • Sper să crească (și) numărul de credincioși români practicanți, care știu cum stau lucrurile. Asta apropo de nevoia de catehizare de care parcă pomeneați într-un comentariu.

   • Eu văd o creştere de la an la an. Anul acesta, faţă de acum 2 ani, în biserică nu aveam loc până la sfârşitul Liturghiei de Înviere. Iar la împărtăşire erau cca 75% din oameni (cca 300 de oameni). Acum 2 ani erau cu jumătate mai puţini în biserică iar împărtăşiţi să zicem că au fost cam 50%.

    Acum 7 ani puteam să stau la Liturghie duminică în biserică. Acum 5 ani am început să merg în cartier. Acum 3 ani am început să vin din timpul utreniei că nu mai prindeam loc înăuntru la biserica din cartier.

    Eu zic că a crescut şi cantitativ şi calitativ.

    Să sperăm că ne mântuim cât mai mulţi şi că după viaţă ne vom vedea cu toţii, ai noştrii şi ai voştrii, în Viaţa Lui Hristos Iisus.

 1. Dincolo de statistici, ,,descoperiri”, teorii, emisiuni TV, productii cinematografice care mai de care mai tendentioase, nu putem sa nu observam ca multi incep deja sa ,,cante prohodul credintei in Dumnezeu”.

  Uneori, cand citesc cate o stire pe Yahoo mai nefavorabila Bisericii sau crestinismului si ma uit la zecile de comentarii de dedesubt vad un fenomen care ma indeamna sa nu ignor aceasta metafora a dvs. cu ,,prohodul credintei”.

  In general pun la indoiala statisticile pentru ca mi se par o forma de manipulare ,,stiintifica”. Deigur nu intotdeauna dar de multe ori. Asta a propos si de acuzatia adusa religiei ca manipuleaza mintile oamenilor. Poate ca n-ar fi rau sa se scrie mai mult si despre manipularea prin stiinta.

  As mai adauga la manevrele care duc la ,,prohod” si recursul la citate din mari personalitati. Daca intrati pe blogg-urile ateilor veti vedea ca acestia recurg cu regularitate la o lista lunga de citate care sa vina in sprijinul ideii ca omul cu cat e mai dotat intelectual cu atat paraseste credinta mai repede. Astfel, o mare ,,victorie” a ateilor este recenta descoperire a scrisorii a lui Einstein catre Erik Gutkind in care din cateva fraze face praf si notiunea de Dumnezeu si Biblia si credinta.

  Si de remarcat ca toate aceste noutati care au menirea de a da peste cap conceptiile vechi sunt preluate de toate site-urile si difuzate una dupa alta, in rafale, simtindu-se nu probitate stiintifica sau jurnalistica ci placerea ,,demolarii”.

  Deci nu-i de mirare ca unii ,,canta prohodul credintei in Dumnezeu”.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s