Catedrala Sf. Maria din Tokyo

De fapt, ceea ce m-a determinat să aleg pentru azi o biserică japoneză e faptul că tocmai citesc cartea Tăcere, de Shusaku Endo, în care e vorba despre persecuția unor misionari catolici din sec. XVI. În carte se vorbește mult despre orașul Nagasaki (și altele mai mici de prin preajma lui), însă din catedrala de aici, devastată de bomba atomică a rămas numai peretele fațadei.

Ruinele Catedralei Sf. Maria din Nagasaki
worldwar2database.com

Prin urmare, am ales o clădire mai interesantă. Catedrala Sf. Maria (construită după proiectul arhitecului Kenzo Tange și finalizată în 1964), are, după cum se vede, o arhitectură foarte avangardistă, pentru o biserică. Ar fi interesant de văzut ce teologie are în spate o asemenea construcție, știut fiind faptul că bisericile tradiționale au niște principii teologice (nu doar implicite, ci și explicite) după care își zidesc așezămintele de cult.

Catedrala Sf. Maria (Tokyo), vedere aeriană
social8gency.com

Potrivit statisticilor, 1% din populația Japoniei se declară creștină. Majoritatea japonezilor religioși sunt fie budiști, fie șintoiști. Acest procent modest se distribuie și el între confesiuni creștine de diverse tradiții. Țin minte că prin anii  ’90, era un japonez care umbla prin bisericile evanghelice din Oradea și Cluj și cânta la chitară. Vorbea deosebit de pitoresc limba română și era foarte energic, dinamic.

handcarryonly.com

Pionierul misionarismului creștin în Japonia a fost iezuitul Francis Xavier, discipol al lui Ignațiu de Loyola, căruia i s-au alăturat ulterior călugări franciscani. Deși au înregistrat oarecare succes în zona Nagasaki și au avut parte și de zile bune, unii dintre misionari au fost martirizați de seniorii locului. Aceeași soartă au împărtășit-o și credincioși catolici japonezi.

Catedrala Sf. Maria - vedere frontală
thoughtsinperspective.com

 

Publicitate

6 gânduri despre “Catedrala Sf. Maria din Tokyo

  1. Spre rușinea mea nu prea cunosc mai nimic din cultura japoneză, însă mă apuc de făcut temele. Am un volum numai pe cultura lor, scris de Will Durant. Cred că e singurul volum care nu l-am citit din cele peste 30 despre civilizații. Motivul e simplu: nu prea mă interesau. Însă pe strămoșii mei i-au interesat destinul lor, așa încât au lăsat mărturie acolo. Am văzut cărțile lui Shusaku Endo la reducere în Cluj.

  2. Recent am avut privilegiu sa fac un stagiu de pregatire de aproape doua saptamani in Tara Soarelui-Rasare. Am remarcat cateva biserici pe unele ,,prinzandu-le” cu camera. Poate va trimit niste imagini.

  3. La Roma, într-o biserică iezuită, un călugăr m-a invitat pe mine şi pe soţie într-o încăpere paralelă cu biserica să vedem o expoziţie. Nu ştiu de ce ne-au invitat. A privit crucea soţiei de la gât şi ne-a făcut semn să-l urmăm.

    Acolo erau picturi care descriau martirajul celor din Japonia. A fost frumos şi mi-a plăcut. Şi un pic misterios.

    Şi din primul contact cu iezuiţii am tras concluzia că sunt erudiţi. (Descoperirea roţii!)

    • Știu că poartă multe în cârcă iezuiții, dar, din ce am citit despre ei, chiar cred că erau foarte bine intenționați. Iar influența care li se reproșează și pentru care sunt invidiați, e mai degrabă o consecință. Pe care, probabil, și-o doreau totuși.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s