Mișcarea Desculților (Barefoot)

6 gânduri despre “Mișcarea Desculților (Barefoot)

 1. De mult timp observ că stilul (sau cum îmi imaginez eu aceasta din filmele şi clipurile de pe net) predicilor din bisericile americane este importat în cele mai diverse domenii: marketing, politică, self training etc.

  Azi e prima dată când am văzut şi un indian în această postură.

  În bisericile americane eu cred că mesajul pastorului nu este o minciună deşi uneori poate este ispitit să exagereze pentru a stoarce emoţii enoriaşilor.

  Dar lumea secularizată priveşte Biserica ca pe un loc de îndobitocit şi de prostit oamenii. Şi atunci marketingul fură stilul şi ambalează o minciună pe care te face să o cumperi. Politicianul să-l votezi şi tot aşa mai departe.

  Referitor la indian, totul este foarte frumos. Dar sunt aspecte de lămurit:
  – de unde au panouri solare. Că eu şi ştiu să mi le pun, şi să mi le conectez, şi să le folosesc. DAR COSTĂ ENORM.
  – de unde au oglinzi? Costă şi ele enorm.
  – de unde au becuri economice?

  Adică eu nu cred în ceea ce am văzut.

  Şi ar mai fi ceva:
  – Indianul pleacă de la viaţa de la ţară, stabilă dar şi grea. Vrea să folosească doar tehnologia ţăranilor. O şi face. Şi dintr-o dată HOP uite energia solară. Uite captarea apei în bazine subterane. Uite votul democratic. Uite bărbatul e barbar. Uite femeia este geniul oprimat.
  – Păi unde este viaţa de la ţară neperturbată în care se găseşte înţelepciunea lumii?

  Gandi nu a minţit.

  • Mărturiesc că mă intersează mai puțin chestiunea panourilor solare. Ar fi și asta un subiect, mai ales pentru cei care ar putea trage niște foloase din acecastă idee. Însă pe mine mă preocupă ideea de sistem educațional funcțional. Și lipsa de preocupare pentru diplome. E un punct de vedere în contrast flagrant cu tot ce trăim noi astăzi. De aceea cred că merită atenție.

   • Eu doream să decodific dacă este sau nu un Hristos mincinos. Pe net circulă că soţia lui este maoistă. Dacă în fapt este un comunism insidios scos la reclamă? Un chibuţ exemplar?

    Dacă societatea sărmanilor este complet mutilată atunci nu are rost educaţia.

    Sunt multe locuri în lume în care îţi poţi educa copii. Dar ei nu mai sunt români, nu mai sunt creştini, nu mai eşti părinţii lor etc. Decât o astfel de educaţie mai bine prostie şi sărăcie. (Ai mai mare şansă să te mântuieşti dacă nu te mânjeşti în „sângele” noilor jertfe pe altarele utopiei umane)

    • Da, sunt de acord că poate fi și astfel abordată chestiunea. Însă pe mine mă interesează un anume tip de demers, care pleacă de la bază către vârf, care ține cont de nevoile comunității. Firește că nu mă dau în vânt după maoism. Însă, dacă e o frântură de idee bună, chiar și de la maoiști ar putea fi luată, de ce nu?

     Eu cred că nu întâmplător creștinii au împărtășit simpatii socialiste mai ales prin țări în care o mare parte a populației trăia în sărăcie și mizerie. Nu zic că-i bine. Dar dacă există niște modalități prin care cei sărmani sunt ajutați să supraviețuiască și să o ducă puțin mai bine, cred că nu prea contează cine a inventat metoda. Creștinii se pricep să transfigureze elemente păgâne la origine.

  • Pe link-ul cu wiki se poate citi:
   Roy was influenced by Mahatma Gandhi belief essential for the development of India and his thoughts have been adapted to the work-style of his college. The philosophy of Mao Zedong, and modeled his organization after Mao’s Barefoot Doctors.

   Dacă toată materia primă pentru ce fac ei vine din China (donaţii sau altele) atunci mişcarea este doar propagandă.

   Sau nu.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s