Ne bucurăm, dar nu ca proștii

http://www.realitatea.net/

E de bine că Boc și-a luat inimioara între dinți și și-a depus mandatul. S-ar putea să se mai detensioneze puțin atmosfera în țară. Măcar la nivel de dispoziție psihică poate că ne-om simți oleacă mai revigorați.

Dar, dacă e să ne uităm, ca niște cetățeni de rând, la ce ar putea însemna asta… nu știu câtă veselie încape în acest moment. În cazul fericit, Boc a plecat probabil pentru a mai redresa ceva, în ultimul ceas, din imaginea partidului. Ar putea fi sacrificat el pentru binele tuturor.

Se ridică însă o întrebare: dacă Boc avea bani ca să mai cumpere bunăvoința câtorva categorii de cetățeni, ar mai fi fost presat să plece? Nu cumva plecarea lui e tocmai semnul unei situații critice? Nu demult voia să mai adauge niște gologani la pensii și să mai pună la salariile tăiate. Dar i s-a interzis…

Personal, cred că Boc era genul de băiat „sărac și cinstit”, după modelul lui Iliescu. Ceea ce nu înseamnă că n-a tolerat pe lângă el tot felul de profitori sau că nu le-a dat apă la moară (a se citi: acte normative cu dedicație). Ba dimpotrivă, le-a dat!

În această situație însă, probabil că partidul, prin vocea „greilor” (care nu se jenează să-și facă imagine pe seama criticării propriului guvern), i-o fi cerut să inițieze operațiunea „pomana electorală”. Și, nedorind să arunce țara în haos, omul s-a retras.

E doar o presupoziție. Totuși, la cum au arătat anii electorali de până acum în România, n-aș avea curajul să mă contrazic prea tare. Cu regretul de a minimaliza rolul „indignaților” români, cred că ei sunt doar un pretext. Pomana electorală tot trebuia dată, însă acum pesemne că s-a pus problema în termeni mai categorici. Lui Boc i s-a arătat pisica protestelor care trebuiesc domolite cumva.

Perspectivele îmi par, în general sumbre – sper tare mult să mă înșel. Dacă pe la câte-un minister s-ar putea să se mai destindă atmosfera și să se revină la oarecare normalitate, în ansamblu, cred că va fi ceva mai rău. Opoziția ar putea foarte bine să profite de „mecanismele constituționale” și să lase țara vreo două luni cu guvern interimar. Care își va prelungi mandatul până la alegeri – fie ele anticipate sau la termen.

Așadar, deși e bine că anumiți miniștri au dispărut de pe posturi, cred că în straturile mai adânci, în locurile din care originează durerile noastre din anii ce-au să vină, lucrurile stau mai prost cu acestă demisie.

De bine, de rău, mai multe dintre măsurile intens criticate de Antonescu-Ponta – care ofereau contraexemplul de atunci al unei Ungarii ce nu lua măsuri de austeritate – au fost validate tocmai prin colapsul economic al țării vecine.

Nu-mi place criza. Îmi displac măsurile de austeritate. Dar cred că trebuie cumva să acceptăm ideea că Occidentul (care mai nou ne include și pe amărâții de noi) o ducea deja de o bună bucată de vreme mult mai bine decât își permitea.

Nu cred că Ponta-Antonescu ne va scoate din criză. Nici vreun guvern tehnocrat. Plus că ideea de guvern tehnocrat este o mare cacealma în România. Așa au politicienii clești cu care și să-și administreze jăratecii, și să iasă și basma curată.

La cum înțeleg eu mesajele politice actuale, ideea guvernului de specialiști o înțeleg cam așa: „În acest moment, nimeni nu vrea să-și asume situația, astfel că e mai bine să sacrificăm niște tehnocrați”. Prin asta se realizează două obiective: 1. Se salvează câte ceva din imaginea erodată a politicienilor și 2. Se compromite încă o dată convingerea populației că țara ar putea fi condusă mai bine în absența politicienilor.

În concluzie, bine c-a plecat Boc. Nu am habar ce-o să fie. Dar mai bine nu cred că ne poate fi decât în aparență. Nu cred o iotă din gargara Opoziției care se preface că nu știe că toată lumea e în criză economică și nici măcar marii „specialiști” nu știu – sau nu vor, poate – ce-i de făcut.

17 gânduri despre “Ne bucurăm, dar nu ca proștii

 1. Schimbarea premierilor, bucuria nebunilor. Sigur e groasă treaba. Câteva luni de guvernare Boc mai rezistam. Dar cred că va veni un haos. Chiar sunt curios cine are tupeul să ia castanele din foc şi să îşi spargă dinţii cu ele.

  Pârghia e deja prea tare (mai ales dacă Boc a cedat): Băsescu de o parte şi foame de bani a clientelii.

 2. Cred ca Boc si a asumat inca de la inceput statutul de om de sacrificu, si a facut multe lucruri bune care nu au fost reflectate bine pentru ca nu a avut o echipa buna pe comunicare si presa Voiculesciana a dat cu noroi de ne a stropit si pe noi.

  Regretul ramine insa asa cum ai amintit favorurile facute unora si altora, daca ele au fost intr-adevar. Si aici ajungem pe tarimul unei dileme greu de rezolvat dpdv al unui personaj bine intentionat: ma implic/sacrific pentru o treaba in care stiu ce ar trebui de facut dar e clar ca din cauza anumitor oameni/interese nu o sa pot face toate lucrurile sau stau pe tusa?

  Mi-ar placea sa citesc undeva un bilant la rece al tuturor masurilor bune si proaste luata in aceasta perioada. De exemplu cred ca si treaba cu regindirea pensiilor a fost buna, desi nu stiu toate amanuntele.

  • Mă leg și eu doar de ultima chestie. Știai că recent toate pensiile militarilor au fost revizuite? În sus! În covârșitoare majoritate, ofițerii în rezervă vor căpăta mai mulți bani într-o vreme în care toată lumea a avut parte de tăieri. Oare de ce? Pentru susținerea lui Oprea? Cine știe?

   Convingerea mea e că în România nu mai e posibil să lupți cu sistemul, fiindcă s-au localizat niște profitori pe toate palierele. Iar când ei sunt atinși, sar ca arse toate televiziunile și ațâță poporul. Presa nu mai e decât o goarnă a grupurilor de interese. Pe la începuturile televiziunii, oamenii erau conștienți că una e realitatea și cu totul altceva e reflectarea ei. Acum totul e o mare nebuloasă bună de prostit populații întregi.

 3. Am sărit şi noi din lac în puţ, la ce istorie are domnul cel nou. Şi nu e vorba de istoria pe care a studiat-o. Dar ne e, probabil, caracteristic să mergem aşa; poate ne descrie.

  • M.R. Ungureanu e un personaj respectabil. Eu unul nu înghit chestia aia cu serviciile secrete. Prefer să aștept și apoi să trag concluzii. Cum spuneam însă, mă aștept să nu fie mai bine, ci mai rău. Nu din cauza lui M.R.U, ci din cauze pe care el nu le poate controla.

   • Am tot auzit-o pomenită: șeful spionilor a fost desemnat prim-ministru, ooaaai! Și știi cine se burzuluia cel mai tare? Roșca Stănescu, fost mare colaborator al Securității. Cam același lucru îl remarca și CTP, însă îi dădea o conotație simbolică. Oricum, nu împărtășesc această îngrijorare momentan…

 4. Păi… situaţia mi se pare cam încurcată (nu de neînţeles). Dacă este o îngrijorare faptul că a fost (de pe acum, în sfârşit a înţeles că încălca legea aşa) şef de Sie, înseamnă că reprezintă o autoritate şi poate face cam ce vrea el. Dacă nu este o îngrijorare fosta lui funcţie, înseamnă că autoritatea lui tinde spre zero şi că ea e, cel mai probabil, Băsescu; deci am ajuns de unde am pornit; mi se pare că, oricum o luăm, picăm tot acolo.

  • Ar putea și o chestie pozitivă faptul că e trecut pe la „servicii”. Oricum, interesantă deocamdată susținerea pe care i-o acordă Ponta. Remarc, dincolo de motivații și calcule politice, că Ponta poate fi decent. Asta e ceva cu totul inedit în spațiul politic românesc al ultimilor ani. De-ar da Dumnezeu să fie semnul unei tendințe viitoare…

  • Lumea e dezamăgită de discursul lui. Eu încă nu m-am hotărât cum să-l consider, îi înțeleg pe cei dezamăgiți, dar nu prea le înțeleg aprinderea și hotărârea subită de a nu mai vota pe nimeni. Asta arată că au avut o prea mare încredere în el, ceea ce mie mi se pare surprinzător atunci când vine vorba de un politician, oricine ar fi el. Mai ales că mă gândesc la analiști cu vechime…
   Poate fi vorba și de decență, poate fi vorba și de șantaj privat, de naivitate nu m-aș putea gândi că ar fi, eventual de căutare de favoruri? (dacă există posibilitatea)

   • Cred că e exact ce ziceam în textul celălalt: oamenii se atașează mai degrabă emoțional de „catindatul” favorit și se simt trădați personal când respectivul face un pact sau iese din orizontul așteptărilor suporterilor.

    Mie îmi era antipatic Ponta tocmai pentru că se purta ca un mahalagiu cu o brumă de educație (cei mai mulți sunt așa, cu Băse în frunte). De data asta, a fost civilizat, decent. Ceea ce apreciez.

 5. Cam scurt mandatul (prea)alesului, dar destul ca să vedem ce face. Totuși, eu nu înțeleg demisia asta DUPĂ ce meciul s-a terminat deja, ar trebui să-l anunțe cineva că e cam târziu. Nu că n-o înțeleg în termenii orgoliului, dar parcă așteptam ceva mai mult CHIAR ȘI de la el.
  Oricum, nu m-aș supăra chiar deloc deloc să îi ia exemplul și Băsescu.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s