Report an abuse

via myhumor.com

Aho, aho, copii și frați
Care n-ați fost abuzați…

…faceți bine și găsiți în voi traumele unui abuz din perioada fetală. Că altfel intrați cu un serios handicap în noul an și nu se poate așa ceva.

Sensul cuvintelor nu ține doar de ceea ce spune dicționarul, ci se modelează și contextual. Știți asta, dar îmi trebuia și mie un pasaj de trecere între introducere și „subectul” de azi. Totuși rămân puțin la dicționar pentru a consemna, în treacăt, cum ideologia scoate cuvintele din uz. Autorii Oxford Junior Dictionary au găsit cu cale să lase pe dinafară cuvintele ce țin de creștinism și monarhie. Pesemne că au devenit prea obscene…

Iată un abuz incalificabil. Însă, cei care au făcut asta, cu siguranță consideră că abuzurile sunt în altă parte. Și ei vor să înlăture abuzul eliminând – abuziv – din vocabular cuvinte considerate ofensatoare.

Toată lumea însă vrea să se simtă ofensată. Mai mult, există o adevărată modă a abuzului – care, deduc eu, e o treaptă superioară ofensei. Abuz verbal, abuz fizic, abuz emoțional, abuz psihic. Alegeți domeniul și societatea îți oferă mintenaș și abuzul corespunzător. Ca dovadă că nu vorbesc bazaconii, uitați-vă că în banda de sus aveți la fiecare blog posibilitatea să raportați un abuz. La fel și în cazul multor site-uri.

Pe vremea când eu eram în școală, profesorii ne abuzau în fel și chip. Verbal: urlau la noi de parcă noi am fi fost responsabili de componența Parlamentului; fizic: îmi amintesc foarte clar vreo două abuzuri concretizate în câte o palmă d-aia lipită pe fața obrazului, comise de un prof de mate și o profă de franceză. Dar am tăcut mâlc, nici nu mi-a dat prin cap să mă jelesc părinților sau să-mi caut vreun terapeut care să ma ajute să depășesc impasul emoțional. Căci aș fi fost întrebat ce am făcut de mi-am atras abuzul.

La învățătorul cu care mi-am desăvârșit studiile primare stăteam mereu cu frica de abuz cu bucăți de cretă sau cu liniarul la palmă. Ba unii dintre foștii mei dascăli extindeau abuzul și la familie, cerându-ne, în situații limită, să aducem vreun reprezentant adult care să încaseze abuzul.

Nici nu știu cum am putut supraviețui unei existențe atât de supuse abuzurilor. Acum, mai bine-și taie un profesor o mână decât să se trezească expus pe la televiziune pentru vreun abuz constând într-un dos de palmă sau o urechere sănătoasă. Nu că n-ar merita unii elevi un tratament mai aspru, dar ei nu trebuie sub nicio formă traumatizați sau abuzați. Trebuie lăsați să crească armonios și fără restricții, întocmai ca o tufă de măceș sălbatic.

Când se întâmplă totuși ca vreun abuz să iasă la iveală – că nu le dă pace păcatul unora mai slabi de înger până ce îi biruie – atunci apar pe la televizor duduițele alea care ne explică zâmbărind cum e cu abuzul. Cred că dânsele cunosc atât de precis fenomenul încât ar fi capabile să dovedească că și respirația poate deveni abuzivă la o adică.

Sper că au încasat în copilăria lor măcar o chelfăneală mai zdravănă sau două, d-alea de să și le poată aminti și după absolvirea doctoratului. Nu o zic cu malițiozitate, însă mare păcat ar fi ca toată experiența dânselor să se bazeze numai pe exemplele din paginile cursurilor sau pe poveștile altora. Experiența personală este neprețuită pentru înțelegerea fenomenului.

E limpede cred că o generație atât de simțitoare ca a noastră n-a mai trăit pe pământ. Moșii și strămoșii noștri s-au abuzat în fel și chip. Se abuzau toată ziua la gard, urlându-și năduful unul pe altul, se abuzau pe la cârciumă, primejduindu-și ficații, își abuzau copiii cu tradiționala nuia sau cu zdravăna curea din nădragi.

Ca să nu trăim ca sălbaticii, musai să ne găsim fiecare câte un abuz pe care să-l mărturisim, să-l exhibăm psihanalitic și să exorcizăm niște istericale din subconștient. Avem atâtea instituții pe la care să ne plângem, încât numai curajul de a ne însuși un abuz ne mai lipsește.

Observați și specializarea limbajului, care nu-i de ici de colo. Cândva se chema că te-ai sfădit/certat cu nevasta acum se cheamă – de obicei – că ai abuzat verbal un partener de sex feminin. Odinioară (nu foarte demult), oamenii spuneau că doi inși s-au bătut, acum se spune că au avut un comportament violent, iar dacă unul a încasat-o, se cheamă că învingătorul l-a abuzat fizic pe învins. Dacă, din cine știe ce princini obiective, ajunge să plângă copilul, poate reieși – la o privire atentă a „instituțiilor abilitate” – că l-ai abuzat emoțional.

La cum se arată direcția pe care ne-am înscris, în scurtă vreme orice obligație, orice restricție și orice limitare va fi considerată o formă de abuz. Iar dreptate va avea cel care va reuși primul să dovedească în ce fel a fost abuzat.

Elevul va putea considera că e un abuz să fie pus să facă teme, să răspundă în public la întrebări umilitoare (precum: Cât fac 4×4? Care e formula chimică a apei? Ce reprezintă 1 Decembrie pentru români? Ce este predicatul nominal?), să meargă la școală, în ultimă instanță, fiindcă asta-i limitează drastic libertatea de mișcare și îi produce traume ireversibile.

Prin urmare, faceți rost repejor de un abuz, că vine Schengen-ul peste noi, iar în frumoasa Europă unită numai nomazii și retrograzii nu vor ști ce-i ăla un abuz. Nu rămâneți în urmă cu civilizația, ci pășiți cu încredere înainte. Viitorul nostru va fi abuzat sau nu va fi deloc.

PS: Știu că există o serie întreagă de abuzuri reale, dure. Tocmai de aceea cred că e abuziv ca termenul ca atare să fie extins la fiecare indigestie sau zgârietură. Că se umple mass-media de abuzați și nu mai e loc – nici aici! – pentru cei care suferă cu adevărat.

2 gânduri despre “Report an abuse

 1. Citeam ieri de un domn care a fost abuzat în biserica baptistă de un colind: Lerui Doamne ler.

  Sau de domnul abuzat de bradul de Crăciun şi de porcul făcut caltaboşi.

  Pe vremea lui Ceauşescu se stătea la coadă câte 7 ore, de la 5 dimineaţa. Şi la final (dacă vă mai aduceţi aminte de fraza asta celebră) „nu se băga nimic”. Şi toţi plecam liniştiţi acasă cu sacoşele goale. Altă zi altă coadă.

  Acum dacă stai la coadă 30 de secunde deja se pune de un scandal şi cineva este beştelit.

  Oare abuzurile acestea închipuite nu sunt invenţii şi eschive ale unor personaje fricoase şi laşe social. Care doresc să înfiereze ceva care nu poate răspunde? Şi care doresc o coalizare a nemulţumirii altora pentru că mai mulţi fiind să se bucure de aura de curaj (slavă deşartă)?

  E o diferenţă între cel care abuzează verbal o casieriţă care nu se poate mişca mai repede pentru că sunt hyperpline coşurile şi cel care strigă jos porcul? Casieriţa nu poate răspunde pentru că poate primi o desfacere de contract de muncă deoarece domnul nerăbdător se dă abuzat temporal. La fel şi porcul sărmanul nu mai poate guiţa din caltaboş.

  Am experimentat anul trecut la buletine un mod invers de reacţie. Se defectase PC-ul. Pur şi simplu se arsese sursa. (La birou ni se întâmplă la două luni aşa ceva). Un domn de la IT a venit a scos sursa, montat sursa. Total 10 minute. Între timp a venit o madameză. Exemplar cu chef de scandal. Şi dăi şi urlă cu privire la incompetenţa poliţiei. Alţi 10 oameni stăteam la rând liniştiţi. După 3 minute am urlat la ea şi i-am zis să tacă din gură că poluează mediul. Incredibil. Nu a mai putut zice nimic pentru că dacă mai vroia să zică ceva atunci unul din ceilalţi 9 i-o reteza şi îi spunea să plece la plimbare jumate de oră şi să vină după aceea.

  Poate că ploaia de abuzaţi se datorează nouă celor care nu le’o tăiem scurt că nu ne interesează imaginaţia lor bolnavă. Că ne ajunge a noastră.

  • Cred că aveți dreptate că se conturează un nou tip de personalitate: lașă, dar isterică, vocală. Oameni slabi, dar gureși, pentru că știu că au de partea lor „drepturile”.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s