Colind simfonic

Afișul oficial al concertului

Am ținut neapărat să asist la concertul intitulat Voices of Christmas, fiindcă pe cel de anul trecut l-am pierdut. Sub bagheta lui Flavius Filip (am găsit aici și o scurtă prezentare a dirijorului), o orchestră de tineri a interpretat piese instrumentale și corale de sezon.

Cum nu am calificări care să-mi permită o opinie autorizată, mă limitez să consemnez câteva impresii personale din timpul concertului. Împărțit în două părți, programul a conținut mai întâi câteva bucăți instrumentale – muzică de film, piese de Crăciun aranjate pentru ochestră –, iar în a doua jumătate am avut parte de o cantată – alcătuită din mai multe colinde celebre cu precădere în spațiul anglo-saxon.

Se poate colinda și cu orchestra simfonică și încă foarte frumos. Atât de frumos încât, cel puțin în ce mă privește, pentru sărbătorile astea mi-au stabilit un standard destul de greu de bătut. Pentru că, orice s-ar spune, muzica trebuie și simțită, iar impresia lăsată a fost destul de puternică.

Știu de la dirijor că acest concert este pregătit de multă vreme (luni întregi). Cu toate acestea, cred că performanța tinerilor instrumentiști – nu am date oficiale, dar cred că media de vârstă era undeva pe la 20 de ani – a fost una deosebită, fiindcă unele piese nu erau chiar de ici de colo. Tinerii muzicanți s-au achitat însă cu succes de rolul asumat.

N-a fost totuși vorba de un concert simfonic sadea, ci de un repertoriu compozit, un compromis între muzica clasică și alte genuri, mai accesibile. Însă această abordare înlesnește accesul spre muzica „grea” unor oameni și generații mai puțin deprinși cu limbajul și complexitatea muzicii simfonice propriu-zise.

Pe mine unul m-a încântat, de pildă, să asist la nașterea muzicii de film. E o experiență oarecum inedită, fiindcă, de obicei, acest gen de muzică doar însoțește imaginile și le dă forță. Acum însă, văduvită de succesiunea cadrelor filmate, muzica se „inventa” în auzul urechilor noastre. Dar această experiență poate fi gustată numai în măsura în care ești cât de cât familiarizat cu filmul din care a fost preluată coloana sonoră.

Pe lângă repertoriul mai ușor de digerat, s-au folosit și instrumente care nu cadrează, de obicei, cu o sală de filarmonică. Cel puțin așa spune tradiția și prejudecata. S-au folosit chitară bass, tobe de mai multe feluri (inclusiv din cele specifice formațiilor pop-rock) care au colorat ritmic piesele, secvențe înregistrate.

Spectacolul ca atare a fost unul reușit. Însă a fost mai mult decât spectacol. Mesajul acestui concert a fost fără echivoc: Cristos S-a născut. Piesele instrumentale de la început au avut darul să pregătească atmosfera. Însă cantata a punctat explicit momente esențiale din viața lui Cristos. S-ar putea ca pentru o parte a publicului limba engleză să fi constituit totuși un impediment.

Rămâne însă de văzut și de discutat în ce măsură muzica în sine, făcând abstracție de cuvintele însoțitoare, poate media un mesaj precum cel al Crăciunului. Chiar și fără a prinde esența sărbătorii, cred – e o părere de amator, cum vă spuneam – că muzica furnizează un prilej pentru cunoașterea de sine, fiindcă stârnește anumite reacții, anumite emoții la care se ajunge mai greu pe altă cale. Iar ăsta nu e puțin lucru și poate constitui, cu siguranță, un necesar punct de pornire.

Mesajului creștin explicit, Flavius Filip și Titus Tonea (deși numai Flavius a dirijat în concert, bănuiesc că Titus a contribuit la pregătirea lui) au reușit, zic eu, să-i adauge și o ținută elegantă. Și asta, repet, cu un grup de instrumentiști tineri și foarte tineri, culeși din toată țara. Corul, dacă nu greșesc eu, a fost alcătuit cu preponderență din orădeni.

Un minus al concertului – care nu li se datorează însă interpreților – a fost sonorizarea. Altminteri, aștept cu interes concertul de anul următor.

Concertul a fost organizat de Église Évangelique Internationale de Genève. Soliști au fost Corina Rediș și Samuel Tonea.

3 gânduri despre “Colind simfonic

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s