O năzbâtie… baptistă

Rezum știrea pe care am cules-o de pe hotnews.ro. Într-o biserică baptistă din Kentucky, s-a decis ca niciun cuplu interrasial să nu fie admis cu membralitatea în respectiva parohie. Această hotărâre are menirea „să promoveze o mai strânsă unitate” între membrii bisericii (?!) Biserica se numește Freewill și presupun că e destul de mândră de anticalvinismul ei, de vreme ce și-l proclamă într-un chip atât de ostentativ.

Sunt convins că, deși fenomenul ar fi fost înregistrat fără surprindere în urmă cu câteva decenii (vedeți mărturiile lui Philip Yancey despre baptiștii din sudul Americii), în prezent sunt mulți baptiști (bănuiesc că majoritatea) care consideră că avem de-a face cu o măsură abuzivă, inexplicabilă, nebiblică.

Iată, așadar, că baptiștii cei mai baptiști trebuie să se delimiteze de baptiștii nu chiar atât de baptiști. Pentru ca adevărații baptiști dintre toți cei care se pretind baptiști să iasă cu fruntea sus în lume, fiindcă nu-și discriminează semenii creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Și să mai zică cineva că evanghelicii sunt lipsiți de simțul umorului…

Cum în prezent confesiunile creștine sunt la liber, mă întreb de ce nu și-au zis și ăștia catolici, ca boroboața să cadă în ograda papistașilor, care și așa au de luptat cu o seamă întreagă de acuzații. Ce mai conta una în plus?

Serios vorbind, din asta se vede numai bine că prostia omenească și răutatea gratuită nu țin cont de granițe confesionale și denumiri, așa cum ar dori unii să ne convingă. Baptist, ortodox, catolic, reformat… fiecare poate folosi religia ca să-și argumenteze damblaua lui. Fiecare poate găsi o explicație care să mimeze cea mai nobilă motivație și s-o deghizeze în jargonul bisericesc specific, astfel încât să-i dea o aparență de legitimitate.

La case mai mari (nu neapărat numeric) se întâmplă mai subtil, mai elaborat, la case mai mici, se petrece rudimentar și penibil. Falsul și ridicolul însă însoțesc și o situație și alta, chiar dacă morga făptașilor îți dă fiori reci pe șira spinării.

Iată și știrea video:

 

Ca să nu se lase nici ăștia mai prejos, au pus o negresă să comenteze știrea, pentru ca incidentul să fie cât mai melodramatic. Zici că-i o scenă din ciclul „prostia omenească”.

5 gânduri despre “O năzbâtie… baptistă

  1. In principiu, cred ca e greu sa gasesti doi baptisti care sa gandeasca la fel; noroc ca e lumea asta prea mica, altfel ne-am fi facut fiecare biserica pe o alta planeta … 🙂

  2. Eu am rămas uimit să aflu anul trecut că regimul apartheid a fost instituţionalizat datorită doctrinei calviniste.

    Însă regimul deşi a fost condamnat sunt convins că enoriaşii albi din zonă înţeleg Evanghelia în acelaşi mod ca acum 20 de ani.

    Poate că fiecare denominaţiune are derapajul ei.

    Unii nu te primesc fără batic. Alţii fără cravată. Alţii fără să fii alb.

    • Da, numai că alea cu baticul și cravata sunt mai inocente, poți râde pe urmă. Însă la aia cu discriminările pe tot felul de criterii, e mai trist.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s