Lui Grivei, cu dragoste

Un Grivei generic

Dragă Grivei,

M-am gândit să-ți scriu deoarece bănuiesc că ultimele evoluții nefavorabile te vor fi îngrijorat. Dar eu zic să nu te temi, fiindcă iubitorii de animale, ăia de scriu pe la ziare și se produc pe la televizor, au în sfârșit ocazia să-și dovedească imensa dragoste ce ți-o poartă ție și neamului tău. Vor năvăli, n-ai grijă, în adăposturile voastre și vor înfia câini cu nemiluita. Vor iniția campanii prin care să-i sensibilizeze și pe alții la problema voastră. Deci sunteți cu toții pe mâini bune și drăgăstoase. Don’t worry!

Trebuie să recunoşti însă că legea asta nouă care permite eutanasierea reaşază lucrurile în ordinea lor firească, dintotdeauna. Câinele, orice ai spune, a fost domesticit de om şi nu invers. Aşa că ierarhia trebuia restabilită. Nu se poate ca zeci de confraţi de-ai tăi mai hamişi să profite de vidul legislativ ca să muşte bucăţi din oameni. Nu se cade… Ăsta-i carnagiu, nu mai ţine de drepturi.

Ai grijă însă cu flecarii ăştia care te tot mângâie în creştet şi îţi cântă şăgalnica partitură a drepturilor canine. S-ar putea să te cam lase baltă la un moment dat. S-au văzut deja prea multe cazuri când iau câinele în casă, îi pun acolo o lesă, dar pe urmă îi dau drumul înapoi în stradă. Că nu-i lasă conştiinţa să vadă câini murind, însă aceeaşi conştiinţă nu-i poate determina să ia parte concret la îngrijirea voastră.

Uite, dacă tot vrei să vezi dragoste faţă de câini, ai putea încerca pe la nişte case de ţărani. N-o să-ţi dea Royal Canin sau Happy Dog, dar o să împartă cu tine din mâncarea lor. N-o să te ţină în casă, nici n-o să te cosmetizeze prea des, dar măcar aşa n-o să te simţi ca o pisică râzgâiată. O să ai şi tu oleacă de demnitate, ca orice câine care se ştie stăpân peste curtea stăpânului lui.

Când pleacă de acasă, lasă totul în grija ta, nu te închide în apartament ca să nu-i trezeşti pe vecini. Poate că n-o să te pupe în bot, dar o să te lase să alergi cât te ţin picioarele, ca să nu te anchilozezi. Mă rog, tu alegi…

Totuşi, Grivei, îţi înţeleg întrucâtva îngrijorarea. După cum bine observi, dacă iubitorii ăştia de animale nu reuşesc nici măcar să îi înduplece pe stăpânii iresponsabili să nu-şi abandoneze animalele, cum vor reuşi să-i convingă pe cei muşcaţi şi pe cei care vor să-şi apere familia de câini agresivi că e mai bine să laşi maidanezii pe stradă? Sau că e de ajuns să fie castraţi şi gata? Adică până ce mor câinii cu rabie și cei extrem de periculoși, oamenii trebuie să stea să fie muşcaţi la nesfârşit?

Unde mai pui că nici măcar n-am putea – nici eu, nici tu – afla dacă din dragoste de câini vă apără anumite asociaţii şi fundaţii sau din dragoste de banii pe care-i încasează pentru că se arată iubitori de animale. Dar s-ar putea ca nici ei să nu ştie prea clar. Știi că pe seama îngrijirii voastre se pot scoate bani frumoși din bugete locale… În orice caz, câtă vreme ţi-ar merge mai bine, ce-ţi pasă ţie la o adică?

S-o ştii însă de la mine (îţi spun din experienţa oamenilor) că cine te iubeşte ca individ te şi ajută. Însă cine te iubeşte doar ca societate, ca specie generică, s-ar putea ca mai mult să te încurce. O să te plaseze în grija „societății omenești”, în grija „orașului”, adică în grija nimănui. O să-și construiască o teorie emoționantă în jurul tău, dar o să fie numai o chestie de principiu. Care ție îți va oferi mâncare în principiu, căldură în principiu și drepturi… multe drepturi tot în principiu. Căci tu tot pe stradă vei rămâne, bătut de vreme și lihnit de foame.

Dacă mă întrebi pe mine de unde ți se trag ponoasele, n-aș putea să-ți răspund prea clar. Bănuiesc că de la degenerescența umană. Că tot o formă de degenerare e și dragostea excesivă pentru animale, transformată în cult, precum e și cruzimea față de animale. Atâta doar că primii vă folosesc pe voi ca paravan împotriva semenilor: pe de o parte se laudă că sunt buni la inimă pentru că iubesc necuvântătoarele, iar, pe de alta, se blindează cu animale ca să nu fie nevoiți să iubească oameni. Tu crezi că e sănătos?

Unii, ca să vă apere de „răutatea lumii”, merg până acolo încât au declarat că aveți suflete. Mie nu-mi vine a crede. Totuși, mi-am zis că dacă aveți ceva, scrisoarea asta nu va fi în zadar. Că nu vei înțelege tu logica discursului meu, însă vei pricepe cu inima că, deși nu-ți vreau răul, nu mi se pare normal ca fiii oamenilor să fie în pericol când se joacă din cauza javrelor care, trebuie să recunoști, sunt prin neamul tău.

Îți recunosc dreptul la viață, dar acesta nu are voie să mi-l pericliteze pe al meu. Regnurile noastre trebuie să-și stabilească niște limite rezonabile de conviețuire. Dacă până și oamenii care încalcă regulile bunei conviețuiri ajung la pușcărie (iar unii capătă pedepse grele), atunci și câinii trebuie să aibă parte de niște restricții. Legea asta e bună pentru că lasă loc de soluții mai diverse, iar, la nevoie, permite și măsuri radicale.

Altminteri, eu îți doresc să trăiești mult și bine, dar nu pe stradă, ci într-o curte de om care să te prețuiască, iar în cel mai rău caz, într-un adăpost. Căci, dacă se pune problema să aleg între libertatea ta și sănătatea copilului meu, aleg, dragă Grivei, în favoarea copilului și în defavoarea ta. Asta e limita pe care n-o trec. La fel, dacă e de ales între supraviețuirea unui om și cea a unui câine, optez pentru om. Cu toată părerea de rău pentru confrații tăi…

În încheiere, aș vrea să te avertizez încă o dată cu privire la ăia care îți plâng de milă. Dacă din cei 10.000 care au votat împotriva eutanasierii, fiecare ar adopta câte un câine, în loc să umble să convingă parlamentarii, lucrurile ar sta mult mai bine pentru specia ta. Iar de politicieni să te ferești ca de jigodie, căci și voi și noi suntem numai carne de tun și mase de manevră pentru acești netrebnici (mă refer la cei care ne „reprezintă” acum în forurile legiuitoare ale țării, nu la politicieni și politică în general).

Cu sinceritate și întru respectul distanțelor dintre specii.

13 gânduri despre “Lui Grivei, cu dragoste

 1. Mi-a placut tonul moderat si echilibrat care transforma acesta scrisoare-pamflet intr-un manifest caracterizat de logica, bun-simt si realism.

  • Mă așteptam să fiu „împușcat”, d-aia aprecierea dvs mă surprinde. Mă bucură să constat că mai sunt și alții care gândesc tot cam așa.

 2. Nu am mai citit de multa vreme un articol asa bine scris, felicitari pentru modul de abordare a unui subiect atat de sensibil. Sunt multi cei care exagereaza cand isi exprima iubirea fata de aceste animale fara sa se fi aplecat vreodata rational asupra acestui subiect si in acelasi timp sunt si cei care desi nu au avut niciodata evenimente neplacute de genul asta i-au condamnat la moarte, din nou, fara nici o clipa de gandire. “Mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima de mila ce-mi este.” …draga Grivei.

  • Mulțumesc. M-am străduit să nu fiu prea ideologizat în chestiunea asta. Și m-am gândit la câinii pe care i-am avut mai ales în copilărie 😀

 3. Ca iubitor de animale ce detine 4 caini din care 2 luati de pe strada, pot sa spun ca ai scris un articol foarte bun pe care il apreciez. In afara de cateva mici exceptii toate animalele care le-am avut si care le am in prezent au fost salvate de la moarte si de la o viata crunta. Pot sa spun linistit ca atunci cand militez pentru drepturile care le-ar apara de cruzimea umana nu o fac doar de pe varful buzelor, iar ca solutie la criza provocata de existenta animalelor comunitare am considerat intotdeauna ca fiind mai util sa convinge pe cei din jur sa le adopte. Chiar cu un an in urma mi-a reusit o operatiune ce a durat cam o saptamana si s-a incheiat cu preluarea de catre un cuplu de tineri a unei pisici pe care am gasit-o din intamplare intr-o noapte in fata la Lotus Nufarul, foarte derutata, probabil a fost a cuiva si a abandonat-o acolo.
  De data asta insa nu m-am exprimat impotriva eutanasiei si nici n-am participat la manifestatii, nici macar online, pentru ca stiu ca as fi fost nerealist. Noi nu avem RSPCA sau alte organe competente care sa aiba grija de numarul maidanezilor dar si sa aresteze pe cei care joaca fotbal cu pisicile asa doar, de distractie, fiindca se cred o specie superioara care scuipa seminte la bere si manele. De exemplu, aici unde sunt momentan, in Scotia, nu vezi urma de caine pe strada, desi sunt multi detinatori, chiar vecinul are vreo 3 pe care ii antreneaza pentru vanatoare + al sau personal, mai cosmetizat si mai dat cu bigudiuri, pe care il tine in casa.
  Aici se pune problema de asa natura incat nici macar daca vrei sa-l tii la tine nu se poate daca nu iti permiti sa-i oferi un trai decent, risti amenda pentru malnutritia animalului. Probabil ca risti mai multe daca nu remediezi situatia dupa prima vizita a agentilor RSPCA. Sincer, mai avem mult pana sa ajungem la asa un nivel de civilizatie, dar cu paranoia nationalist-legionar-fanatica pe care o manifestam fata de Europa ma indoiesc ca vom face progrese foarte curand, deocamdata suntem la stadiul unei politici jegoase, unei lipse acute de educatie, unui belsug de preconceptii, orgoliu, intoleranta, nesimtire si mai departe stii tu toate „calitatile” romanilor, nu are sens sa le enumar aici.
  O mica precizare totusi as avea fata de articol. Inteleg contextul, ideea in care probabil ai vrut sa inglobezi apropoul cu bugetele locale, insa stai linistit ca si alte comunitati fac chestiuni similare, cum ar fi cele religioase care nu dau doi lei pe adeptii lor ci doar pe numarul adeptilor la recensaminte si alte numaratori, ca sa poata stoarce cat mai multi bani pe care ii investesc tot in marea masa de oameni bineinteles, cum ar fi sa cumpere BMW-uri pentru lideri :). Asta in detrimentul spitalelor, clinicilor, scolilor sau centrelor de cercetare impotriva cancerului; ca doar se vindeca lumea in urma rugaciunilor pe care le cumpara! Sau nu…

  • Duțule, mă întrebam când o să intervii 😉 Cred că ai dreptate cu civilizația. Mai avem cale lungă. Cât despre proasta utilizare a fondurilor, firește că oricând se pot găsi locuri unde să se spargă punga…

   Trebuie însă să insist că există o diferență ontologică între pisica oricât de simpatică și omul oricât de insuportabil. Nu înseamnă că e un fapt ușor de admis, însă e inevitabil. Omul, atâta vreme cât mai trăiește, are șansa să renască și să se schimbe.

 4. Aşa ceva mai rar!

  Moment unic! Câinele Grivei salvat de Curtea Constituţională A României!!!

  Românii vor fi în schimb eutanasiaţi pentru că sunt vinovaţi faţă de Grivei care este un biet animal nevinovat!

  • La următoarele alegeri, Grivei ar putea candida pentru un mandat. Estimez că în maxim 20 de ani vor fi parlamente care vor avea în componență (măcar onorific) și animale – pentru început mamifere.

   • Da, da, da!

    Şi vor aproba legi în care îşi vor mări raţia de hrană, pentru care noi va trebui să muncim între două doze de antirabic.

    De fapt se va institui vaccinul antirabic pentru oameni. Că suntem mai plăpânzi şi murim repede din o muşcătură infectată.

 5. pentru cineva care se crede superior, desi e placut impresionat de uciderea cainilor fapt ce nu-l mia face atat de superior, dar treaba lui, e un articol bun, care chiar daca nu reuseste incearca sa devalorizeze omul care intinde o mana spre caini, care incearca sa-i salveze, evident de loc informat despre ceea ce fac cei ce iubesc cainii si va rog..penru a mia oara , nu mai amestecati persoanele care ” am si eu caine dar…” cu cei care inteleg ca fiecare viata conteaza, si pedofilii se scuza cu exact aceleais cuvinte ‘am si eu copil dar..” dar au o placere sa distruga vietile neajutoratilor. nici nu l-am citit pana la capat, nu stiu dacaare rost sau nu dar de la inceput prezinta problema in mod gresit, de parca este vorba de un singur caine si de 10 milioane de persoane care se bat cu pumnul in piept sa nu fie omorat cand realitatea e alta, sunt zeci de mii de caini, sute din ei ucisi noaptea, accesul la acesti caini este ingreunat si primesti 10 minute timp in care te hotarasti ce caine sa alegi, altfel, o povestioara draguta care deranjeaza doar pentru ca, pentru a mia oara omul se foloseste de animal pentru ca are nevoie dar nu-i atribuie nici o valoare animalului…de cand avem dreptul sa ne folosim de cine vrem si apoi sa-l aruncam la gunoi? cred ca de mult tareprobabil ca exact acolo am ramas cu educatia…in urma tare!

  TS: Când vă dați și un nume, încercăm să vorbim.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s