Jean Delumeau în România

Jean Delumeau s-a născut la 18 iunie 1923, la Nantes. Este unul dintre cei mai importanţi istorici în viaţă, figură de marcă a „Noii Istorii” franceze, specialist în istoria mentalităţilor, istoria Evului Mediu şi a Renaşterii, istoria religioasă, antropologia culturală. Jean Delumeau este profesor onorific la Collège de France, membru al Académie des Inscriptions et Belles Lettres din cadrul Institut de France (din 1988). A absolvit Ecole Normale Supérieure în 1943, a fost membru al Şcolii Franceze de la Roma (1948-1950) şi şi-a obţinut doctoratul în 1955. A fost profesor universitar la Universitatea din Rennes (1950-1954) şi la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, iar între 1975 şi 1994 a fost titularul catedrei de „Istoria mentalităţilor religioase în Occidentul modern” de la Collège de France. A fost conducător de teze la Ecole Pratique des Hautes Etudes (1963-1978), director al Centrului Armorican de studii istorice (1964-1970) şi al Centrului de istorie modernă al Universităţii Paris I Panthéon-Sorbonne (1970-1975) şi director asociat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Este comandor al Legiunii de Onoare.

Pe lângă activitatea academică, Jean Delumeau este şi un istoric creştin angajat în viaţa Bisericii Romano-Catolice  şi sprijinitor fervent al ecumenismului, al dialogului între culturi şi religii.

Evenimentul este organizat de Universitatea din Bucureşti, împreună cu Fundaţia Culturală „Erbiceanu” (www.fundatia-erbiceanu.ro), Colegiul „Noua Europă” şi Centrul de Istoria Imaginarului din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din București.

Informație preluată via oglinda.net. Știrea integrală o puteți citi aici.

Cărțile lui Jean Delumeau traduse în românește (inclusiv volume colective sau scrise în colaborare):

5 gânduri despre “Jean Delumeau în România

 1. Riscant pentru varsta inaintata a istoricului francez sa se aventureze pe malurile Dambovitei. Cat despre lucrarile sale pot spune ca au marcat o data in istoriografia contemporana, alaturi de cele ale lui Braudel, Le Roy Ladurie, Jacques Le Goff. E o incantare sa le citesti volumele, in care eruditia se impleteste cu eleganta expunerii. Multe din lucrarile lor sunt traduse in romaneste si le recomand cu caldura.

  • La un moment dat eram interesat de Evul Mediu și am fost surprins să văd cât de mult material e disponibil și, cu toate acestea, cât de mare trecere are moda „Evului Mediu întunecat”. Am impresia că tipii ăștia, tobă de carte, își tocesc stilourile degeaba. Nu-i cine să-i citească.

   • Eu i-am citit in perioada ,,deceniului intunecat” al secolului trecut cand nu prea aveai altceva de citit, iar la tv-ul romanesc de doua ore n-aveai alternativa decat alte tv-uri socialiste. Citindu-i, epoca in care traiam atunci mi s-a parut intunecata si lipsita de speranta, nu Evul mediu.

    • Nu vă invidiez, cu toate că tot mai sper să găsesc pe cineva care să poată evoca atmosfera acelor ani. Știu că era teribil de sumbră, am citit literatură care îi înfățișează, dar tot aș vrea să aud un om care i-a trăit fără să fi fost în pușcărie, însă îndurând tot ce era de îndurat…

     Apropo de ce spuneați dvs., Un nou Ev Mediu a lui Berdiaev cred că tocmai această idee o acreditează: că comunismul e un veac întunecat al omennirii. N-am citit-o, doar am răsfoit-o.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s