Un recensământ contestat

UPDATE: Cu foarte mare întârziere (recensemântul a început deja) apare și o reacție a PSD prin vocea fostului prim-ministru, Adrian Năstase, și prin cea a senatorului Dan Șova. Din păcate, argumentul cu furtul de identitate nu e foarte convingător, iar soluția propusă e de tipul „scapă cine poate”. Ideea ar fi ca 20 de milioane de români să refuze să-și divulge CNP-ul. Oricât de citit ar fi blogul d-lui Năstase, mă îndoiesc că îndemnul va ajunge la toți cei vizați. Pentru ei e simplu, fiind parlamentari și oameni cu bani, le dă mâna să refuze. Însă era mult mai bine dacă găseau o soluție legală pentru toată populația. E clar că acest recensământ are niște probleme, dar tare mă tem că intervențiile tardive ale opoziției sunt numai niște diversiuni.
Aș avea două chestiuni de lămurit: 1. Cum anume vor afla pedeliștii în avans cine nu vine la vot și cum vor falsifica votul, de vreme ce pe tot parcursul procesului electoral, în centrele de votare vor fi reprezentanți ai tuturor partidelor politice? 2. Ce facem dacă, așa cum am fost sfătuiți, refuzăm să dăm CNP-ul, însă ne trezim cu amendă? Ne judecăm cu Statul Român?

Peste 2 zile începe recensământul. Deși nu credeam că un asemenea demers anost poate deveni problematic, realitatea dovedește că ba da, poate. De pildă, Remus Cernea se teme că numărul ateilor nu va crește semnificativ în statistici, astfel încât îi îndeamnă să nu se lase pe mâne popilor habotnici care i-ar putea boteza în chestionar cu forța (e o interpretare tendențioasă a spuselor sale, dar voiam doar să evidențiez o nemulțumire, nu să analizez un discurs).

Există însă și alt soi de îngrijorări. Cineva a creat un blog care îndeamnă populația să se opună acestui recensământ pe motiv că nu există garanții suficiente că datele sunt confidențiale, pe de o parte, iar, pe de alta, că întrebările sunt nejustificat de amănunțite.

E drept că întrebările pot stârni anumite suspiciuni. De pildă, vecinii sau aparținătorii vor fi întrebați dacă românii din străinătate trimit bani acasă și cu ce frecvență. Informație care ar putea fi utilizată, la un moment dat, de către organele fiscale. Deși INS susține sus și tare că toate informațiile sunt confidențiale și nu vor fi folosite în astfel de scopuri. Dar există vreo garanție?

În ce mă privește, găsesc nejustificat populismul INS care insistă că răspunsurile corecte și complete ar putea să se reflecte în politicile publice ale guvernului. Cum ar veni, dacă spui că ești sărac, iar pe pârleazul unde locuiești sunt mai mult săraci decât bogați, veți căpăta fonduri europene pentru asfalt. De parcă n-am ști cu toții că fondurile merg pe simpatii politice, pe clientelism electoral și pe cumetrii infecte. De parcă acest recensământ ar putea să schimbe și năravurile unei clase politice corupte.

Să fim serioși, Europa e departe. Fraudarea fondurilor (încă) e posibilă. Pârghiile de control nu sunt atât de ascuțite încât să ajungă la detalii. Iar acolo, cum spune o vorbă celebră, se ascunde diavolul. Plus că e știut că Europa dă bani și pentru proiecte inepte, care lasă cu gura căscată pe orice om cu scaun la cap.

La câtă credibilitate au instituțiile statului, nu m-ar surprinde dacă vreun pedelist (sau uselist) zelos ar ajunge să pună mâna pe niște informații utile în campania electorală. Și asta în contextul în care, după cum susțin cei care militează împotriva recensământului, nu există un contract prin care INS să se angajeze să păstreze secretul datelor colectate. Există însă o notiță în formulare care precizează că datele sunt confidențiale conform unei legi în vigoare. Dar legea se poate schimba…

Îmi aduc aminte că, pe vremea lui Ceaușescu, toate recensămintele animalelor care se făceau la țară reprezentau o mare provocare pentru săteni, fiindcă fiecare găină în plus însemna birirui suplimentare. Unii recurgeau la tot felul de stratageme ca recenzorul să nu vadă toate animalele din bătătură. Dacă după recensământul care stă să înceapă ne-am alege cu cine știe ce sancțiuni sau legi aplicate retroactiv, prea puțini ar fi cei surprinși. Majoritatea cetățenilor și-ar da seama că într-un colț al minții (sau inimii, după caz) au știut tot timpul că s-ar putea întâmpla și una ca asta.

Habar nu am dacă există vreun pericol ascuns în acest recensământ. Dar n-aș putea să-i contrazic pe cei care vor să-l boicoteze. E limpede că relațiile dintre instituțiile statului și cetățeni sunt guvernate de etica suspiciunii reciproce. Uitați-vă numai la amenințările care planează asupra celor care nu vor să răspundă la chestionare.

În final rămân cu întrebarea: oare-i mai înțelept să răspund sau nu la chestionar?

7 gânduri despre “Un recensământ contestat

  • Pe blogul respectiv e discutată și varianta asta. Se pare că nu prea e posibil să răspunzi doar la anumite intrebări. Poate că ar trebui să luăm legea să vedem exact. Deși… într-o lege românească să vrei să descoperi „detalii” din astea… e o muncă…

 1. Dă cezarului ce este al cezarului şi Lui Dumnezeu ce este al Lui Dumnezeu.
  Stăpânirea o merităm şi ne-a dat-o Dumnezeu să ne trezim din somn. Să lucrăm singuri şi să nu aşteptăm să ne facă statul.

  Eu abia aştept să văd ce conţine chestionarul. Din asta voi şti la ce să mă aştept din partea stăpânirii pe următorii 10 ani.

 2. Faptul ca un preot are puterea sa toarne detalii in chestionar despre mine, plecat fiind, e destul de ingrijorator. La setea de putere, obsesia fata de postmodernism, coruptia si alte „calitati” pe care le poseda actualii si viitorii absolventi de teologie, nu m-as increde foarte mult in „bunele” lor intentii cand vine vorba de a fi managerii detaliilor vietii mele.
  Insa desi ma indoiesc ca acest lucru se intampla in cazul intelectualilor, se va intampla in cazul persoanelor de la tara simple, poate chiar fara educatie elementara, unde preotul atotstiutor isi va insusi rolul de vocea poporului si va avea grija ca statisticile satului sa fie alea care vrea el.

  • Nu cred că e prea mare pericolul ca popii să răspundă în locul ateilor cumsecade. Și, da, înțeleg libertatea de opinie. Dar pot să înțeleg și buna-credință a unui preot care, din milă pentru un enoriaș confuz, preferă să-l situeze în „împărăția Luminii”. Adică de ce neapărat toți popii sunt rău-intenționați, iar ateii sunt oameni onești și pașnici?
   În paranteză fie spus, mereu se va găsi cineva care să manipuleze statisticile. Chiar dacă, să zicem, preoții ar manipula datele, chiar crezi că s-ar alege cu mare câștig la urmă? Chiar crezi că nu vede toată Europa cine suntem indiferent ce declarăm pe documentul ăla? Mie mi se par chiar puțin naivi dacă își imaginează că pot drege ei marea cu sarea…

   • Nu sunt toti popii rau intentionati, cunosc chiar eu unii care mi se par oameni foarte de treaba. Statistic vorbind, un numar semnificativ de preoti de la noi isi uita menirea si ajung sa se complaca intr-o pozitie de lider, profitand de beneficii insa fara a tine cont asa de mult si de responsabilitatea, chemarea lor.
    Iar faptul ca un preot il trece pe un om crestin la recensamant nu il face automat crestin pe acel om, deci ai dreptate, oricum nu conteaza. Europa vede ce fel de oameni suntem, iar daca vrem sa scapam de un renume prost trebuie sa punem osul la bataie si sa facem ceva cu tara noastra, fiindca nimeni nu o sa vina si nu o sa ne ridice nivelul de trai in mod magic, nici macar printul Charles care a afirmat ca este un descendent mai indepartat de-a lui Vlad Tepes si la care ii place mult tara noastra si a participat in ceva documentar recent in care ne promoveaza.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s