Postat de: Teofil Stanciu | 12/10/2011

La moartea lui Ion Diaconescu

Deși îmi pare hilar, poate că n-ar fi chiar lipsită de orice noimă precizarea că între Dan Diaconescu și Ion Diaconescu nu există nicio legătură. Ci e doar o amară coincidență de nume.

Ion Diaconescu, fost președinte al PNȚCD, era unul dintre liderii autentici, trecuți prin pușcărie, însă credincioși idealurilor lor. Un lider care şi-a probat vrednicia cu aproape două decenii de închisoare comunistă.

E bine însă că a murit, fiindcă acum istoria poate fi făcută după bunul plac al fiecăruia. Nu mai e cine să contrazică aberațiile. Suntem pregătiți în sfârșit să admitem că, de pildă, comunismul a fost bun, chiar simpatic, ba poate generos. Atâta doar că era prost aplicat. Așa cum zicea Iliescu în zorii aşa-zisei democraţii post-decembriste.

Apropo de Iliescu, în sfârșit a scăpat și el de „elementele fasciste” care-l călcau pe nervi în 1990. A fost izbăvită România noastră dragă de „vânzătorii de țară”, cu care ne băga tot Iliescu în sperieți în acel mai de tristă amintire, când peste trei sferturi dintre români îi dădeau crezare şi voturi fostului activist comunist.

Ca să vedeţi logică de demagog: cei care voiau să vândă ţara erau tocmai oamenii care făcuseră puşcărie din patriotism, din cauză că voiau să scape România de molima stalinistă. Pe când patrioţii erau cei care profitaseră din plin de regimul comunist şi, eventual, care-i schinguiseră pe deţinuţii politici. Ăsta era mesajul lui Iliescu imediat după revoluţie. Îmbrăcat însă, la mare artă, în tot ceea ce era necesar încât să stârnească reacţii de antipatie împotriva „duşmanilor poporului”.

Cel mai indicat ar fi să încingem o bătută pe mormântul lui Diaconescu, fiindcă încă o epavă decrepită a ieșit din scenă. Acum e din ce în ce mai mult loc unde tinerele vlăstare ale iliescianismului să-și facă mendrele și șușanelele.

E loc acum pentru afirmații inepte, precum cea a lui Băsescu despre rege. Dar și de declarații grotești de sprijin venite din partea PSD-ului, care îl umilea înainte de ’96 pe acealaşi rege, întorcându-l din aeroport şi nepermiţându-i accesul în ţară. Acum, când e clar că regele nu mai reprezintă niciun pericol, chiar şi lui Iliescu i-a devenit simpatic.

Diaconescu e mai util mort decât viu. Nu va fi el foarte utilizat, însă, la nevoie, se poate apela la amintirea lui, manipulându-i crezul şi biografia după nevoi. Până şi Ponta ar putea cădea pe spate în extaz şi admiraţie pentru bătrânul senior peneţist. De dragul pozei, ce nu face omul?

Bănuiala mea e că sunt mulţi cei care ar trebui să ţopăie de fericire că a decedat în sfârşit şi Diaconescu, atâta doar că interesul politic nu le permite asemenea gesturi. În schimb, o să-i auziţi cum îi plâng de milă pe la televiziuni, cum îi recită panegirice patetice, fiindcă orice stârv e bun dacă aduce capital electoral.

Un scuipat pe mormântul acestor martiri politici ai României ar fi un gest infinit mai onest şi chiar mai decent. Căci măcar aşa idealurile lor ar rămâne intacte, războindu-se mute cu profanatorii. Dar, după cum nici Coposu nu a avut această şansă, nici Diaconescu n-o va avea.

În schimb vor avea parte de javre din toate partidele care, simţind miros de sânge de calitate, se vor gudura pe lângă mormânt, sorbind cu nesaţ pe nări mireasma electoratului naiv şi uituc. Va intra şi el în malaxorul de tocat personalităţi, de întinat idealuri şi de relativizat valori. Oameni care n-au nimic sfânt pe lume se vor închina cucernici dacă, prin absurd, icoana lui Diaconescu se va dovedi făcătoare de minuni electorale.

Şi acum să vină coliva şi tăria că ne arde măseaua de atâta rodomontadă!

Anunțuri

Responses

  1. […] cum gândeau, în pușcărie fiind, cei din categoria lui Ion Diaconescu. Versurile cântecului au fost scrise de către Corneliu Coposu – un alt „trădător de […]


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Horvath Liviu Blog

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: