Să trăiască cei… rentabili

Imagine preluată via ensynch.com

Guvernul urmează să reducă, prin grija ministrului sănătății, pachetul și cuantumul serviciilor medicale decontate de stat. Probabil că, în sine, nu-i nimic amenințător în asta. Dar, la cum arată lucrurile făcute de guvernele românești de după 1990, orice decizie trebuie privită cu prudență.

Problematic însă, chiar dacă aș încerca să fiu binevoitor, e faptul că acest pachet de servicii minimale va fi decis de către niște experți ai Băncii Mondiale. Ca să nu fiu cârcotaș, voi presupune că acești indivizi – experții – dețin… expertiza medicală necesară pentru a discerne ceea ce e neesențial de ceea ce e vital pentru sănătatea noastră.

Dar un gând nu-mi dă pace. Mai întâi, o seamă întreagă de miniștri s-au ferit să implementeze această măsură, deoarece – mă gândesc – nu va fi deosebit de populară. Deduc de aici că s-ar putea ca cei afectați să fie destul de numeroși.

Deci dacă nu au vrut ai noștri să se ocupe de asta, ca să nu-și diminueze cota de piață electorală, atunci au venit „experții” să se ocupe de chestiune. Și iată de unde își trage neliniștea mea obârșia: cum se face că reprezentanții unei instituții financiare hotărăsc care sunt serviciile medicale necesare unei țări întregi?

Reformulez: împuterniciții unei instituții care urmărește profitul mai presus de orice au fost puși să decidă pentru sistemul public de sănătate al unei țări – care ar trebui, după capul meu, fundamentat pe grija pentru semen, ca principiu ultim. Ce algoritm vor aplica „experții”? După ce model vor lucra? Cumva după cel american? Ăla în care bolnavul e un fel de vinovat, iar spitatul trebuie să fie profitabil la sfârșit de an ca orice alt butic?

Să punem altfel problema. În loc să curețe sistemul de căpușe, de profitori, de oportuniști, guvernanții au ajuns la concluzia că cel mai bine e să elimine din serviciile medicale și din sumele alocate acestora. Ca și când nu achizițiile la suprapreț ar fi uscat sistemul de vlagă.

Însă imaginea care mă tulbură și mă obsedează e asta: un organism financiar este lăsat să decidă cât de sănătoși au voie să fie cetățenii unei țări. Deci vor trăi numai cei rentabili…

Desigur că se pot nuanța lucrurile în fel și chip, se pot aduce tone de explicații, dar, în esență, doar cei care vor lăsa sistemul să fie pe plus vor putea să se trateze. E foarte probabil ca anumite proceduri – mai costisitoare – să fie disponibile numai contracost. Deci sănătatea să și-o permită numai cei bogați. Un fel de darwinism economic devastator…

Binecuvântată fie șpaga, faceți-vă pile în sistem, că vin zile grele. Dar cu o cunoștință, o mită bine plasată, tot se va mai putea mișca ceva și pentru cei amărâți. Cred că asta-i șansa românilor săraci: să dea șpagă ca să nu fie lăsați să moară când sistemul le va tăia accesul către serviciile de care vor avea nevoie.

Bănuiala mea e că ministrul sănătății (sau alt reprezentant de seamă) va explica la un moment dat că „atât își poate permite România la ora actuală”. Exact cum face în prezent Funeriu cu învățământul subfinanțat. Acest cinism însă ucide. România își poate permite mai mult, doar că sunt niște indivizi sus de tot care fură în draci, fără scrupule. Abia de câteva zile s-a revizuit metodologia achizițiilor publice și asta pentru că UE nu admite să-i fie furați banii.

Pricepeți ce înseamnă asta? Păi, da, înseamnă că România – prin cele mai înalte structuri de putere ale ei – admitea ca inși fără niciun Dumnezeu să fure din banii publici (ăia care trebuiau să ajungă la școli, la spitale, la ajutoare sociale etc). Și România admite asta de 20 de ani.

Așa că acum, din cauză că nu mai e de unde să fure marțafoii, au fost aduși „experți” care, fiind deprinși să lucreze cu cifre, statistici și probabilități, nu au în fața ochilor chipuri de oameni suferinzi sau muribunzi, ci doar socoteli reci, principii de eficientizare, prognoze și analize contabile.

Pentru tot ce se va tăia acum și pentru toate consecințele revizuirii serviciilor medicale decontate, răspunderea morală o poartă întâi de toate politicienii care s-au perindat prin fruntea țării, apoi companiile farmaceutice care au profitat din plin de situația sistemului (chiar dacă se văicăresc de mama focului – nu e cazul să le dați crezare!), apoi managerii de spitale care au lucrat în cârdășie cu furnizorii puși pe căpătuială.

Toți aceștia, prin deciziile lor reci și validate de „experți” UCID oameni. Fără nicio ezitare, fără strângere de inimă. Ba chiar găsesc un car de argumente economice care să-i exonereze de orice culpă potențială. Fapta lor ar fi catalogată, în alte circumstanțe, drept crimă, acum însă îi zice „eficientizare” sau „degrevare a bugetului de cheltuieli inutile”.

Poate că în alte domenii lucrurile sunt mai ambigue, aici însă e clar că furtul unora înseamnă moartea altora. Dacă nu cumva sunteți „lucrători esențiali”, atunci lagărul nostru se poate dispensa de dumneavoastră. E mult mai profitabilă o moarte subită cu funeraliile aferente, decât o boală dusă pe picioare ani de zile. Să supraviețuiască doar cei rentabili. Amin!

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s