BAC-ul prin webcam

Ca să dovedească tuturor că nu camerele de filmat i-au speriat (mai ales că nu toate aveau microfoane și puteai să vorbești nestingherit cu colegii, atâta vreme cât nu te întorceai ca prostu’ să fii reperat), elevii căzuți la BAC-ul din vară au decis să ceară ca la sesiunea din toamnă să participe numai cei care au webcam.

Astfel că, la ora stabilită, se vor instala fiecare în fața PC-ului propriu sau de împrumut și vor căpăta subiectele prin messenger. După care, conform protocului, vor începe să răspundă la cerințe prin webcam, în cadrul unei videconferințe organizate de fiecare centru de examinare.

Unul dintre profesori se va ocupa de supravegherea candidaților. Ceea ce înseamnă că va verifica în permanență ca elevii să fie în ținută decentă și prezenți în fața camerei pe tot parcursul examenului. Cei care nu au microfon vor redacta subiectele în scris și le vor trimite fie prin MMS, fie prin messenger. La nevoie, se poate folosi și Skype.

Câte un expert din partea fiecărui inspectorat va inspecta status-ul fiecărui candidat, aceștia fiind obligați să apară, pe durata examenului, drept Busy for BAC pe mess, facebook, google talk, adium etc.

Ministerul a acceptat această soluție de compromis la presiunea elevilor căzuți, care amenințau că, în caz contrar, vor organiza un partid, un sindicat sau un grup separatist anarhic. Pentru a evita ciocnirile violente candidaților cu nivelul înalt al cunoștințelor școlare necesare promovării acestui examen, ministrul a decis să rezolve favorabil această doleanță.

În background va fi admisă și prezența unor membri ai familiei, cu condiția ca ei să nu facă reclamă la țigări, alcool sau droguri, să nu comită gesturi obscene la adresa examinatorilor și să nu vorbească cu voce tare.

„Această metodă întru câtva revoluționară, are avantajul că nu îl obligă pe candidat să iasă din mediul său familiar. Rămâne aproape de prietenii de pe facebook (care vor putea da «like» pe măsură ce rezultatele vor fi făcute publice) și nu este perturbat de prezența agresivă a unui eventual cadru didactic de condiție socială inferioară. Tânărul nu mai este traumatizat de tot procesul care presupune deplasarea la centrul de examen, așteptarea stresantă dinainte de intrarea în săli, procedura jignitoare de inventariere a candidaților pe bază de buletin și anunțurile antifraudă – ce preced examenul – care insinuează implicit că toți participanții sunt potențial infractori”, a declarat o mămică dintr-un comitet de părinți ce s-a reorganizat ca grup de sprijin și terapie pentru elevii cu deficiențe de diplomă.

Deși s-a avansat și propunerea ca la rezultatul final o pondere însemnată să aibă și numărul de like-uri de pe facebook, surse din minister au precizat că, de teama unor eventuale acuzații de discriminare (care ar putea fi generate de inegalitatea listelor de prieteni), nu se vor lua în calcul aprecierile electronice.

Totuși, există zvonuri că se fac presiuni ca notele finale de la bacalaureat să fie decise, pe viitor, prin vot democratic. Încă nu s-a definitivat o formulă, dar umblă vorba că familia va putea participa la votul final, iar candidatul va putea cere un nou tur de scrutin în cazul în care așteptările sale nu se potrivesc cu rezultatul.

„La urma urmei, tot ce contează e ca copiii noștri să se simtă bine și să pornească cu o atitudine pozitivă în viață, a declarat, sub protecția anonimatului, un demnitar al cărui copil își dă examenul în toamnă. Nu mai trebuie să-i traumatizăm cu examenele dificile și ierarhiile discriminatorii din trecut. Toți suntem oameni, toți suntem egali și important e ca copiii noștri să aibă o imagine de sine cât mai bună, să nu dezvolte tot felul de complexe și inhibiții.”

Există și propunerea ca elevii care au fost eliminați din examen datorită tentativelor de fraudă să primească niște compensații pentru rănile emoționale suferite. Una dintre idei ar fi ca notarea să se facă, în cazul lor, pornind de la nota 5, astfel încât toți să aibă siguranța că vor lua examenul, ca să nu mai fie nevoiți să recurgă la fraude.

webcam

5 gânduri despre “BAC-ul prin webcam

  1. And the winner is…. cel cu rudele şi prietenii cei mai dăştepţi! Şi bineînţeles pricepuţi în ale tehnologiei, ca să ştie sta pe mess sau măcar pe email la ora potrivită.

    • Io sper să nu fiu luat în serios. Deși, tocmai citeam pe știri că niște elevi voiau să-și dea examenul de acasă. Deci s-au gândit și alții la treaba asta și chiar li s-a părut o idee bună, nu doar o glumă bună 😕

    • Da, însă e altceva decât ziceam eu. Oricum, dacă bac-ul ar fi așa, nu cred că ar fi foarte rău. Dimpotrivă, acolo calculatorul poate genera întrebări diferite pentru fiecare candidat. Iar corectura se face în timp real.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s