Vrei să-ți iei Mac?

itstuff.ro


Apple vs Microsoft

Există pe youtube numeroase clipuri în care două personaje întruchipează conflictul dintre Apple și Microsoft, respectiv între Mac și PC. De fiecare dată, Mac-ul e un tip suplu, haios, îmbrăcat casual, pe când PC-ul e rigid, cam încet la minte, oleacă obez, într-un costum scorțos și incomod.

Ca poante, sunt bune.

Dar…

Scurtă introducere istorică

Se făcură deja 5 ani de când am achiziționat un MacBook (13”, Intel Core 2 Duo, 2 GHz, 1Gb DDR2, DVD-R, 80GB HDD) mititel, după buget. N-am făcut această alegere dintr-un moft, ci din necesitate. Acumulasem deja ceasuri întregi de instalare-reinstalare Windows 98, 2000, Millenium, XP (cu și fără licență), zeci de documente pierdute sau compromise iremediabil, zile întregi petrecute în fața calculatorului pentru mentenanță, telefoane, nervi etc.

Exasperat, am ales un MacBook pe care mi-l puteam permite. A costat în jur de 1000 $ (la cursul de schimb de atunci a fost vorba de 28 mil. lei – foarte mult!) în America și cam 40 mil. dacă l-aș fi luat din România. Numai gândul că dădusem atâția bani pe un calculator îmi provoca anxietăți.

De atunci însă îl folosesc fără să fi fost nevoie de nicio reinstalare a sistemului de operare. În 5 ani, n-am avut mai mult de 10 situații când a fost necesar să-l opresc de la buton, forțat (și asta pentru că deschisesem prea multe programe și n-am mai avut rabdare să aștept după toate). Niciun crash de sistem de operare.

Dar…

Plusuri

Licență. Pachetul vine cu tot ce ai nevoie ca să pornești calculatorul, să instalezi sitemul de operare și pe urmă să-ți vezi de treabă. Adică, pe lângă laptop (în cazul meu), am primit cd-urile cu Mac OS X 10.4 – Tiger, care cuprinde cam tot ce e necesar pentru uzul casnic: editor de text, browser de internet, soft pentru email, muzică, filme, poze. Sistemul de operare e cu licență și inclus în prețul de vânzare, deci nu îți mai bați capul cu o achiziție separată.

Instalarea programelor e mult mai simplă decât pe Windows. Nu există „regiștrii”, deci nici posibilitatea ca aceștia să fie „defectați”. Dezinstalarea programelor se face prin simpla mutare în „trash” („recycle-bin”-ul de pe Mac).

Viruși. Există, dar sunt foarte puțini. În orice caz, există și programe antivirus pentru Mac. Mi-am instalat unul la un moment dat (în urmă cu vreun an), dar, după ce am scanat computerul, l-am dezinstalat, că nu a găsit nimic.

Plus că, în cazul Mac-urilor, virușii sunt programe pe care le instalezi cu bună știință, nu vin printr-un jpg, nici nu se lansează în background-ul unui program aparent curat.

Programe gratis. Există numeroase programe open-source care pot fi folosite pe Mac. De la Open Office (cu varianta NeoOffice, pe care o folosesc cu precădere), la Liquid CD (pentru inscripționare de date pe cd/dvd), Gimp (înlocuitor de Photoshop, dar mai slăbuţ, desigur), iAlertU (un „sistem de alarmă” care face calculatorul să țiuie dacă e atins) etc. Sunt disponibile o seamă de progrămele ce facilitează întreținerea calculatorului (Onyx e unul dintre ele).

Organizare. Există pe site-ul Apple o secțiune cu programe disponibile. Aici însă nu se regăsesc doar cele produse de Apple sau companii agreate, ci și soft-uri gratuite.

Stabilitate. Poate că cel mai mare plus e stabilitatea. Aparatul ca atare, programele și toată arhitectura soft sunt bine făcute (Natan i-a făcut baie în cafea și tot a supraviețuit). Bateria e de obicei destul de longevivă.

În plus, există și sisteme destul de complexe de back-up extern. Menționez că n-am recurs niciodată la aceste sisteme de siguranță, însă n-am avut nici pierderi de niciun fel.

Răzbunare. Există posibilitatea ca Windows-ul să ruleze sub Mac OS, doar că e necesar și un program (ce trebuie cumpărat) care face posibil acest artificiu. Am simțit o deosebită satisfacție în momentul în care, chinuit de cine știe ce convulsii interne, Windows-ul se scremea îndelung, însă, în loc să stau cu inima strânsă, i-am dat un „force quit” din Mac OS X. Pentru cei care vreți răzbunare, e o ocazie unică. Vă puteți răcori după ani de privațiuni și spaime.

Sprijin. Există o comunitate foarte activă (aproape fanatică 😀 ) de utilizatori de Mac, unde poți găsi mereu extrem de multe lucruri utile. Pe lângă experiența lor foarte bogată, mai au și ambițul să folosească în mod corect limbă română (bravo!). Dacă scrii agramat pe macuser.ro, ai mari șanse să fii sancționat. Mi-a fost de mare folos existența acestui forum.

Dar…

Minusuri

Prețul. E cel mai mare impediment. Fără-ndoială, e necesar să cântărești foarte bine înainte să te bagi în afacerea asta. Eu n-am știut de la bun început în ce mă bag. Dar am aflat. Dacă ești băiat/fată de bani gata, partea asta nu te privește, însă pentru un utilizator obișnuit se pune serios problema amortizării acestei sume. În cazul în care nu poți scoate cumva pârleala din ceea ce muncești cu ajutorul respectivului calculator, poate că e mai bine să te gândești la variante mai avantajoase.

Pe măsură ce vii dinspre SUA către estul Europei, prețul crește simțitor. Orice produs e la noi mai scump cu vreo 25%. Un alt impediment e că nici nu se poate comanda decât loco. Americanii nu livrează spre România. Nici nemții, nici britanicii. Singura șansă e să ai vreo mătușă dincolo de Atlantic și s-o rogi frumos. În cazul meu, diferența a fost cam 12 mil.

Trial version… Cele mai importante programe (iWork, corespondentul Office-ului pe Mac) sunt furnizate odată cu sistemul de operare, însă doar în varianta trial. Pentru a fi folosite ulterior, trebuie achiziționate (sau piratate…).

Achiziția însă nu se poate face prin internet din România, ci doar comandând un pachet fizic. Nu se pot achiziționa doar licențe. Iar pachetele – iar ajungem la aceeași problemă – nu se livrează în România, ci fiecare țară e condamnată să rămână cu prețurile ei. Salvarea vine de pe eBay sau alte magazine online. Mai există și utilizatori români care vor să vândă și pot fi găsiți pe forumuri… însă eu am mers aici pe variantele standard.

Upgrade de musai. Programatorii de la Apple sunt foarte muncitori, așa că scot destul de frecvent variante îmbunătățite ale Mac OS-ului. Pe laptopt am, cum vă spuneam, Mac OS X 10.4, iar acum s-a ajuns la 10.6 – Lion (văd că au o predilecție pentru feline).

Ce mare lucru? E destul de mare! Fiindcă o serie de programe (Mozilla, Chrome – ca să pomenesc doar 2 celebre) nu mai pot fi rulate cu cea mai recentă versiune a lor sub OS 10.4. Prin urmare, producătorii de soft te obligă, vrei nu vrei, să faci upgrade. Iar asta pe lângă faptul evident (și valabil pentru orice calculator) că, de la un punct încolo, componentele hardware nu mai fac față cerințelor (vorbim aici de frecvența procesorului și memorie RAM), așa că… începi să ai neplăceri, să nu mai poți rula anumite programe. Devii repede preistorie.

Mouse-ul cu un singur buton. Da. Așa e la Mac. Dar se poate seta din soft să funcționeze ca un mouse normal. Cu singura diferență că nu poate fi desfăcut, iar toată mizeria ce se acumulează pe rotiță e, de la un timp, imposibil de scos. Se poate să nu cunosc eu toate tehnicile de exorcizare, însă am încercat mai multe, fără ca rezultatele să fie de durată și satisfăcătoare.

Se poate folosi însă, fără probleme, și un mouse obișnuit, d-ăla cu 10 lei/bucată. Nu numai scumpetea aia de Mighty Mouse.

Iar bani. Programele ce rulează sub Windows și care există și în varianta pentru Mac OS sunt mai scumpe pentru cel din urmă. Am vrut să cumpăr MSOffice pentru Mac dintr-un magazin din Oradae și mi s-a spus prețul: 14 mil. Am plecat acasă convins că nu degeaba se apucă oamenii să folosească programe fără licență. Oricum, vânzătorul mi-a privit cam chiorâș și mi-a spus că foarte rar se întâmplă să aducă în magazin așa ceva. Între timp însă, s-au dezvoltat site-uri precum emag.ro sau mediadot.ro. S-ar putea ca prețurile să se fi ameliorat.

Compatibilitățile între programele open-office pentru Mac și Office, de pildă, sunt doar parțiale. Ce să mai zic de Pages (înlocuitorul Word-ului în pachetul iWork) și celelalte aplicații similare. Mereu te trezești cu surprize. Dacă muncești în Word sau Excel, ai toate șansele ca munca să-ți fie dată peste cap.

Jocurile. Pentru gameri, Mac-ul nu e o opțiune. Există puține jocuri care rulează pe ambele sisteme de operare. Oricum, e știut că atunci când spui Apple spui sărăcie lucie la capitolul gaming.

Addiction. Cea mai însemnată obiecție pe care o am e aceea că Mac-ul pare conceput în așa fel încât că creeze dependență financiară. Poate că, pentru oameni cu bani, nu e mare lucru să dea ba 20$, ba 100$ periodic, ca să se aducă la zi, dar pentru un utilizator obișnuit, sumele astea contează.

Mai mult, dacă în cazul Windows încă mai găsești programe ce rulează sub XP, chiar dacă s-au lansat și Vista și Windows 7, în cazul sistemelor de operare de la Mac, după ce face Apple upgrade-ul, nu mai poți descărca variante de programe de la terți compatibile cu sistemele anterioare. Am deja exemple de mai multe programe pe care, după ce mi le-am descărcat și instalat, nu le-a mai putut porni, fiindcă nu am minim OS X 10.5. Or asta mi se pare mârșăvie curată!

Adăugați aici și recentul scandal cu programul care furnizează date despre localizarea utilizatorului de iPhone o funcție care să le permită producătorilor să oprească webcam-ul dacă filmezi un eveniment transmis live de televiziuni.

Dar până și ideea în sine că Apple are posibilitatea să blocheze sau să favorizeze anumite aplicații e destul de bizară, de vreme ce ai achiziționat un produs pe care ar trebui să-l poți folosi în orice scop. De când a devenit o firmă, fie ea și Apple, director de conștiințe? Libertatea individuală e controlată în numele unor scopuri nobile, dar rămâne un fapt că e controlată de niște ingineri care nu au căpătat acest drept prin vot democratic. E un soi de tiranie a tehnologiei.

Concluzii

Astea le trageți voi.

PS: Mulțam lui Alin Dogar pentru consultanță.

Publicitate

48 de gânduri despre “Vrei să-ți iei Mac?

 1. Teo, mac ul nu e scump pina la urma….diferenta de pret se justifica prin scutiri de nervi samd. NU mai pun la socoteala calitatea de sunet care iese din placa de sunet.

  • La placă de sunet nu mă pricep. N-am sisteme audio prea sofisticate.

   Cât despre prețul unui Mac… e mare, pentru niște oameni ca noi, unde fiecare bănuț contează. Știu că sunt încă calculatoare P III în funcțiune. Și, cu toate deficiențele lor, încă mai pot fi folosite, iar posesorii preferă să reinstaleze periodic, că nu-și pot permite.
   Repet, pentru mine a fost un șoc când am dat atâția bani pe o sculă de acest fel. Am lucrat o grămadă de timp să mi-i adun.

 2. Sunt fan windows. XP. Şi am căpătat o alergie la schimbările tehnicii.

  În fapt mă deranjează cel mai mult upgrade-urile. Adică de ce apare Vista. Sau Win 7 sau ce o să mai urmeze?

  Mac-urile mi se par feminine. Frumoase dar nu le poţi pune la muncă aşa uşor. 🙂

  PC-urile sunt de anduranţă. Poţi pune Linux. Poţi pune o mulţime de lucruri.

  Un alt minus al Mac-ului este că e un sistem închis şi nu poate fi folosit în aplicaţii industriale.

  • Da, de acord cu ultima chestiune. Există o grămadă de programe care nu rulează pe Mac. Dar sunt destui dintre cei care prelucrează imagini (video) sau fac grafică și care preferă exclusiv Mac.

   În ce privește anduranța, mie Mac-urile mi se par mai rezistente. Există laptopuri făcute bine, să reziste, dar alea sunt excepții. Am achiziționat recent un HP (că era pe moarte un desktop cumpărat în acealași an cu Mac-ul), însă e mult mai fragil făcut. Și plasticul e mai bun în Mac. Oricum, numai timpul va dovedi care e mai de soi. Dar, dacă mai țin blogul, vă anunț 😉

   Despre upgrade-uri am mai vorbit și cu altă ocazie. În mare parte mi se par un moft care e impus însă de producători. Am căutat să-mi iau un PC, dar procesorul e făcut în așa fel încât să fii obligat să schimbi tot. E de ajuns să se schimbe numărul de pini cu unu, cum ziceam și aici.

 3. Back-up, că tot ai spus că nu ai folosit.
  Merită din plin. Am folosit Time Machine cu un harddisk extern.
  La un moment dat, discul iMac-ului meu a picat fizic și am pierdut toate datele, pozele, ce mai, un coșmar.
  Am schimbat hard disk-ul și restaurarea de pe back-up a repus absolut totul la loc exact cum era: setari, parole, aplicatii, conturi, date. Incredibil.
  E puțin spus că recomand back-up-ul, pur și simplu te conjur să-l folosești 🙂

  • Da, știu că există riscuri. Am citit pe macuser.ro, toată lumea era foarte mulțumită de backup, dar și recomanda operația cu stăruință. Știi cum e, mereu mă gândesc că n-o să mi se întâmple chiar mie. Plus că MacBook-ul era încă tânăr, dar, cum îmbătrânește, musai să mă gândesc și la asta.

   PS: Fain blogul. Îl adaug la blogroll, dacă nu ai vreo obiecție.

   • Mulțumesc pentru aprecierile despre blog.
    Bineînțeles că îl poți adăuga la blogroll și voi face și eu la fel cu blogul tău.

    Cât despre Mac, ai făcut o alegere excelentă. Totuși nu ignora back-up-ul, în ziua de azi pozele, documentele, muzica și filmele valorează mai mult de 3-400 RON cât costă un HDD

    • 1. Operațiune încheiată 🙂

     2. D-acord.
     3. Întrebări suplimentare (fiindcă n-am mai lucrat cu Time Maschine):
     i. Pentru back-up e suficient un hard extern conectat prin USB și Time Machine?
     ii. Se poate face back-up în diverse momente (să zicem, la interval de 1 an) și să se păstreze datele de la fiecare moment (desigur, dacă hardul e suficient de mare încât să permită)?
     iii. Se pot face transferuri de date între versiunea back-up și noua versiune? Întreb fiindcă intenționez să-i fac un upgrade de OS cât de curând.
     Scuzate-mi fie întrebările de novice, dar aici chiar așa sunt. 😀

 4. Ok Teo, daca tot ai intrat pe „teritoriul” meu, hai sa spun si eu cate ceva despre plusurile si minusurile pe care le-ai insirat:

  – Mac OS X cuprinde destule programe pentru cine nu prea are nevoie sa utilizeze un calculator. Daca esti programator, artist 2.0, DJ sau orice de genul acesta bineinteles nu o sa ai ce face cu programele din pachet, ai nevoie de unelte mai profesioniste: programe de editat audio, video, poze sau programe care sa te ajute la dezvoltarea de aplicatii, proiectare hardware sau orice faci pe calculator in domeniul in care lucrezi

  – Treaba cu virusii pe sistemele bazate pe Unix, adica Linux si Mac OS X (cele mai cunoscute si frecvent utilizate) se explica cu expresia „protectie printr-o piata obscura”. Adica utilizatorul de rand si neajutorat, tinta ideala pentru hackerii cu standarde scazute, o sa isi ia calculator cu Windows. Ar putea exista la fel de multi virusi si pe Mac sau Linux insa nu renteaza nici pe departe. Totusi, daca esti priceput si in mod specific omenesc simti o sete de razbunare care te mistuie, atunci te pui sa-i faci un virus destructiv la vecinul care are Mac si saracul om se crede la siguranta datorita iluziei ca sistemul sau ar fi imun la asa ceva. Cea mai buna protectie impotriva virusilor este sa nu-ti faci dusmani IT-isti.

  – Din gama iWork, am auzit ca singura componenta mai buna ca Office este Keynote, echivalentul lui PowerPoint. In rest, din moment ce oricum vorbim de software comercial, exista Microsoft Office for Mac 2011. In schimb, iWork for Windows nu exista si nu cred ca va exista…

  – De ce upgrade neaparat ? Daca ar fi cum zici tu, ar fi superb. Insa web developerii stiu ce cosmar este cu Internet Explorer 6. Lumea nu foloseste ultima versiune de browser, uneori ca nu vrea, alteori ca nu poate. Intr-adevar, programele au si ele necesitati, dar te poti limita la versiunea de OS si program care functioneaza bine pe hardware-ul pe care il ai.

  – Magic Mouse e ceva foarte inteligent. Modelele noi evident ca nu au rotita, deci fara mizerie pe acolo. Au un singur buton dar poate fi setat pe 2 butoane, caz in care conteaza in ce jumatate a dispozitivului era degetul cand ai apasat. Cu programe suplimentare poti sa-ti creezi o gama larga de gesturi pe care le poti trasa pe suprafata sa si executa o multime de comenzi. Bineinteles, nu e bun pentru jocuri, caz in care vrei un mouse de cel putin 100 ron cu multe butoane, dpi urias, greutate ajustabila si alte smecherii.

  – Discutia despre piraterie e foarte mare si nu se limiteaza numai la Mac, daca o sa-mi deschid blog voi scrie acolo „romanele” ca sa nu poluez spatiul virtual al altora si vei avea ocazia sa citesti pe acolo. Dar inca nu stiu daca voi avea timp de un blog sau nu 🙂

  – Jocurile de la companii mai mari cam au si versiune de Mac. Oricum, orice joc de Windows poate fi emulat pe o masina virtuala. Totusi, e clar ca daca esti un gamer inrait vei vrea un PC cu Windows pe el. De ce s-a ajuns la asta ? Nu ma pricep bine la politica graficii pe calculator, insa stiu ca e usor sa lucrezi cu DirectX, produsul lui Microsoft, de aceea se fac atat de multe jocuri pentru Windows. Daca ar avea in minte cross-platform, s-ar utiliza de librarii de grafica open-source, cum ar fi OpenGL. Sunt si altele, foarte bune.

  Personal, nu am o preferinta pentru un sistem de operare anume, imi place sa creez aplicatii pe orice platforma. Oricum batalia nu se da doar pe desktop / laptop, recent este o adevarata explozie a electronicelor de consum: telefoane, tablete, netbook-uri si altele. Sisteme de operare variate, aplicatii care se vand ca painea calda !

  • Ei, tu ai intrat în niște amănunte care, pentru unul ca mine, sunt destul de îndepărtate. De înțeles, înțeleg ce zici, însă sunt un utilizator de nivel mediu.

   Ce mai știu e că programatorii nu prea folosesc Mac decât cu un Windows subinstalat, nu-i așa?

   Nu pledez pentru upgrade-uri cu orice preț, ci doar spun ce ți se poate întâmpla. Fiindcă nu stai de fiecare dată cu ochii pe „requirements” înainte să îți descarci noua versiune de browser care chiar merge mai bine, e mai suplă și mai rapidă (ca la Mozilla, de pildă):

   • Depinde de zona de interes a fiecarui programator. Daca esti programator de Mac-uri sau iPhone-uri, atunci precis nu te intereseaza sa ai si Windows, daca nici in timpul liber nu folosesti programe ( sau jocuri ) care sa ceara asa ceva. Pe de alta parte, daca faci aplicatii pentru orice fel de telefon mobil, de exemplu, o sa ai nevoie si de Windows pentru Windows Phone 7 ( care am auzit ca nu e reusit deloc ). Sau daca dezvolti aplicatii si in .NET atunci nu ai nici o scapare decat sa ai un calculator care dispune si de Windows. Daca esti programator web, acolo nu prea conteaza platforma pe care dezvolti aplicatia, ci doar sa mearga bine pe cat mai multe browsere. Daca esti dispus sa scoti din ecuatie clientii cu Internet Explorer, atunci iar nu ai nevoie de Windows.

    Cred ca cea mai utila parere care am auzit-o in legatura cu chestiuni de genul acesta este ca totul depinde de necesitatile si scopurile utilizatorului.

    • Voiam doar să conturez un fel de paralelă pe niște criterii de „amator”. Desigur că, odată ajunși la detalii, lucrurile se complică. „Așa-i în tenis”…

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s