Datarea defectuoasă a sfârșitului lumii

 Un grup de cercetători futurologi (cu competențe în chiromanție, onorimanție, spectroscopie, reiki tradițional și modern, cronoterapie, ghioc, bobi, pasiențe, tarot, horoscoape naționale și internaționale, clarviziuni și clarobscur, retroviziuni, retroversiuni, necromanție umană, animală și vegetală, spiritism și antispiritism, viziuni psihedelice și fantasmagorice, percepții extrasenzoriale și electromagnetice, stroboscopie, meteorologie milenaristă, echilibru homeostatic și acido-bahic etc.)  a reușit să identifice sursa decalajelor care au fost înregistrate, de-a lungul timpului, între datele la care lumea urma să-și dea obștescul și cosmicul sfârșit.

Cu toate că Sf. Apostol Ioan, maiașii, chinezii, Nostradamus, olmecii, dacii, laponii, vikingii, kosovarii dimpreună cu Pavel Coruț și ghicitorii în cafea au prezis mereu aceeași dată pentru marele final, decalajele (unele depășind chiar un mileniu) se datorează interpretărilor divergente și concurente.

Cum însă pluralismul interpretărilor nu poate fi contestat – deoarece ține de esența drepturilor omului la liberă speculație –, cercetătorii s-au văzut în imposibilitatea de a prezenta varianta corectă, deoarece riscau să ofenseze credințele unora sau altora. Mai mult decât atât, pe parcursul studiilor, au primit numeroase mărturii de la oameni pentru care sfârșitul lumii a început deja.

Unii ziceau (și aduceau argumente irefutabile în sprijinul afirmației) că lumea s-a sfârșit pentru ei odată ce s-au căsătorit. Alții, că s-a sfârșit când s-au angajat, respectiv când s-au pensionat. Alții mărturiseau că lumea lor s-a prăbușit în ziua în care, deși contribuiseră cu carcase porcine onorabile la bunăstarea gastronomică a examinatorilor, și-au picat, după caz, în mod inexplicabil, licența, examenul pentru categoria B, examenul de admitere, de conștiință sau de urină. Alții susțineau că nu cred în sfârșitul lumii, în vreme ce probabil că cei mai nefericiți susțineau că lumea s-a sfârșit în momentul în care și-au încetat fericita viață intrauterină și au pășit în lumea noastră.

Puși în fața atâtor sfârșituri concurente, cercetătorii au ajuns ei înșiși la dezacorduri în cadrul grupului. Culoarea națională – vă asigurăm că nu era folosită ca prilej de discriminare, ci era valorificată exclusiv în sens pozitiv în cadrul acestui proiect multinațional – a început să-și facă simțită prezența, fiecare dintre cei care făceau parte din echipa care coordona cercetările constatând că fusese înclinat de la bun început să dea dreptate hermeneuților săi naționali. O predilecție subiectivă absolut explicabilă, de altfel, și în deplin acord cu nevoia promovării specificului cultural regional.

Deși, aparent, rezultatele nu sunt deloc lămuritoare, cercetătorii au tras concluzia că demersul lor a fost deosebit de concludent. În sprijinul acestei afirmații au venit și o seamă întreagă de ong-uri antiguvernamentale de orientare apocaliptică, care susțin că apocalipsa trebuie să aibă loc în mod eșalonat și păstrând imperativele multiculturalismului și societății pluraliste.

De vreme ce trăim într-o societate deschisă și o societate a cunoașterii, prin deschizăturile societății pot intra mai multe sfârșituri, care, în final, se vor armoniza, fiecare dintre muritori putând să opteze pentru unul sau mai multe escatoane favorite.

Guvernele statelor din G8 și a celor 15 state din Consiliul de securitate ONU (dintre care 5 cu drept de veto) au refuzat să comenteze aceste rezultate. Din surse demne de încredere s-a aflat însă că acest refuz a fost determinat de dorința expresă a liderilor mondiali de a nu interveni în discuție de teama ca nu cumva declarațiile lor să fie interpetate ca fiind datări precise, incontestabile și cu tendințe imperialiste ale unui eventual sfârșit implacabil pentru toată planeta.

Aceleași surse au precizat că se întrezărește un consens între Rusia și China, care vor să amâne cât mai mult data sfârșitului pentru a putea să dobândească o poziție dominantă în politica globală. Pe de altă parte, Franța și Marea Britanie și-ar dori un sfârșit cât mai apropiat, înainte ca limbile lor oficiale să se transforme într-una singură: araba.

SUA se pare că oscilează deocamdată, președintele american ezitând între previziunile cititorilor în flegmă din Kenya și profețiile ghicitorilor în intestine din Indonezia.

Totuși există, se spune, un acord de principiu ca NATO să nu intervină în acest eveniment, dat fiind faptul că organizația are o imagine deja destul de șifonată de pe urma războaielor recente.

În cazul în care marile puteri ale lumii nu vor reuși să se pună de acord (ceea ce n-ar fi deloc surprinzător, având în vedere că nici măcar oamenii de știință dezinteresați n-au izbutit această performanță), atunci rămâne ca NATO să furnizeze materiale specifice pentru cei care vor să-și realizeze propriul escaton. Umblă vorba însă că nu se vor admite mai mult de două pe zi la nivel planetar. Cu toate acestea, cei care rămân ultimii își vor putea consuma sfârșitul simultan, indiferent de interpretările la care vor fi aderat până atunci.

7 gânduri despre “Datarea defectuoasă a sfârșitului lumii

  1. […] Teofil Stanciu: “În cazul în care marile puteri ale lumii nu vor reuși să se pună de acord (ceea ce n-ar fi deloc suprinzător, având în vedere că nici măcar oamenii de știință dezinteresați n-au izbutit această performanță), atunci rămâne ca NATO să furnizeze materiale specifice pentru cei care vor să-și realizeze propriul escaton. Umblă vorba însă că nu se vor admite mai mult de două pe zi la nivel planetar. Cu toate acestea, cei care rămân ultimii își vor putea consuma sfârșitul simultan, indiferent de interpretările la care vor fi aderat până atunci.” […]

  2. e foarte intersant felul in care abordati acest subiect,cred mai mult ironic decit crestineste,dar marea dilegma e ca imediat ce am citit si am ajuns la sfirtit,ce sa vezi postat jos,,Clarviziunea pe 2011 a www darli-clarvazator, va intreb aveti ceva in comun cu acesta sau e o postare oarecare pt. publicitate. D O zi binecuvintata de Domnul.

    • WordPress selectează automat niște titluri – habar n-am pe ce criterii (probail că e vorba de cuvinte cheie similare) – și la sugerează la finalul oricărui text. Ăsta e dezavantajul pe site-urile gratuite.

    • Hai să-ți divulg un „secret” (că știu că nu te flatezi tu prea ușor). Când scriu textele astea, uneori am în minte (involuntar) un anume cititor. Când l-am scris pe ăsta, mă gândeam și cum ai recepționa tu la asemenea text. Acum nu știu dacă asta înseamnă că scriu „pe gustul publicului”, dar nici nu îmi bat capul prea mult 😀

  3. […] Acum însă, parcă am asista la un joc public de tarot cu pagini din Biblie, în care fiecare se străduiește să-i iasă pasiența. La final, dacă nu se întâmplă să vină sfârșitul, trăim mai departe în așteptarea următorului profet, fiindcă nimeni nu-și cere scuze, ci, eventual, invocă o eroare de calcul și reprogramează sfârșitul, reamorsând speranțe și spaime, ca într-un joc fără capăt. […]

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s