Provocările vieții și suflet de câine

Sursa: http://dougunderground.com/wordpress/?p=702

Era un banc ce m-a cucerit de cum l-am auzit:

Î: Știi cum poți să prinzi un iepure?
R: Te întinzi pe pământ și faci ca morcovul.

Din păcate, nu mai țin minte cine mi l-a spus și cui trebuie să mulțumesc. Dar… thank you whoever you were.

Am aflat nu demult că, în opinia unui expert (nu a unui grup de experți, de această dată), adevărata cauză care stă la baza atacurilor lansate de bande organizate de maidanezi asupra trecătorilor umani aparent inofensivi este tocmai comportamentul neadecvat al humanoizilor. Mai precis, problema e că, prin atitudinea noastră belicoasă, îi provocăm.

Deși nu sunt deloc specialist (atâta doar că am avut câini de când mă știu), aș mai adăuga încă vreo două cauze posibile (și chiar plauzibile): rabia și foamea. Dar poate că sunt tendențios, așa că mă opresc și nu-mi mai pledez cauza. Unde mai pui că aș fi și părtinitor cu rasa din care fac parte.

Aș încerca însă o scurtă incursiune în cauzele cauzei, ca să zic așa. Adicătelea, de ce bipezii care trec printre găștile de patrupede sunt atât de tensionați. Mie unul mi se pare imposibil să fie altfel. Fiindcă, așa cum se cuvine unor oameni emancipați, dechiși la minte, activi și future-oriented, indivizii cu pricina au de înfruntat o paletă largă de… provocări perpetue.

Viața în sine este a big challenge, adică o provocare balșoaie. Unii ne provoacă să încercăm o mașină nouă, alții să gândim verde (poate mai sunt și alte culori, dar nu le știu). Suntem provocați să gustăm tot felul de mâncăruri sau aventuri. Până și prin biserici s-a aciuat năravul de a provoca enoriașii. Sărmanii, în loc să aibă parte de liniștire sufletească, de oarecare alinare, se trezesc provocați de la altar sau de la amvon. Ș-apoi să te miri că-s tensionați?…

În esență, toate aceste provocări vor să ne determine să fim cumva diferiți. Dar diferiți de cine? Aceasta-i întrebarea, mă fălesc eu hamletian.

Câinii – nasuri rafinate și versate – simt în noi această frământare. Având în vedere că se poate să aibă și oarece suflet, după unele păreri (avizate), nu-i de mirare că se apropie mârâind de noi.

Probabil că dintr-o confuzie generată de o hermeneutică deficitară, consideră că această agitație interioară are de-a face cu ei. Că avem un dinte împotriva lor. Nu pot pricepe că toată tensiunea vine din afară și nu îi vizează deloc.

Dacă vrei să mănânci ești provocat să alegi bio, dacă vrei să nu mănânci, ești provocat să slăbești. Dacă vrei să te închini, ești provocat să descoperi adevărata închinare (ce-o fi însemnând asta), dacă vrei să dormi, ești provocat să-ți alegi salteaua și perna care să-ți garanteze odihnă optimă.

Dacă vrei să arunci gunoiul, ești provocat să reciclezi (și să colectezi diferențiat), dacă vrei să umbli pe jos, ești provocat să militezi pentru spații verzi. Dacă vrei să respiri, ești provocat să participi la plantarea de copaci, dacă vrei să mori, ești provocat să-ți faci asigurare ca să nu-ți lași urmașii de izbeliște.

Nu e de mirare că omul se simte cu adevărat nevolnic când vede câte provocări îl îmbie, iar el nu le mai poate face față. Cred că și această slăbiciune esențială o adulmecă maidanezii și d-aia sar pe cei prinși cu garda jos.

Cu toate că, dacă mă gândesc mai bine, poate că ar fi mai decent să nu-i suspectez de rea voință, nici că vor să profite de slăbiciunile omenești. Mai degrabă poate că vor să ne smulgă din mrejele acestei agitații continue și să ne stimuleze să devenim pașnici și încrezători în forțele proprii.

Sau poate că ei reprezintă glasul naturii care, revoltată de discrepanța existentă între fondurile alocate unui invalid și cele alocate unui maidanez, mai mușcă din noi să ne trezească oleacă. Să ne provoace puțin.

Un gând despre “Provocările vieții și suflet de câine

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s