Imnul regal al României

Pe 10 Mai, e Ziua Monarhiei, iar între 1866-1947 era Ziua Națională a României. Strict istoricește vorbind, monarhia n-a fost abolită niciodată prin votul sau decizia poporului român, ci prin mașinațiunile sovieto-comuniste.

După 1990, Iliescu doar s-a prevalat de un fapt istoric mârșav și, conștient că, după 45 de ani, conștiința monarhică a poporului se cam stinsese, a perpetuat abuzul (și tacit, dar și explicit), fiind cel care avea cel mai mult de câștigat din asta la acel moment istoric.

Încă un motiv pentru care istoria n-ar trebui să-i arate prea multă bunăvoință lui Ion Iliescu.

Dacă e adevărat ce zice wiki, atunci autorul versurilor imnului e V. Alecsandri, iar melodia a fost compusă de Eduard A. Hübsch.

Trăiască Regele
În pace și onor
De țară iubitor
Și-apărător de țară.
Fie Domn glorios
Fie peste noi,
Fie-n veci norocos
În război, război.
O! Doamne Sfinte,
Ceresc părinte,
Susține cu a Ta mână
Coroana Română!
Trăiască Patria
Cât soarele ceresc,
Rai vesel pământesc
Cu mare, falnic nume.
Fie-n veci el ferit
De nevoi,
Fie-n veci locuit
De eroi, eroi.
O! Doamne Sfinte,
Ceresc Părinte,
Întinde a Ta mână
Pe Țara Română!

11 gânduri despre “Imnul regal al României

  • Nu cred. Argumente?
   Sistemul de învățământ produce oameni numai buni de manipulat. Regele nu are logistica necesară unei campanii de „promovare”. Nici nu cred că ar fi gata să recurgă la mijloacele folosite de politicieni.

   Să zicem că, prin absurd, Băsescu ar decide să renunțe la preșidenție și să lase loc regelui. Îți închipui cum ar intra în criză toate Antenele unui fost securist, cum ar urla tot PSD-ul cu Iliescu lui cu tot? Păi, cum să admită ei ca tocmai acum, când ar putea să le vină rândul la ciolan, să nu mai aibă asigurată și cea mai însemnată funcție în stat?

   Și pe cine crezi că ar crede și ar agrea toți cei pe care au fost îndobitociți de școlile românești? Fiindcă, majoritatea absolvenților, orice s-ar spune, devin mase de manevră.

 1. Teo, spune-mi te rog, sincer, de ce as vrea sa revin la monarhie ? E o chestiune de trecut. Cat timp o sa ne mai uitam spre trecut ca si cum ar fi o bucatica de rai ? Noi ar trebui sa ne concentram pe viitor: pe progres, pe dezvoltare tehnologica. Ar trebui sa cream o societate mai buna incercand sa ne intelegem ca cetateni ai planetei (dupa cum zicea si Pavel Corut intr-o emisiune). Avem posibilitatea unei lumi mai bune in fata si noi vrem sa revenim la un regim retrograd care nu ne-ar aduce nici un beneficiu ?

  Am vazut ca tot scrii foarte scarbit de postmodernism, educatia din prezent si ceea ce creeaza. De ce sistemul de invatamant actual produce oameni buni de manipulat ? Fiindca pe elevi / studenti nu-i mai intereseaza soarta regelui ? Sau prin oameni manipulabili intelegi cei care nu doresc sa se poticneasca de trecut, de „agresiunile” comunistilor la „saraca” familie regala si chestiuni de genul ? Probabil ca regele a fost silit sa abdice, insa pe bune daca asta imi starneste vreo picatura de lacrima. Nu ar fi nici primul nici ultimul rege in acea situatie. Ar trebui sa accepte realitatea si sa mearga mai departe, la fel ca noi toti.

  Cred ca e foarte bine ca tot mai multi tineri sunt interesati de cum pot face lumea asta mai buna. Am fost membru un an de zile in organizatia studenteasca de voluntariat AIESEC si mi-a placut aceasta dorinta a tuturor de acolo de a incerca sa schimbe in bine ceva din jurul lor, asa cum pot. Si nu in binele lor, sau a unei anumite comunitati, ci in binele tuturor (ala care e mai greu de relativizat fiindca face parte dintr-un consens mai mare). Tinerii de maine vor fi mai preocupati sa se inteleaga unii pe altii ca membri ai aceleiasi specii si locuitori ai aceleiasi planete, nu sa se intoxice cu pareri politice, diferente culturale sau de alta natura etc. si cred ca acest lucru este unul minunat. Intotdeauna am vrut sa stiu de ce gandeste cel de langa mine in felul in care o face, chiar daca nu tot timpul sunt de acord cu el. Unde sunt „monstrii” despre care vorbesti ? Eu nu ii vad.

  Patriotism ? Nici ca gluma nu e buna ideea, ar putea fi obiectul unei alte discutii ca e prea vasta. Eu nu am nici un rege si nici nu am nevoie de unul vreodata.

  Iar in ceea ce priveste „inocenta” si „sfintenia” regelui pe care aproape ca o striga fanii familiei regale pe care ii cunosc eu, sa fim seriosi, cine manipuleaza pe cine ? Eu nu doar cred, ci sunt convins ca poti mai mult de atat !

  • Trecutul face parte din prezentul nostru și din viitorul nostru. Cred că ar trebui întâi de toate să ne rezolvăm problemele cu trecutul. Dacă am ajuns să iubim acest sistem cu președinte, n-avem decât să-l legitimăm. Deocamdată, este ilegitim. Ca un fiu care s-a născut fără să-și cunoască tatăl. Nu înseamnă că e mai puțin om, nici că are șanse mai mici, dar merită să știe adevărul. Fiindcă s-ar putea să afle într-un moment ulterior și să aibă parte de o criză existențială. Nu cred că trecutul trebuie să ne preocupe în locul viitorului, ci cred că trebuie asumat.

   În ce mă privește, cred că ar fi mai bine cu monarhie. Pentru că, dacă privesc la toate țările cu monarh, o duc mai bine decât noi. Nu e singura cauză, desigur, însă nu pot să nu țin seama că monarhiile europene (că la ele ne referim, fiindcă de acolo e și familia regală a României) dau o stabilitate țării. Există un reper, un simbol, un element de stabilitate. Când oamenii nu mai au încredere în politicieni, măcar se pot aduna în jurul regelui. Firește că nimic nu e perfect. Zestrea genetică poate juca feste urâte. Dar familiile regale moderne se cam îngrijesc să își lase tronurile pe mâini cât mai bune.

   Nu sunt de acord cu dorința asta de înțelegere reciprocă, fiindcă e falsă. Ca să-l poți cu adevărat înțelege pe celălalt, trebuie să știi cât mai limpede prin ce e diferit și care îi sunt specificitățile. Altfel relațiile se mențin la un nivel superficial.

   Uite o idee „desuetă” care ar trebui să ne preocupe în cel mai înalt grad: adevărata față a patriotismului. Nu e o glumă. Francezii și germanii au încercat să fie multiculturali, dar de câteva luni abia, Merkel proclama eșecul acestei tentative. Francezii tocmai au adoptat o lege mult mai restrictivă a imigrației. Chiar să fie astea numai mofturi? Francezii încearcă de un secol să fie primitori, toleranți. Nu ține. E doar ideologie și spoială. Realitatea e că fără acea penibilă „iubire a aproapelui” proclamată de creștini, nu există posibilitatea unei comuniuni autentice și neconflictuale cu alții. Nici măcar americanii – care sunt aproape toți venetici – nu reușesc să fie atâta de multiculturali pe cât s-ar dori, deși ei sunt cei mai progresiști probabil. Însă la ei, patriotismul există, nu e vorbă goală. Steagul, președintele, imnul sunt venerate și de democrați și de republicani. În situații de criză, patriotismul îi unește. Deci gluma asta iată că adună o nație pestriță de câteva sute de milioane de oameni… proud to be americans!

   După cum ai văzut și cu alte ocazii, părerile mele sunt mai nuanțate. Aici n-am făcut decât să semnalez un eveniment și o nedreptate istorică. N-am vorbit despre monarhie ca sistem de conducere. Are plusurile și minusurile ei. Dar sunt prea mulți oameni de mare calibru care văd în republică o formă inferioară, ca să-mi permit să neglijez argumentele lor.

 2. Iti spun in cel mai sincer mod ca si eu cred ca monarhia ar putea fi chiar singura solutie din mai multe motive…dar de aici pana sa faci conexiunea PSD-„Felix”-Antene cale lunga.Hai ca PSD-„Felix” mai merge dar sa te duci cu ideea pana intr-acolo incat sa spui ca niste POSTURI TV (posturi tv,nu altceva) or sa moara in chinuri daca vine monarhia,eu spun ca te inseli amarnic.

  P.S:Asta ti-o spune un internaut convins care nu se uita la TV decat la sport.Este doar o parere.Scuze daca nu e prea inchegat raspunsul dar abia ma dezmeticesc de dimineata citind in timpul asta blogul:P.

  • Nu cred niciun moment că posturile respective ar muri în chinuri, ci doar că ar fi capabile să orchestreze o campanie de denigrare nu a monarhului, fiindcă nu prea e ce să-i reproșezi, ci a ideii de monarhie. De fapt, chestia respectivă e un scenariu, însă destul de plauzibil.
   De altă parte, dacă ar amușina Voiculescu vreo chestie profitabilă, nu mă îndoiesc că toate antenele lui ar fi pro-monarhiste de dimineața până seara.

   Se poate foarte bine, admit, ca tot cea ce presupun acum să fie o fabulație fără fundament. Din nefericire, cel mai indestructibil argument pentru astfel de fantasmagorii este nefericita alianță dintre politic și mass-media. În sine, nu e gravă, gravă e doar pentru că emite pretenții de obiectivitate.
   Recentul scandal pe seama antenelor ridică multe semne de întrebare. La fel și în cazul trustului Realitatea. Stenogramele respective au scos la iveală niște atitudini absolut lipsite de orice urmă de etică.
   De aceea mi-am permis să bat câmpii (fără grație). Dacă n-ar fi fost doar un comentariu, ci o postare de sine stătătoare, aș fi dezvoltat mai mult subiectul și l-aș fi argumentat mai temeinic.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s