Bă, muriți odată!

http://www.skull.net

Nu mai e de strictă actualitate, fiindcă, între timp, probabil că Ernesto Sabato o fi fost și îngropat. Cert e că, înainte să atingă centenarul, scriitorul argentinian a decedat. Viață lungă, cum puțini apucă.

În orice caz, a murit fix la timp încât comitetul care alege laureatul anual al premiului Nobel să nu mai aibă și această pacoste pe cap. Fiindcă au fost voci care l-au invocat pe Sabato ca posibil nobelizat. Șansele i-au scăzut vertiginos odată ce un alt sud-american, peruanul Mario Vargas Llosa a obținut premiul anul trecut.

Sabato îl urmează pe Salinger, care, dacă n-ar fi făcut pe niznaiul agorafobic, și mai scotea niște cărămizi literare, ajungea și el să facă zile fripte juriului suedez. La fel ca Vonnegut sau  Vladimir Nabokov pănă să decedeze cuminte și la locul lor…

Autorii cunoscuți și apreciați de public și de critica de specialitate au tras destul de rar în ultima vreme lozul câștigător. Ca să-i scape de o grijă pe suedezi, ar trebui să se grăbească să moară încă vreo câțiva scriitori notorii: Umberto Eco, Philip Roth, Salman Rushdie și care-or mai fi.

În felul acesta, juriul va putea să caute tot felul de obscuri prin țările lumii a treia sau pe altundeva și să-i premieze. Sau mai bine să se orienteze spre China. Dacă tot au fost preferați când fu vorba de vânzarea Volvo, chinezii ar putea să dea și vreo 3-4 nobelizabili pentru literatură în următorii 20 de ani.

Nu zic neapărat că Sabato sau ceilalți pe care i-am enumerat ar fi trebuit să capete câte un Nobel, dar sigur sunt niște prezențe sâcâitoare, fiindcă, de câte ori vine vorba despre acest premiu notoriu, imediat sunt invocate aceste nume enervante. Așa că, muriți, bă, boșorogilor odată, ca să poată lucra și comitetul cela nestingherit și necontestat.

Astfel poate că o să aibă posibilitatea să se orienteze și către autori mai puțin sofisticați, dar cu mare cotă de piață, gen: Dan Brown, J.K. Rowling, Paolo Coelho, Stepheny Meyer etc.

4 gânduri despre “Bă, muriți odată!

  1. Poate scrie şi Obama o carte despre Osama şi i se dă Premiul Nobel. Mai ales că a rămas dator cu vizita la dineul regal când a fost declarata pacificatorul mondial.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s