Osama… de cuvinte

Pe bune, câți dintre dumneavoastră aveți dovada că Osama a existat? Eu unul n-am auzit deloc pomenindu-i-se numele (sau chiar nu-mi aduc aminte) înainte de 11 septembrie 2001. Nici despre acum celebra lui organizație teroristă nu știam.

Auzisem de nenumărate ori despre Gadhafi, despre Khomeini, despre Yasser Arafat, despre Hezbollah, despre Fatah, despre Hamas. Chiar și despre celebrul și mediatizatul atentat de la Lockerbie. Însă nimic despre Osama.

După prăbușirea turnurilor însă, iată că el fu identificat (iar el a confirmat) ca marele adversar al Americii, al Occidentului, al Civilizației iudeo-creștine, ca să folosim un clișeu. E greu, din fața televizorului, de stabilit dacă respectivul chiar există. Asta cu atât mai mult cu cât a apărut cu înfățișări diferite de-a lungul timpului.

Singura dovadă că ar exista sunt înregistrările misterioase pe care le făcea publice Al-Jazeera. Casetele erau apoi evaluate de „un grup de experți” și declarate autentice sau falsuri. După caz.

Osama, pentru mine, a doar o adunătură de cuvinte. Nu prea înseamnă nimic. E un nume dat unei ficțiuni mediatice.

Da, există niște atentate revendicate de către vocea și chipul său. Da, există mult sânge vărsat de către subalternii lui, însă el ca atare nu există decât așa cum l-a prezentat presa.

Sadam, Gadhafi, Chavez au fost prin alte țări, au fost văzuți public. Chiar dacă și-or fi trimis sosiile, tot există o consecvență, același chip văzut de zeci, sute sau mii de oameni. Deci nu contest existența unor personalități malefice. Ahmadinejad a pășit cu tupeu pe teritoriu american, deși toată ziua perorează împotriva Americii. Pe Hitler l-a văzut o lume întreagă.  Dar Osama…

Poate fi la fel de bine un actor plătit să joace un rol. Nu apare în întruniri publice, nu face nimic la vedere, stă într-o văgăună (mereu alta). E văzut când în Afganistan, când în Pakistan când niciunde. O umbră, o fantomă, un glas asociat cu un chip. Un avatar.

Așa că de unde să știm că a murit? Dacă nu cumva CIA a reușit să obțină cu multă vreme înainte un fir de păr de pe cheptul lui terorist pe care acum să-l compare cu probe prelevate din cadavru pentru a stabili similarități de ADN, de unde putem ști că mortul lor e mortul nostru?

Dacă e să fim conspiraționiști, ne-am putea întreba de ce moare atât de convenabil pentru Obama? Nu cumva actorul a fost pensionat și atunci trebuia scos din scenă? Ne-am putea întreba, la rigoare, dacă a existat vreodată. Dacă nu cumva e un chip pe care trebuia să-l ia răul și un glas care trebuia să profereze amenințări și blesteme.

Singura dovadă în sprijinul supoziției că Osama e mai mult decât o adunătură de cuvinte și imagini e alocuțiunea lui Obama. Deci, fie îl credem pe Obama, fie rămânem cu dubii privitoare la Osama.

Oricum, cazul e, în mare, închis. S-ar putea să mai aibă loc câteva apariții misterioase ulterioare ale personajului, și cam așa m-aș aștepta. Dar, la fel de bine, s-ar putea ca ieșirea din scenă să fie definitivă. Omul fie a murit de-a binelea și povestea e adevărată (dar n-avem cum să ne-o validăm), fie s-a pensionat și s-a retras din industria răului să-și savureze câte zile o mai fi având lângă cadânele din serai.

Oricum ar fi, va trebui găsit repede un altul. Fiindcă lumea musai să știe mereu cine sunt bunii și cine sunt răii. Nu rezistă prea mult în incertitudini din astea. Altfel riscă să se întoarcă spre propriii copii, asemeni lui Cronos, și să-i devoreze. Din exces de zel…

PS: Oare asta e surpriza pe care i-a promis-o Vântu lui Băsescu?

3 gânduri despre “Osama… de cuvinte

  1. dude…osama a fost unul dintre liderii CIA si ..pretin de familie cu Bush ..mai citeste si alte articole nu doar ale tale …anyway ..faine celelate articole

    • Ca să încep cu partea bună: mulța, de apreciere.

      Îndemnul însă e inutil, tocmai pentru că exact asta spuneam și anume că Osama e o colecție de cuvinte. Dacă citesc mai multe articole, nu fac decât să adaug câteva trăsături unui personaj, însă tot cuvinte îs și alea.

      Ca să fim bine înțeleși, trebuie să spun că sunt destul de convins că Osama a existat. Povestea mea era un exercițiu menit să ilustreze ficțiunea mediatică în care trebuie să ne descurcăm și din care să scoatem informații credibile. Creed că, așa cum am vrut să sugerez, întreprinderea asta e adesea destul de dificilă.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s