1 Mai – năravuri revelatorii

prealuat din Wikipedia

Un 1 Mai duminica e un eșec total. E ca și cum ți-ar da cineva zi liberă când te afli în concediu. Cu toate acestea, am auzit mult vorbindu-se – aproape exclusiv la tv – despre planuri privitoare la această „sărbătoare”.

Mă îndoiesc că există vreun român care se gândește cu reverență la ceea ce se sărbătorește pe 1 Mai. Din câte știu, tot „ziua oamenilor muncii” a rămas. Adică ziua lor liberă, când, de obicei, iese lumea la iarbă verde, ca să mănânce mici și să bea bere. Altă semnificație, mai transcendentă, nu știu să i se fi acordat.

După mintea mea, cred că sărbătoarea asta se voia (în epoca socialismului triumfător) și un fel de substitut laic și anti-creștin pentru sărbătoarea Paștelui. Că doar nimeni nu avea liber de Paște, însă toată țara primea permisie pentru 1 Mai.

Acum însă e la modă să „ieși” din localitate (cât mai departe) cu acest prilej. E totodată o foarte nimerită ocazie ca politicienii să ungă mațul alegătorului și să-i stâmpere uscăciunea din gâtlej.

Când mi-am dat seama că, în acest an, 1 Mai coincide cu o zi de duminică – liberă prin definiție – m-am întrebat ce se tot bate apa-n piuă cu „Ce faceți de 1 Mai?”. Oare de unde atâta neliniște și preocupare în înaltele sfere ale mass-media naționale?

Nu văd niciun interes direct al televiziunilor în această chestiune. Adicătelea, dacă noi ascultăm îndemnurile să ne petrecem ziua prin nu știu ce stațiune, ei pierd telespectatori. Deci fie-s proști, fie-s foarte preocupați de sănătatea, relaxarea, odihna și bunădispoziția noastră (națională). Mai există și a treia variantă: îs plătiți să facă reclamă (mascată, e drept).

Deși chiar cred că nu își bat ei gura degeaba și le vin niște bănuți din faptul că fac reflamă stațiunilor de pe litoral sau mai știu eu de pe unde, admit și că se poate să mă înșel. Iar atunci e doar chestie de mentalitate. Care mentalitate e cea de „consumator”.

Iar pe asta, toată presa și toată economia națională are interesul să ne-o cultive, să ne-o zgândăre; să ne manipuleze discret ca să punem botul mereu, cu conștiinciozitate, să fim niște consumatori model, care se lasă educați de televizii. Nu e vorba de o mare conspirație, ci de un curent de opinie. Acum așa bate vântul și toată suflarea merge boită unde fluieră presa.

Mă întrebam, de exemplu, ce rost are să facă o televiziune națională un reportaj despre ipoteticele achiziții ale câștigătorului la Loto, de săptămâna trecută? Nu mi-am dat un răspuns definitiv. Dar din tot materialul respectiv se desprindea – fără să necesite vreo hermeneutică sofisticată – o transparentă concepție de viață.

Aceeași reporteri care se văicăreau, dacă era necesar, de soarta planetei veniră să vorbească acum despre excese. Fără să le tresară vreun moment conștiința eco. Zici că-s bolnavi, sărmanii. Probabil că numai îngropându-și convingerile pot presta asemenea meserie.

Fericitului câștigător i se propuneau apartamente de lux, case scumpe, mașini de fițe, călătorii în jurul lumii. Niciun cuvânt însă despre cât ar putea costa întreținerea unui apartament sau a unei case de lux pe an, nici despre cei vreo 20 de litri pe care-i consumă un Ferrari la suta de kilometri parcurși. Așadar, un hedonism tâmp, de paradă (ca să se fisureze vecinii de ciudă), fără orizont și fără noimă. Ai fi zis că nu erau în stare vadă nimic altceva decât fantasma unui eventual câștig. Acum că avea prilejul, imaginația lor alerga fără opreliști exact într-acolo unde s-ar duce și banii în cazul în care i-ar avea.

La fel stau lucrurile și cu acest 1 Mai ce pică, nefericit, într-o duminică. Dacă ăsta ni-i năravu’, hai să mergem și acum undeva. Cu toate că puteam merge la fel de bine pe 8 mai, că tot acolo e. Ba chiar e mai puțină aglomerație. Dar ce ne facem dacă, Doamne ferește, ratăm 1 Mai? Cum îl mai recuperăm? Cum ne vom privi în ochi colegii, neamurile sau vecini când, la implacabila întrebare, vom fi nevoiți să răspundem: „noi am stat acasă”?

Reclame

2 gânduri despre “1 Mai – năravuri revelatorii

  1. Vă uitaţi prea mult la TV.

    Cum mă deranjează un post cum îl scot din TV! Ultimul este Antena 3. Am rămas doar cu TVR-uri şi încă vreo 6 posturi. În rest să’şi scotă ochii pe ultimii tembelospectatori.

    • Antena 3 trebuia scos printre primele 😀 Voiam doar să bag și io o strâmbă. Da, și eu mă uit la tvr la știri, fiindcă-s mai seci, mai sobre și fără atâtea pipițe și adolescenți cărunți. Ultimii tembelospectatori, cum îi numiți, mă tem că-s mulți. Tot mai mulți. Din păcate. Fiindcă și sistemul de învățământ actual e chitit să pregătească mase de manevră, nu oameni capabili să decidă și să discearnă. Cel puțin de unde stau eu, cam așa se vede în prezent…

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s