Hai să ne distrăm

 

Sursa: http://i294.photobucket.com/albums/mm111/rollo_tomassi7/LOL1.jpg

Văd că e foarte la modă popularizarea unor clipuri realizate de Prahova tv sub genericul Vax Populi. De fapt, ca să fiu mai precis, trebuie să precizez că mă refer doar la acele clipuri în care se pun oamenilor întrebări ce vizează informația religioasă.

Că toți cei care răspund sunt „vax” cred că nu mai trebuie să adaug. E foare clar că tocmai din această pricină au fost selectați, altfel emisiunea ar fi rămas fără audiență. Dați-mi voie să mă îndoiesc că realizatorii respectivului program erau interesați de oameni care știau răspunsurile la întrebările lor.

Ascultându-i pe amărâții care răspund, e ușor să-ți dai seama că, în general, nu-i prea duce capul. Sunt proști – în sensul tehnic al cuvântului. Unii s-ar putea să fie chiar la limita patologiei psihice. Incoerența lor mă face să cred că, chiar dacă vor fi auzit vreodată „cine-au fost Adam și Eva” sau „cine a scris Biblia”, n-ar fi fost în stare să asimileze respectivele informații, darămite să le și reproducă ulterior.

Se întâmplă ca în aceeași propoziție, intervievatul să se contrazică în mod flagrant, fără ca el să-și dea seama. Sau să abereze cu cea mai sobră figură și cea mai fermă convingere. După aspectul buhăit al feței, sunt destui alcoolici printre dânșii.

În ce mă privește, consider că este o exagerare să tragi, din aceste materiale, concluzii cu privire la gradul de informare religioasă a ortodocșilor români în general. Și îmi susțin această convingere cu argumentul că din toate filmulețele lipsesc orice răspunsuri cât de cât mai cursive și mai aproape de adevăr. Dacă emisiunea ca atare nu ar fi prin însuși titlul și formatul ei una de poante și amuzament, atunci încă aș putea admite măcar ca ipoteză posibilitatea ca reporterii să nu fi întâlnit niciodată vreun cetățean care să știe să răspundă corect la întrebări.

Fiind vorba deci despre o emisiune de divertisment, scopul ei este să stârnească râsul. E din aceeași categorie cu „copiii bipezi”, cu „concentrația de hidrogen în apa potabilă”, cu „sucurile gastrice” etc. Tot poporul are proștii și analfabeții lui. Mai mult sau mai puțin scrântiți.

Tocmai de aceea mi se pare deplasat și problematic faptul că mulți creștini practicanți se lasă amăgiți de niște clipuri cu caracter de divertisment și le răspândesc, prin diverse mijloace, ca material didactic. Mesajul subtextual ar suna cam așa: ia te uită, dom’le, cât de puține știu despre Sfânta Carte românii – creștini de două mii de ani!

Dacă nu cumva dorim să-i ținem isonul lui Răzvan Anghelescu (realizatorul emisiunii, care nu pare să fie prea mare „fan” al îmbisericirii, deși se poate să mă înșel), atunci cred că propagarea acestor materiale este – din punct de vedere creștinesc – o gafă.

Din câte înțeleg eu, creștinului nu-i este îngăduit să-și batjocorească (sau să încurajeze batjocura) semenii mai slabi de minte. Iar cine consideră că materialul este reprezentativ și concludent pentru o stare de fapt, ar face bine fie să dovedească asta printr-un studiu serios, fie – mult mai accesibil – să se roage la Dumnezeu pentru acești sărmani ignoranți. Mai există și varianta să-i caute și să-i îndrume spre adevărurile biblice mântuitoare.

Fără să mă erijez în judecător, aș îndrăzni să spun că, dacă situația arată într-adevăr atât de jalnic, toate bisericile de pe tarlaua României sunt în egală măsură răspunzătoare. Nu sunt ortodocșii mai vinovați decât evanghelicii. Căci se pare că, dacă se totalizează numărul convertiților declarați în rapoartele de activitate misionară, atunci România ar trebui să fie deja în întregime (neo)protestantă. Dar chiar dacă această pseudoinformație nu poate fi confirmată, tot se poate spune că elanul misionar nu presupune degete acuzatoare ridicate în direcția altora, ci receptivitate la nevoia spirituală a celor împilați de obscurantism.

Dacă ar fi să evaluez ceea ce spun unii dintre respondenți despre preoții lor (principalii responsabili cu educația biblico-religioasă), aș fi foarte prudent. Am văzut de multe ori oameni care, dacă nu li s-a făcut dreptate după cum se așteptau ei în biserica locală, au început să discrediteze fără nicio bază preotul sau pastorul. Mai departe, ar trebui văzut de ce are preotul respectiv această imagine în ochii enoriașilor (și dacă este împărtășită de o majoritate), iar mai apoi ar trebui să i se dea și lui cuvântul. Altfel lucrăm cu zvonistică și ficțiuni.

Nu contest existența unor clerici ortodocși sau de alte confesiuni corupți, hrăpăreți, fără vocație, imorali etc. Ci doar spun că fiecare are dreptul la un „proces” corect. Abia pe urmă să fie osândit și pus la zidul infamiei.

După cum m-am străduit să dovedesc, valoarea informativă a acestor clipuri tinde asimptotic la zero. Ele sunt utile numai ca pricini de haz și batjocură. Tocmai de aceea propagarea lor mi se pare un reflex dăunător. Care reflex, ar fi salutar dacă n-ar deveni, cu timpul, nărav.

Reclame

17 gânduri despre “Hai să ne distrăm

 1. Apropos de rapoarte: stiu o biserica (nu spui care…) ce raporta „la Centru”, cu o stahanovista fericire, in jur de 30-50 de noi convertiti pe an. Un calcul simplu arata ca, intr-un oras micut ca Sighisoara, ar fi trebuit sa vorbim despre un megachurch de vreo 400 de suflete (dupa vreo 12 ani …). In realitate, abia daca veneau vreo cincizeci de suflete la o adunare, incluzand copiii …

  • Nu știu de ce… dar am o bănuială că, într-un fel nu foarte tainic, exista o legătură între rapoartele respective și anumite beneficii… Poate că nu e vorba de mercantilism, ci miza era totuși biserica și interesele ei. Și totuși…

  • Da, bine remarcată chestiunea. Dar insist să fie priviți cu multă atenție și oamenii care răspund. E evident că sunt slabi de minte. Cei mai mulți.

 2. Nu cred că întrebarea despre Biblie sau Adam şi Eva e chiar din aceeaşi categorie cu „poligloţi” şi „copii bipezi”. Aici vorbim de oameni care merg la biserică şi care în general se consideră religioşi. Faptul că există asemenea grad de incultură religioasă e îngrijorător. Nu mă îngrijorează că nu ştiu oamenii ce înseamnă „poliglot” (termen neologic). Dar mă îngrijorează când nu ştiu cine au fost Adam şi Eva sau cine a scris Biblia (din care se citeşte în fiecare duminică la slujbă).

  • Emanuel,
   Nici eu nu cred că întrebarea în sine e din aceeași categorie. Ci cred că e pusă tot cu scopul de a obține divertisment și răspunsurile sunt selectate astfel încât efectul să fie cât mai puternic.
   Dacă avem certitudinea că toți respondenții sunt oameni așezați și sănătoși la cap, atunci avem într-adevăr o problemă, altfel, s-ar putea să fie niște amărâți cam tembeli (nu zic asta cu intenții ofensatoare), care ar răsunde la fel la orice fel de întrebări. După cum am văzut în câteva filmulețe, sunt câțiva care ar fi în stare să spună orice. Fără să-și dea seama că bat câmpii.

   Cred că România profundă arată rău. Dar nu cred că asta e România profundă. Cred că există multe nuanțe, că mulți oameni sunt mult mai ticăloși decât par, dar nu aș lua ca material de studiu tocmai niște clipuri făcute țintit pentru a obține efectul comic. În acest sens, insist să cred că nu contează întreabarea, ci rateurile din răspunsuri și atât.

 3. Am pus şi eu aceste clipuri, dar nu fiindcă au ceva amuzant în ele, ci fiindcă sunt absolut tragice. Nu văd ce poate fi hazos în acest spectacol trist. Dar asta e România profundă, oricât am încerca să o negăm.

 4. Primo: „Romania profunda”… Cine se poate scufunda pana in strafundurile Romaniei?! Galeriu, Steinhardt, Tutea, Patapievici, Plesu samd arata clar de ce adancimi e in stare Romania. Spunea foarte bine Sami Mitra ca poporul exista ca sa nasca din cand in cand valori autentice in putinii ei oameni de referinta. Sa nu uitam ca desi noi toti il urmam pe Hristos, numai de Hristos si de Pavel si de altii cativa (adunati nu chiar usor de-a lungul vremurilor) s-a auzit de cei mai multi dintre noi, „crestinii”, de majoritatea nu e ce sa se auda, oricat de cuminti si sanatosi la cap suntem.

  Secondo: Cine realizeaza aceste emisiuni e mai prost decat prostii pe care ni-i prezinta „pentru ca” (asta e vorba lui fiu-meu care, ca are ca nu are argument isi justifica intentiile garbindu-se sa spuna acest „pentru ca”) sa iti pui capul cu prostii (desi prostia oamenilor nu ii face in mod automat prosti!) tre sa fii si tu un om fara ocupatie. Ma tem sa nu ajunga in timp cel ce se ocupa de bascalia asta, batjocoritorul si ironicul care rusineaza astfel poporul roman, ma tem sa nu ajunga mai rau decat cei pe care ii chestioneaza.

  Mersi, Teo, ca ai scris-o pe asta ca sa nu mai pierd eu vremea care sigur nu cu emisiuni de astea se rascumpara.

  • Nu mă așteptam ca postarea asta să stârnească reacții. Ideea e că mie mi se pare că popularizarea acelor clipuri e o eroare de principiu. Zice Dâncu, sociolog de la Cluj, că acea Românie profundă sau reală nu prea există. În fine, nu știu cum stau lucrurile. Dar știu că sigur nu asta e adevărata față. Când eram copil, vorbeam cu alți copii despre Adam și Eva și nimeni nu avea vreo problemă să înțeleagă cine sunt respectivii. Cu toate că asta se întâmpla înainte de 1989, când aceste chestiuni se rosteau mai în șoaptă.

 5. De acord cu observaţiile. totuşi, sunt emisiunile făcute pentru a scoate în evidenţă nivelul de informare/cunoaştere a populaţiei? N-am urmărit decât două clipuri de felul ăsta, dar – fără să cunosc vreun context mai larg al emisiunii, aş spune că – obiectivul lor pare a fi doar să le lărgească tuturor gura de râs.

  Acum, că alţii ne induc (sau se străduiesc, sper că nu le şi iese) ideea că aceste clipuri ne-ar reprezenta ca naţie de pretinşi-creştini etc., poate ar trebui să se joace mai puţin (dacă îşi dau seama) cu chibrituri prea mari sau să mai facă nişte hermeneutici (dacă nu-şi dau).

  • 2 chestii.
   1. Mi-e clar că nu pot crede că poporul nostru ar fi creștin în proporția în care rezultă din recensământ. Nici măcar nu mi-ar fi trecut prin minte să apăr asemenea bazaconie.

   2. Nu cred că aceste clipuri se pot constitui drept contraargumente la ficțiunea că toți românii ar fi creștini. Cum zici și tu, unii dintre cei care le-au propagat le foloseau pe post de dovadă video credibilă că românii stau prost la capitolul cunoștințe religioase. Măcar dacă ar fi fost 1000 de oameni în acele imagini. Dar, în cel mai bun caz, se ajunge pe la vreo 100. Iar dintre ăștia, cum ziceam, cei care au răspuns corect au fost eliminați, că nu mai râdea nimeni.

  • Am citit. Rămân la părerea că trebuie pornit de la ideea că avem de-a face nu cu un „reportaj”, ci cu un text prelucrat în anumite scopuri precise. Faptul că aceștia nu știu nu poate fi contestat. Dar, repet, nu cred că ei sunt reprezentativi. Cred că realitatea arată mai nuanțat. După părerea mea, sunt mari șanse ca realitatea să arate mult mai rău. Însă nu pe aceste „materiale” se lucrează și se trag concluzii.

   Cred că nu există țară în care să nu găsești chestii similare. Totul e să cauți suficient. Deci nu cred că putem dovedi ceva anume. Problema creștinismului superficial și declarativ ar trebui discutată în Sinod, în episcopii, în biserici. Nu e deloc inutilă. Dar, repet, nu cred că folosește cu adevărat cuiva popularizarea acestui pseudo-reportaj. Decât, eventual, dacă e făcută cu tristețea și compasiunea că acești semeni ai noștri „mor din lipsă de cunoștință”.

 6. Eu cred ca ramane de demonstrat corelatia intre a nu sti „cine a scris Biblia” (ei, nu zau, dragii mei, voi chiar stiti ?), si a avea un crestinism superficial.

  O saptamana a patimilor luminata.

  • Firește. Există oameni pentru care a fost suficient un cuvânt ca să se mântuiască. Cantitatea de cunoștințe nu are absolut nicio relevanță. E bună pentru statistici.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s