O tălmăcire, vă rog!

În cele ce urmează, vă supun atenției un exercițiu dintr-o carte pentru clasa a II-a. Aștept sugestii pentru rezolvarea lui. Mărturisesc că mi se par (și nu doar mie) bizare atât indicația de lucru, cât și cele două „cuvinte” al căror tâlc trebuie deslușit.

Și, cum se spune în anunțurile matrimoniale, rog seriozitate. Pe bune! Chiar aș vrea să aflu ce soluții/interpretări propuneți.

 

Explicați care este tâlcul cuvintelor:

 • Cel mai bun lucru e cel pe care-l mănânci singur.
 • Nu ai liniște până nu termini ce ai început.

 

Cules din: Lucica Buzenchi, Lecturile copilăriei. Clasa a II-a. Antologie școlară completă, Ed. Eduard, 2010.

17 gânduri despre “O tălmăcire, vă rog!

 1. Pentru Level II:
  -Adică să mănânci până apare frăţiorul sau alţi copii să împarţi cu ei.
  -Tot ce e bun trebuie mâncat repede, din cauza tâlcului expus în paragraful anterior.
  E destul de serios?

  • Sigur.

   Deci tot egoism ați înțeles. Înseamnă că ăsta-i tâlcul? O fi un nou „trend” care învață copiii să fie „strângăi”, că pe vremea când făceam eu școală, textele erau d-alea care te învățau omenia…
   Partea a II-a… mișto! Asta-i ca în cazul lui Iuda: ce ai de făcut…

 2. 1. din cauza egoismului din noi, te bucuri cind minci singur si nu trebe sa imparti.
  2. simtul datoriei din constiinta noastra nu ne da pace pina ce nu terminam ceea ce am inceput.

  Bun asa?

  • Da.
   Înregistrez în catastif încă o interpretare prin prisma egoismului. Eu mă întreb însă dacă un copil pricepe că acel proverb (dacă o fi existând în limba română), e la categoria „așa NU”. Știi ca al doilea „cuvânt” să fie proverb? Că mie îmi pare mai mult o… vorbă spusă la plesneală.

 3. Păi merge şi la capitolul „românul primitor şi darnic”, în sensul că pentru musafiri nu găteşti decât grătare. Al doilea tâlc e bun şi pentru răzbunători, recuperatori, tâlhari, piromani, procurori, chirurgi, mecanici auto, croitorese şi toţi care lucrează cu publicul sâcâitor.

 4. Avand copil mic prin preajma, gandul mi-a zburat la:
  1.E foarte bine sa mananci singur si sa nu mai trebuiasca sa iti dea altii cu lingurita.
  2. L-am perceput ca si pe un alt ambalaj pentru „trebuie sa mananci tot din farfurie”.

  Poate ajuta si o interpretare mai simpla a cuvintelor.

  • Mulțam, Miriam. Aduci o perspectivă nouă și pozitivă. Deși eu tot aș fi optat pentru niște proverbe mai proverbe… dacă tot era să dau bătăi de cap copiilor. Oricum, așa cum zici tu sună mai bine. Dar s-ar putea ca de data asta „ociul privitorului” să fi îndulcit „faptele”. 😉

   • Ma mira faptul ca perspectiva lui Miriam ti se pare „noua” pentru prima
    „talmacire”. Eu cred ca asta este singura sau cel putin cea mai veche. Chiar daca noua, celor mari, ne zboara gandul la prostii, este adevarat ca un copil te face sa te gandesti altfel la cum se pot „talmaci” cuvintele. Amandoua „cuvintele”, evident, sunt chestii educationale pt. cei mici. „daca te-ai apucat sa faci ceva (de obicei il inhami pe copilas la ceva peste puterile lui) fa pana la capat (fii un erou – nu te uita ca nu esti inca gata pt. asa efort). Atfel de atitudini vor genera mai tarziu clasa muncitoare pe care o vor exploata CEI care au fost educati altfel, sau care s-au trezit din prostia „geniului Manole” sau altor ineptii mioritice de sacrificiu idiot, inoculate in tinerete prin diverse metode totalitariste, abuzand de inocenta si perceptia ridicata a copiilor. Eu as „talmaci” mai sarcastic „cuvantul”al doilea:”Da-le peste gura celor ce striga ca vor drepturi/mancare/libertate pana nu vei mai auzi nici un scrancet (si astfel vei gasi linistea 🙂 )”

 5. Unfortunately n-am darul tălmăcirilor așa că încerc să ghicesc:

  1. este o constatare în cele mai multe cazuri adevărată (excepția apare când lucrul de mâncat nu este comestibil)
  2. este o constatare mult mai rar adevărată (excepție fac hoții, de la găinari la politicieni și dictatorii)

  Scuze Teofil pentru interpretarea mai puțin serioasă dar cea serioasă pare să fi apărut deja: omul este un animal cu simțul datoriei

  • sam penticostalule :))

   Zici bine. Astea par mai degrabă constatări de om înăcrit. La final de viață, când vede că nici nu s-a îmbogățit, nici prea perseverent n-a fost.

 6. Am impresia ca intrebarile sunt puse dupa niste lectii tematice si au stransa legatura cu povestirea. Subiecte de acest gen, ca cel lansat de dumneata, mi se par facaturi, sunt scoase din context. Ai fi bun de politician. Oricum, din intrebari se vede modul de a-i face pe copilasi sa constientizeze „adevarurile” pe care noi dorim ca ei sa le invete. Ii acord circumstante autoarei, pentru ca doar un rau voitor (sic) ar intelege prin „cuvinte” doar doua cuvinte, si nu totalitatea cuvintelor care alcatuiesc cele doua ….”cuvinte” 😉 Spor Teofile

  • Înțeleg că reaua mea intenție pervertește frumusețe de exercițiu al doamnei cu pricina. Eu i-aș propune să-l întrebăm pe un copil de clasa a II-a ce înțelege prin „cuvinte”. Și un exercițiu statistic: de câte ori cuvântul „cuvânt” este folosit cu sensul de aici în comunicarea colocvială? Sau chiar și în context școlar.
   După câte mi s-a spus mie la ora de metodică, atunci când ai de-a face cu copii de vârste mici e bine să folostești cuvintele în sens propriu (dacă le ceri ceva), astfel încât lucrurile să fie cât se poate de lămurite. Metaforele n-au ce căuta, zice profu’ nostru, într-o indicație de muncă. Nici alte figuri de stil. Dar pesemne că nu e nici el decât un politician obișnuit să răstălmăcească bunele intenții ale dascălilor.
   Mă gândesc să-i comunic tovarășei care a făcut cartea scuzele mele. Nu de alta, dar n-aș vrea în ruptul capului să ne periclităm viitorul copiilor contestând autorități indiscutabile. 😀

 7. Eram 5 fraţi la părinţi. Mama, în fiecare dimineaţă împărţea pentru fiecare dintre noi câte 5 feliuţe de salam (dintr-acela cu soia, pe timpul lu’ Împuşcatu’) şi două felii de pâine.
  Fiindcă eram foarte matinal mâncam de la fiecare frate câte o felie inclusiv de la mine să nu se bănuiască ceva. Dimineaţa mâncam împreună cu toţi fraţii câte 4 felii de salam şi două de pâine dar bucuros că am mai mâncat 5 înainte.
  Nu ştiam ce înseamnă furt sau egoism dar le trăiam din plin.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s