Postat de: Teofil Stanciu | 14/12/2010

Călătorie pe mare cu Zori de Zi (trailer)

UPDATE: Începând din 3 decembrie, filmul rulează deja în România, în format 3D.

Sunt încântat să semnalez variantele de trailer pentru Călătorie pe mare cu Zori de zi, ecranizare după cartea omonimă a lui C.S. Lewis. Aici mă văd silit să fiu prudent. Nu știu, în realitate, cât de omonim va ieși titlul filmului, de vreme ce am văzut ce pot domniile-lor traducătorii. Volumul Șifonierul, leul și vrăjitoarea (care în engleză se cheamă: The Lion, the Witch and the Wardrobe) a devenit în românește Leul, vrăjitoarea și dulapul. Orice s-ar spune, șifonier e un cuvânt mult mai… mănos decât dulap. Primul te trimite la propriile amintiri din copilărie, la nostalgii și aventuri, pe când celălalt te trimite cu gândul la tâmplar și la pal melaminat.

Dar nu vă mai țin acum de vorbă, ci vă las să urmăriți toate cele 3 variante de trailer pe care le-am găbuit și vă mai zic după aceea. Doar atât mai adaug aici că mă bucur că filmul ce urmează să se lanseze în preajma Crăciunului nu mai este produs de Disney.

Iar acum mă explic de nu mi-a convenit ceea ce au produs Disney. Păi, în primul, și cel mai important, rând, au modificat anumite porțiuni ale firului epic, forțând trama să intre în rețetele răsuflate ale Hollywoodului (unde musai să vezi un pac-pac și o poveste de dragoste oricât de prost articulată). Apoi, pentru că au ales pentru rolul lui Caspian (în filmul Prințul Caspian) un actor simpatic, de altfel, dar care aduce mai mult a Don Juan de fițe. Ca să nu mai spun că și rolul i-a fost modificat în așa fel încât să fie un pic fustangiu, parte care nu există deloc în carte.

Recomand insistent celor care vor să vadă Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi să parcurgă mai întâi volumul cu pricina. Nu ia mult, în câteva ceasuri se citește. Nu fac asta cu gândul de a genera frustrări inutile, ci pentru a păstra cât mai autentic mesajul autorului. Dacă aș putea, i-aș îndemna și pe așa-numiții traducători să citească și cărțile care stau la baza filmelor. Nu de alta, dar uneori e destul de vizibil faptul că habar n-au că există și un roman înaintea filmului.

Ce mă mai deranjează în ecranizările marca Disney e că au fost presărate cu glumițe ușurele, care să nu solicite neuronal excesiv audiența, iar umorul subtil și inteligent al lui Lewis a rămas pe dinafară. Pot să înțeleg că scenariul avea nevoie de dinamism, de tensiune, că s-a adaugat puțin suspans, ca filmul să fie mai captivant, dar există totuși niște limite pe care Disney-ul le-a întrecut din când în când.

E drept că n-am nicio certitudine că va fi mai bună producția de la Twentieth Century Fox Film Corporation, dar trag nădejde că măcar cresc șansele. Oricum, de Caspianul-don-juan sigur nu scăpăm, după cum arată trailer-ul.

Anunțuri

Responses

  1. […] Teofil Stanciu: “Recomand insistent celor care vor să vadă Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi să parcurgă mai întâi volumul cu pricina. Nu ia mult, în câteva ceasuri se citește. Nu fac asta cu gândul de a genera frustrări inutile, ci pentru a păstra cât mai autentic mesajul autorului.” […]


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Horvath Liviu Blog

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: