Șaga continuă. Amurg șaga.

funjug.com

 

Văzut și „episodul” Lună nouă din Twilight. Nu știu dacă vine după celălalt pe care l-am comentat ori s-a mai întâmplat ceva între timp. Mă ajută careva?

Pornesc cu o mare nedumerire. Dacă toată „saga” se cheamă Amurg, cum se face că deja am ajuns la lună nouă? Că asta-i cu binișor dincolo de amurg. Mai bine îi zicea Toată noaptea sau All Day Long. În plus, imaginea cu care începe filmul e cu lună plină, nu cu lună nouă. Ar fi trebuit să dea ăștia un search pe google înainte să se apuce de treabă, să vadă că new moon e una, iar full moon e altceva. Ca să nu inducă lumea în dileme semantice. Dacă mai adaug și că, potrivit legendelor, vârcolacii ies pe lună plină, nu pe lună nouă… o să ziceți că mi-s chiar cârcotaș. Nu-i adevărat, îs doar derutat.

Filmul debuteză cu ceva soi de înțelpciuni spuse pe un ton (melo)dramatic, dar care n-au reușit să miște sufletul meu de gheață. Am rămas așteptând continuarea, fiindcă nu mi-am dat seama cu suficientă promptitudine că s-a gătat revărsarea înțelepciunilor și a început partea în care urmează să se bată.

Spun de la început că în Lună nouă (era să zic „clar de lună”) e curată discriminare. Deci, fraților, tipa alege între un alb și un indian și îl alege pe alb. You see what I mean? Cum să alegi, fă, un alb, după ce toată istoria tot ei au ieșit basma curată (nu mi-a venit altă replică, dar se potrivește cât de cât)? Bine, soro, dar tu n-ai învățat nimic din istoria SUA ale americii? N-ai auzit de corectitudine politică? Pfui!

Apoi, cred că printre scenariști (sau poate scriitoarea e de vină) exista vreo blondă care voia să se răzbune. Fiți atenți: lu’ fata aia din rolul principal i-au zis Bella (adică, frumoasa, nu?), numai că n-o duce capul nici cât pe-o gâscă din Săpânța. Adicătelea, vedeți, bă, că și brunetele pot fi proaste, nu doar noi, blondele? Io cred că ăsta-i mesajul. Sau așa a ajuns la mine.

Acum urmează să-mi revărs eu înțelepciunile spunând ce am înțeles despre personaja principală. A, înainte să vă spui totuși (cred că nu mai e un secret pentru majoritatea, că deja ați văzut filmul) că pretenu’ cel mai bun a’ lu’ fata se dovedește a fi vârcolac. Iar iubitu’ e celebrul vampir ce lucește ca cristalele Swarovski, cum potrivit se esprima un cumătru.

Bun, deci vampirii sunt foarte reci, când apar ei se face frig, de-ți vine să te duci să iei sania din pod. Vârcolacii e calzi, fierbinți ca găinile (ele au mereu 42˚). Așa că tot filmul e o chestie de chimie. Deci. Fata a fost prietenă din copilărie cu Jacob (ăla care-i cu genă de vârcolac), prin urmare, a suferit mereu de cald. Când crescu și ajunsă ea la liceu, a apărut Edward ăla cu cap mare și păr cheptănat în sus, iar el era rece. Așa că fata, ca orice sistem care tinde să devină stabil, a migrat spre el.

Ideal ar fi fost să renunțe și la temperaturile polare, însă ea, prostuță, cum vă spusei, se lipește de ghețarul ’cela și nu vrea să-și dea drumul. În ciuda urletelor pe care vârcolacul le-ar fi putut scoate și a promisiunilor fierbinți că… așa și pe dincolo.

Recunosc că „episodul” ăsta a fost oleacă mai palpitant decât primul. Nu de alta, dar era mai colorat, cu mai multe regnuri în prim-plan. Tot am așteptat să văd cum îi transformă pe ăia în lupi, dar cred că nu le-a permis bugetul să achiziționeze tehnologia necesară, așa că n-am văzut decât niște băieți la bustul gol cărora, la un moment dat, le luau locul niște animale realizate pe computer. Unde ești tu, King Kong, dragă, ca punând mâna pe ei… Sau lasă.

Fata asta din rolul principal e teribil de inexpresivă. În tot filmul are trei „moace” pe care le rulează pe rând: una încruntată (asta predomină), una veselă (asta e accidentală și pare cumva condamnabilă în context), una aproximativ neutră. Celelalte cred că se datorează mai degrabă unghiului de filmare. Noroc cu operatorul, că altfel cu greu ne-am fi dat seama că fata chiar își poate contracta mușchii feței.

Nici cu el (Edward) nu ni-i rușine. Din când în când întredeschide gura, în rest trebuie să fie cât mai… alb. Iar asta e treabă de make-up artist. Era să uit, uneori individul are ochii roșii. Ceea ce e cool. Arată de parcă cineva i-ar ține tot timpul un pointer pe albul ochilor.

Părinții din film sunt foarte docili și supuși. Nu prea știu nimic și lasă totul în seama odraslelor. Din când în când, ei sunt trimiși să adune hoituri rămase de la vampiri lipsiți de educație, care uită să strângă masa după ce s-au ospătat. De câte ori întâmpină dificultăți cu pruncii lor extrem de emancipați, părinții cuminți oftează și… ies din cameră.

Nu m-am lăsat însă înșelat nici de efectele speciale, nici de slaba (după umila mea părere) prestație a actorilor, ci am reușit să mă duc la miezul filmului. Dincolo de aceste găteli menite să distragă atenția necunoscătorilor, rezidă un adevăr foarte adevărat.

V-am zis, dar repet, că fata îl alege pe vampirul cel alb. Ei bine, aici e clenciul. Și e cât se poate de transparent. Albii e vampirii lumii. Ei sug sângele planetei. Iar fata e… prostimea. Noi toți, care îi alegem mereu pe cei care ne sug sângele. Ba mai vrem și să murim cu ei de gât sau să trăim de-a pururi (stai, că asta nu se poate, deci: sau să moară cu noi de gât). Indianul e lumea ne-albă: negrii, asiaticii, aborigenii de pe diferite teritorii. Știți piesa aia la fel de rasistă: always look at the bright side of life. Oare de ce „bright”? Nu v-ați întrebat niciodată?

Dacă tot am ajuns aici, trebuie să interpretăm și mesajul futurologic pe care-l transmite filmul. Indiferent ce ar face chinezii, tot americanii cu sânge rece vor câștiga, căci ei sunt ceva mai cizelați, mai rafinați, nu put și sclipesc (în soare) de-ți iau ochii.

Muzica filmului e chiar bună, piese fain interpretate. La versuri n-am fost foarte atent.

Aș mai atrage atenția încă asupra unui singur lucru. Cei care ies șifonați din toată afacerea sunt oamenii simpli. Ăia de care e cel mai plină lumea. Dacă nu se simt prost de la parabola pe care tocmai v-am dezvăluit-o (și care a fost cu grijă ascunsă în miezul ideatic extrem bogat al filmului), atunci ar trebui să se simtă prost măcar pentru faptul că Bella nu se joacă decât fie cu vampiri, fie cu vârcolaci. Dar ea nu frecventează „regular people” ’cause they are boring. O insultă mai mare nici că se putea aduce celor trei sferturi (am fost prudent și pesimist) din populația pământului.

Dar fie, trecem și peste asta și încheiem apoteotic cu ideea care mi-a mers drept la inimioară. Ești ceea ce ești și nu poți schimba. Așa da. Dacă ai ajuns obez, carismatic, alergolog, senil, comunist, tu n-ai niciun amestec în treaba asta. It was meant to be that way!

7 gânduri despre “Șaga continuă. Amurg șaga.

  • Hopa, măi, Mitică
   Nu era vorba de filme cu vârcolaci, ci cu vampiri ȘI vârcolaci, ceea ce e cu totul altceva. Și io zic că păcat de mine, aș fi putut dormi mai mult noaptea trecută 😀

 1. Bucuria nr. 1 pentru cinefil e ca calitatea filmelor [sic] e invers proportionala cu calitatea recenziilor. Teofile, imi pare rau sa-ti spun, dar esti doar la jumatate. Mai este un film, si mai urmeaza unul…

  Cat despre filmul propriu-zis, e ca berea calda. Adică nașpa.

  • The Sun,

   Bine că știu p-unde mă aflu. Nu țiu să le văd pe toate, dar dacă se întâmplă pocinogul, poate că mai scriu și despre celelalte. Poate că nu, că n-oi mai avea ce zice.

   Nu-mi explici și mie o treabă, că tu parcă ești mai aproape de vârsta aia. Cum se poate ca acest film să fie „my favourite” și alte d-astea? În ce constă „lipiciul” lui? Că am văzut filme mult mai bune, mai melodramatice, mai „touching” decât ăsta. Numa’ că are ăla freza aia și că în tot filmul reușește să fie alb? Sau ce e așa catchy?

 2. Dupa cum banuiesc ca stim toti, 90% din fani sunt fete. Probabil ca au astea pe la varsta adolescentina fantezii supra-naturale. Nu stiu, zic si eu. Stii tu, hormoni si d-astea. Partea cu catchy deci, trebuie sa aiba o legatura clara cu domnul Eduardo (adica Edward). Fiind la o varsta sensibila, fetele probabil se identifica cu Bella i.e. fata frumoasa, desteapta, cu familie care nu o intelege, fara prieteni, si viata in general plictisitoare.

  Dar e doar o faza, asa cum a fost si A Walk to Remember. Istoria e scrisa de cei victoriosi, iar filmele astea nu vor intra in istorie, sa stam linistiti.

  SPOILER: Edward si Bella „se culca” impreuna la un moment dat (ghilimelele sunt acolo pentru ca se zice ca vampirii dorm, deci intelegeti voi ideea). Edward, fiind vampir, nu are sange in el. Oi fi singurul care vede o problema (de anatomie)?

  • The Sun,

   Or hi fetili atât de naive toate? Și numai ele? Că unul din filmele astea a luat și ceva premiu (MTV – inclusiv cel pentru Best Kiss… ce tare-i ăsta). Oricum, cred că la astfel de premii nu votează numai fete hormonate. Probabil că ăia au și un juriu.

   Cât privește dificultățile… anatomice, probabil că problematic (logic) e și faptul că există vampiri „abstinenți”.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s