Despre protestul așa-zis spontan de la Finanțe

Se făcea că dintr-odată, niște lucrători de la Ministerul de Finanțe s-au trezit dumnealor că ceva e în neregulă cu salariul. Și au pus de un protest „spontan” (așa au scris pe ușa ANAF-ului din Oradea). Adică în mai multe orașe din țară simultan (la început prin Arad, Timișoara, București). Despre o astfel de „spontaneitate” e greu să vorbești, din pricina faptului că trebuie să atingi subiecte sensibile, inefabile precum telepatia, comunicarea suprasenzorială și mai știu eu ce. Fapt e că, privită mai de la distanță, spontaneitatea asta nu pare chiar atât de spontană, ci mai degrabă programată. Dar fie… să zicem că e spontan.

Acum, cine sunt cei care protestează? Păi sunt ăia care ne iau mereu banii pentru te miri ce. Și ăia care, pentru o foicică nenorocită te poartă pe la trei birouri și cine mai știe câte etaje și nenumărate ștampile. Tot de grupul mare al Finanțelor ține și sectorul de control, adică temuta Gardă Financiară (rebotezată în fel și chip de-a lungul anilor, dar mereu recunoscută sub diversele ei pseudonime bombastice sau înșelătoare).

După cum probabil că știți – la fel ca mine – aici dai mereu peste incompetenți. Ba îți trimit acasă o somație că trebuie să plătești colosala sumă de 50 de bani, ba ești informat greșit, ba ți se spune că nu poți depune nu știu ce declarație, dar care ți se cere de către alt ghișeu/birou din aceeași instituție, ba ți se cer acte aberante etc. În fine, odată intrat pe mâna lor, de obicei îți iei gândul de la vreun final fericit. Te bucuri dacă scapi doar cu penalități și cu cazierul fiscal neîntinat.

Zona finanțelor publice a atras ca un magnet de câțiva ani încoace tot felul de „clienți” de partid. Fiindcă leafa era bună, șpaga frumușică, slujba sigură. Acesta e unul dintre sectoarele bugetare în care s-au îngrășat rândurile. Pentru unii ca ei trebuie să plătească azi și cei din școli, și cei din spitale, consecințele pentru restul populației fiind, pe termen lung, dintre cele mai nefaste.

Din păcate, între cei care se plâng acum e greu să se discearnă vocile profesioniștilor de vocile profitorilor. Iar imaginea în ochii populației e dată mai degrabă de incompetenți și de pușlamale arogante.

Următoarea întrebare e: de ce s-au răsculat? Deoarece, spun dumnealor, și-au văzut fluturașul de salarii și tare arăta nasol. Acum, cifrele vehiculate în mass-media nu sunt demne de crezare (cel puțin nu în forma în care apar în titluri mincinoase), din punctul meu de vedere. Însă e clar că funcționarii în cauză au fost arși bine de tot la buzunar. Boc a pus paie pe foc anunțându-i că vor primi iarăși „stimulente” după că vor diminua evaziunea fiscală.

Ahaaaa. Adicătelea, ei trebuie să părăsească birourile și să iasă pe teren. Cei care până acum luau o șpagă decentă, trebuie să taie chitanță. Intervine aici însă o problemă. Evaziunea trebuie eradicată, dar clienții de partid nu trebuie deranjați, pentru că se supără și nu mai alimentează conturile cu donații. Deci chestiunea se pune în următorii termeni: mergeți pe teren, dați amenzi, nu mai luați șpagă și evitați firmele marcate cu steguleț portocaliu (de data asta, alte dăți era steguleț roșu sau galben, după caz).

Finalul: cine plătește? Bănuiesc că deja știți răspunsul: contribuabilul* plătește. De pildă, acum contribuabilul are de achitat niște taxe. Cum protestul „spontan” blochează funcționarea sistemului, omul nostru se va trezi cu penalități, dacă nu chiar cu ordin de executare silită. Pentru sume mici, față de marii și adevărații datornici. Dar e problema lui, funcționarii sunt riguroși, nu tolerează… neregulile.

Dacă, să zicem, funcționarii de pe la ANAF și celeltalte instituții vor ceda în războiul cu Guvernul și se vor supune, atunci e de așteptat să apară mai mulți inspectori „în teritoriu”. După cum știm deja, nu vor merge la cei care au „spate”, ci la cei care n-au pe nimeni să-i apere. Atunci, orice amărât care are o „pilă” cât de mică prin instituțiile care sancționează, și-o va activa cu șpaga de rigoare. În esență, fie că plătește cu chitanță, fie că dă plocon, contribuabilul își îndeplinește vocația sacră la care îl condamnă însuși numele său: el trebuie să contribuie.

Bomb(oan)a de pe colivă vine de la PSD și PNL, care, din spirit de omenie și în răspăr cu Boc, au fraternizat cu greviștii. Normal, doar (și) ei i-au angajat. Nu vă mai amintiți cum crescură rândurile slujbașilor bugetari pe vremea lui Tăriceanu? Și, din tenebre, PSD-ul susținea acel guvern. Doar nu credeți că n-a primit nimic la schimb. După aceea, PSD-ul a continuat să își răsplătească fidelii dimpreună cu PDL-ul, când ne guvernară împreună. Cum să-și lase ei oamenii la greu?

În concluzie, nu-mi vine să plâng de mila celor care protestează „spontan în toată țara”. Ei (am vorbit în acest text în special despre incompetenți și de profitorii sistemului) s-au anagajat aici tocmai pentru că nu e de nasul fin al dumnealor să trăiască dintr-un salariu de… profesor sau… medic. Odioasă idee: să primească doar un salariu din trei cifre… nu s-a mai pomenit așa ceva. Or fi ei bugetari, însă sunt niște bugetari sensibili, sofisticați, de care trebuie să avem grijă. Ca nu cumva să ne jecmănească neoficial, mai bine să-i răsplătim pentru eventuala lor rectitudine morală pe cale oficială: să le adaugăm stimulentele la salariu, ca să poată trăi decent. Nu ca proștii ăia din alte sectoare bugetare.

Precizez și insist: nu am nimic cu oamenii competenți din acest domeniu. Mă gândesc însă la o seamă de profitori care s-au aciuat pe-acolo, iar acum protestează și ei, încercând să ne convingă câtă dreptate au. De altă parte, sunt totalmente nemulțumit de sistem ca atare, fiindcă e conceput astfel încât contribuabilul să pice mereu de prost. Dar aici intervine vinovăția altei categorii, pe care n-o numesc, dar vă dau un indiciu: e alcătuită din niște indivizi, nu foarte numeroși, care se întâlnesc periodic în Casa Poporului și se prefac că lucrează spre binele nostru al tuturor.

*Această este denumirea oficială sub care este cunoscut, însă mai există o serie de titluri neoficiale care îl descriu în diferite grade și diverse ipostaze: fraierul, prostu’ târgului, țepuitul, blegul, haplea, nătăfleț – toate trimițând la faptul că el, contribuabilul, e cel care plătește impozitul, dă șpaga, ia țeapa etc.

Un gând despre “Despre protestul așa-zis spontan de la Finanțe

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s