Internetul și eroarea providențială

danwei.org

Inițiativa d-nei Olguța Vasilescu de a legifera internetul îmi apare ca o glumă bună, dar prost spusă. Mult mai util ar fi fost să legifereze temeinic educația națională, că astfel se ajungea, în timp, ca internetul să se curețe de la sine.

Nu discut despre inaplicabilitatea acestei idei, fiindcă, în ultimă instanță, postacii n-au absolut deloc de suferit, pentru simplul motiv că nu pot fi identificați și prinși decât cu mare dificultate. Iar dacă vor fi amendați că înjură pe site-uri, de ce să nu avem și o poliție a exprimării decente (nu spun corecte, deoarece d-na parlamentar ar fi încasat vreo 2-3 amenzi în urma declarației cu multe „agramaticalități” în care aborba tocmai chestiunea în discuție) care să-i amendeze pe cei care înjură pe stradă, pe stadion și mai ales pe cei care înjură politicieni?

În orice caz, dacă altcineva ar fi venit cu această idee în urmă cu vreun an, sigur d-na cu pricina ar fi sărit (dacă i-o cerea partidul) să ne povestească despre libertatea de exprimare. De care domnia-sa profită și abuzează fără rețineri. Personal, o consider una dintre cele mai greu digerabile aparații politice de pe ecran. Greu rezist să-i ascult o frază. Nu am nimic cu persoana, însă politicianismul de un anumit soi nu se potrivește doamnelor, ci doar țațelor.

Motivul acestei inițiative legislative ar fi, după cum se confesează deputata, acela că, probabil dintr-o eroare parentală, fiica dumneaei a fost marcată de o înjurătură din subsolul unei știri. De parcă altfel, odrasla domniei-sale ar trăi într-un mediu perfect salubru din acest punct de vedere.

Oricum, nu prea cred foarte tare în asemenea argumente. Conștiința maternă e extrem de superficială dacă numai atât a reușit să producă. Mai degrabă cred că PSD-ul o fi la final de contract cu postacii sau că s-a săturat să-i mai retribuiască. Altfel n-ar încerca să le submineze activitatea atât de utilă.

Și chiar dacă ar fi adevărat că la temelia eventualei legi stă îngrijorarea maternă, avem alte semne neliniștitoare. Se confirmă că acești indivizi care – într-un fel sau altul – ne conduc reacționează aproape exclusiv la ceea ce le aduce atingere personală. Dacă nu citea providențiala fătucă înjurătura… pe cine interesa de haznalele în care se lăfăie „forumiștii”?

Mai mult decât atât. Se dovedește încă o dată că mijloacele intelectuale de care dispun parlamentarii sunt relativ sărace. Dacă la retorică stau bine (deși gramatica le joacă feste nefaste), la logică sunt… pe corigență. Probabil că li se trage de la discursurile manipulatorii pe care sunt nevoiți să le debiteze pe la televiziuni. Ei nu pot gândi decât lanțuri cauzale simple și scurte. Dacă efectul M este produs de cauza L, atunci trebuie secționată legătura dintre L și M. Atât. Mai încolo nu-i privește, nu-i interesează. Atâta au priceput și sunt mulțumiți. Cauza C și efectul Ț nu intră în raza lor de percepție mentală.

Nu pot gândi cauzalități multiple, nici implicații pe termen lung. Acum apare problema, acum îi trântim o rezolvare. Este și această inițiativă, ca multe altele, una care vizează strict niște efecte și încearcă să cosmetizeze partea văzută și puturoasă a bubei. Un pansament inutil care ar trebui, chipurile, să fie de leac pentru o furunculoză generalizată.

După ce o să crească, fetița sigur o să se gândească să plece din țara la a cărei bunăstare și prosperitate contribuie asiduu și mămica ei. Așa că noi vom rămâne moștenitori de drept a acestei legi menite să-i protejeze ei inocența.

Cu adevărat penibil însă e faptul că scursura de dejecții susținută (dacă nu chiar inițiată) de către partidele politice – și de pe urma căreia au tras cu siguranță foloase măcar de imagine (inclusiv doamna care s-a înfuriat acum) – nu mai poate fi stopată decât printr-o lege.

În organismul social nu mai funcționează mai nimic, totul trebuie impus, adus din exterior. Or ăsta e un semn care ar trebui să atragă atenția intelectualilor, formatorilor de opinie, profesorilor cu conștiință, clericilor de toate culorile. Însă ei sunt prea ocupați să-și administreze conflictele inter-tribale, să-și ridice sedii, să acceseze fonduri europene și să-și apere puritatea doctrinară.

Anunțuri

6 gânduri despre “Internetul și eroarea providențială

 1. …În organismul social nu mai funcționează mai nimic, totul trebuie impus, adus din exterior. Or ăsta e un semn care ar trebui să atragă atenția intelectualilor, formatorilor de opinie, profesorilor cu conștiință, clericilor de toate culorile. Însă ei sunt prea ocupați să-și administreze conflictele inter-tribale, să-și ridice sedii, să acceseze fonduri europene și să-și apere puritatea doctrinară…

  Nu o cunosc pe doamna de care spui dar mă leg de concluzia ta. Oare cand ni se spune să nu ne ingrijorăm ci să căutăm mai întâi …și celelalte ni se vor da, celelalte nu cuprinde și rezolvarea conflictelor inter-tribale, puritatea doctrinara, accesarea fondurilor și mijloacelor etc?

  De ce inteligența nu produce neaparat spiritualitate? Și totuși în lumea noastră a celor iluminați, cu pretenții de aproapeuniciposesorideadevăr știința de carte, aka interpretarea textelor sfinte, este aproape echivalată cu posesia Spiritului.

  Copiii ăștia mici, hrăniți cu otrava postmodemergentă… S-ar putea să fie și ei niște vrăbii de doi bani dar fără grijile astea ale oamenilor „mari”

  • sam,

   Mă declar derutat de comentariul tău. Cred că aș avea nevoie de niște lămuriri în special la ultimele două alineate.
   Despre „căutați mai întâi…” aș răspunde cam așa: cei care se străduiesc să se bată cu toată lumea pentru ideea lor fixă au impresia că exact asta caută. Și că puritatea acestei idei face mai mult decât orice unitate „periculoasă”. Deci…

   • Mii de scuze pentru intarziere.
    Stii ca am vorbirea incalcita asa ca nu baga in seama prea tare. Gasesc la tine gazda politicoasa care accepta rabufnirile mele (tot mai) sporadice.
    Pe masura ce imbatranesc le gasesc tot mai inutile. Pentru atentia acordata ma simt dator sa incerc sa ma explic putin: ideea din citatul pe care l-am extras din articolul tau mi-a activat indignarea-dezamagire relativ la risipa de energie, timp si mai ales oportunitati de care se fac vinovati oameni aflati in pozitii ca cele de care pomenesti.
    Inteligenta lor nu pare sa treaca de ispita producerii de spectacole redundant-narcisiste.
    Again, nu dau nume. Oricum nu (prea mai) conteaza.
    Poate e mai bine asa, sa nu ne facem iluzii.

  • @ pasareaphoenixremixed
   Eu chiar aș vrea să văd acest CNA în acțiune. Mă gândesc la o chestie de genul următor: cineva chitit să dovedească inoperabilitatea respectivei instituții ar putea să facă un blog de înjurat politicieni. Și l-ar face, desigur, de pe IP-uri modificate, lucrând pe rețele wireless ale unor localuri sau pe computere de la internet cafe. Și aș vrea să văd cna-ul românesc vânând pe blogspot sau pe wordpress înjurători și intentând un proces (cui?) pentru a bloca activitatea celor nocivi. Ceva în genul „hanul zburător” al lui Chesterton.

 2. Nu văd cum ar fi realizabil (dacă e să trec direct la aspectul punerii în aplicare, sărind peste „merită? face vreun bine?”) proiectul acesta aproape sf (sper că asta n-ar lua-o drept înjurătură, dar mai ştii?). CNA-ul mă îndoiesc că ar fi încântat, pentru că iete: în fiecare zi mai apare câte un blog şi calvarul urmăririi creşte tot mai mult.

  Adică, deh, e ca în filmul cela cu Jim Carrey care e Dumnezeu pentru o zi şi vrea (nu vrea, dar s-a obligat singur) să răspundă la rugăciunile oamenilor. Care nu se mai termină, dom’le, nu se mai termină… Vorba unor necântăreţi, fără număr…

  Dacă ar fi desene animate, ar putea suna haios. Aşa nu ştiu exact a ce sună.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s