Mor caii când vor câinii

1st-art-gallery.com

Curtea Constituțională a României a intervenit recent și în disputa dintre regnuri. Astfel că, dacă un câine cu stăpân atacă un om, stăpânul câinelui este pasibil cel mult de o amendă (dar care se va da, eventual, pentru altceva, nu pentru atacul în sine). Mă întreb ce se întâmplă dacă refuză s-o plătească. Din articolul de lege s-a eliminat posibila pedeapsă cu închisoarea. O fi bine, n-o fi bine?

Să luăm un caz ipotetic. Un câine războinic atacă un om pe stradă. În cazul în care respectivul ins nefericit opune rezistență și, prin aceasta, lezează integritatea fizică a animalului, este posibil, la limită, ca „partea vătămată” să facă pușcărie. Cum? Păi, dacă proprietarul câinelui face plângere penală în care să reclame faptul că i-a fost „schingiut” patrupedul.

Așadar, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ca vreun câine arțăgos să vă ia în ochi răi, n-aveți decât să-i vorbiți cu blândețe, să-l dojeniți părintește, să-l împingeți delicat (dar nu cu pumnul sau cu palma), să vă folosiți toate resursele persuasive care nu conțin argumente contondente. În caz contrar, aveți șanse ca recuperarea să o faceți în spitalul penitenciar.

Simplificat, lucrurile stau cam așa. Un câine are de partea lui legea, un om atacat de câine are de partea lui doar propria ingeniozitate. Avantaj câinele. C-așa-i în viață.

Dacă ne complacem puțin în scenarita sumbră, putem imagina și situații mai nasoale. De pildă, dacă unui individ mai răzbunător i se pune pata pe un semen, n-are decât să-și ia un câine și să-l asmuțe asupra victimei vizate. În cazul în care victima recurge la vreun toiag, levier, bolovan sau altă ustensilă defensivă la îndemână, are toate șansele să își petreacă la bulău între 6 luni și 3 ani.

Teoretic, cine are bani (pentru câine și pentru evantuala amendă) poate deveni agresor de profesie, fiindcă agresiunea se produce prin delegat. Ce rămâne pentru ceilalți? Iubiți și câinii vagabonzi… și transformați-i în bodyguarzi. Oricum nu se mai pot lua măsuri de eradicare împotriva lor, iar dacă vine vorba de vreo amendă, n-o plătiți, fiindcă e câinele străzii, nu al dumneavoastră. Sau să vă lăsați suficient de grav mușcați încât atacul câinelui să intre sub incidența Codului Penal.

Ce înțeleg eu la urma urmei e că, în România, Constituția – cel puțin în interpretarea pe care o dă CC – apără câinii împotriva oamenilor și agresorii împotriva agresaților. Îi transmitem pe această cale lui Nichita Stăneascu că, în prezent, mor caii când vor câinii. Și de altfel…

Un gând despre “Mor caii când vor câinii

  1. Cand ai spus de „agresor de profesie” mi-am amintit oarecum de povestea Eleonorei,din „Viata pe un peron”. Cu putina prostie,de care avem din belsug in tara noastra,am putea ajunge la situatia din orasul respecctiv.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s