Întrebați-l de mineriadă

Cum „pe cine”? Pe Iliescu, desigur. Să nu scape nici anul ăsta neîntrebat. Poate îi iese din cap ideea că o să intre în istorie imaculat ca o fecioară politică. Din câte am înțeles eu, aceasta e miza lui cea mare: să fie primit în compania selectă a personalităților mitologizate ale istoriei naționale.

Dacă Iliescu n-ar fi liber-cugetător – adică: dacă eu cred în Moscova, ce vă doare pe voi capu’? –, sunt convins că s-ar aștepta ca, după „adormire”, să fie sanctificat. Dacă nu la nivel național – fiindcă patriarhul lui fidel l-a trădat și a plecat mai repede la cele veșnice – atunci măcar în câteva gubernii, pardon, județe. Iar niște babe pioase să treacă cu trei trandafiri sub braț să-i sărute cucernic icoana din care le va zâmbi (cum altfel?) chipul său trans-/des-figurat.

Întrebați-l cine a chemat minerii și el vă va întreba cine v-a „instigat”. Căci Iliescu nu poate concepe că un om ar putea să-și folosească creierul din dotare și să ajungă la concluzia că are ceva să-i reproșeze lui, personajul providențial al Revoluției Române. De altă parte, el mai știe că de la un anumit nivel în jos, se gândește numai la comandă de partid și de stat.

Întrebați-l câți au murit în acea perioadă și vă va întreba unde ați fost dumneavoastră în zilele respective. Altfel spus, de ce nu ați fost în piață să încasați niște toiege minerești. Cu dragoste, ca bătaia de la mama de-acasă. A, erați prea tânăr? Atunci ce vorbești, mucosule? Nu contează ce spui, ci cu câți ani te poți legitima în fața „venerabilului”.

Întrebați-l de ce nu i-a ascultat deloc pe protestatarii de atunci și vă va întreba de ce v-ați dat de partea huliganilor. Țineți minte că minerii veniseră să „refacă spațiile verzi”. Și atunci, și acum, important e ca lucrurile să arate bine. Iliescu are un adevărat cult pentru amenajarea teritoriului. Tot ce strică peisajul se cere eliminat – fie că e vorba de obiecte sau oameni.

Întrebați-l dacă se simte vinovat și se va apuca să-i pârască pe protestari. Cum că erau cam derbedei. Așa sunt toți cei care-l contestă pe el. Cum că mâncau seara pe săturate, deși pretindeau că fac greva foamei. Cum că încurcau circulația și multe altele. Toate conducând la concluzia inevitabilă că era nevoie să fie evacuați cumva, fiindcă altfel intra democrația în putrefacție. Bine că n-a intrat și că azi trăim, cum spuneam și cu altă ocazie, democrația dorită de Iliescu. Actualul PDL e vlăstarul FSN-ului, din aceeași mumă vin amândouă, cred că de aceea nici nu se pot înțelege vreodată, deoarece au fundamental aceleași apucături hrăpărețe și distructive.

Întrebați-l ce înțelege el prin „disciplină civică” și o să vă întrebe unde sunt „golanii” de atunci. Dacă veți încerca, în naivitatea dumneavoastră, să-i spuneți că au plecat majoritatea din țară dezamăgiți de regimul lui și de puița ce a proliferat ulterior, vă va explica el cum că au trădat țara, că nu le pasă, că sunt niște profitori, în vreme ce el a stat aici și a dus greul (alături de baronii PSD, de foștii securiști și alți oropsiți ai soartei) sacrificându-și fericirea pentru ca noi s-o ducem pe atât de bine pe cât merităm.

Întrebați-le însă și pe femeile care aclamau minerii ce căutau acolo. Cine le-a smuls sufletul de mame și l-a înlocuit cu creiere de împrumut? Cine le-a învățat să-i ovaționeze pe bătăuși? Rugați-le, dacă se recunosc în imagini, să se prezinte pe la vreo televizie să dea țării din înțelepciunea lor simplă și maternă. Să vină „talpa țării” să-și prezinte încă o dată omagiile.

S-ar putea să constatați că, între ceea ce auzeau ele și ceea ce spunea Iliescu, există o surprinzătoare legătură. S-ar putea să aflați că nici măcar nu-și amintesc să-l fi auzit pe bătrânul activist de frunte promițând (prin ianuarie-februarie, ’90) că nu candidează la alegeri. Însă au auzit de îndată țipătul său de gâscan apărător al capitoliului democrației românești. Iar cum ele erau ahtiate după democrație (disciplinată), n-au putut suferi acest afront și au sărit să-i pupe în fruntea asudată pe apărătorii ei contindenți.

Și l-aș mai pune pe minerul ăla care explica ritos că a găsit droguri, mașini de făcut bani, armament și – țineți-vă bine – mașină de scris automată (!!!) la penețeu și peneleu să ne explice ce a făcut cu toate aceste corpuri delicte. În ce condiții le-a predat autorităților și cine este dumnealui de recunoștea și drogurile și mașinile de făcut bani? Poate că se făcea instrunctaj despre aceste chestiuni la întrarea în șut, în cazul în care minerii vor descoperi asemenea „produse” abandonate prin mină de către iluștrii noștri înaintași ori de dúșmanii lor turci, ruși, nemți sau unguri.

Și mai întrebați-l pe Iliescu de ce nu poartă barba. Asta doar ca să-l sâcâiți puțin…

4 gânduri despre “Întrebați-l de mineriadă

  1. Fereasca Dumnezeu sa inceapa intr-o buna zi sa vorbeasca, fiindca s-ar putea sa ramana unii ca la dentist. Asta, in cel mai fericit caz…

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s