Ordinea, cultura și cartea mai presus de adevăr?

Potrivit lui Iliescu, care își lansa o carte la Bookfest, e mult mai important să facem cultură, să lansăm cărți și mai ales să fie ordine decât să aflăm odată ce legătură are el cu morții Revoluției și cu mineriada din ’90 (în special). Nu e singurul demagog care știe să întoarcă în favoarea lui situații neconvenabile (metoda nu e folosită numai în cercurile politice, să fim bine înțeleși). Din nefericire, sunt destui care îl cred. Din fericire, nu toți îl cred.

Tupeul Iliescului este însă colosal. Cartea lansată azi se cheamă După 20 de ani – 1989 an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională și a fost publicată la Editura Semne. Nici n-am știut până acum că același personaj dubios și-a făurit propria instituție de cercetare a evenimentelor din ’89. Se cheamă Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (în paranteză fie spus, mă întreb ce caută Valentin Voicilă alături de Iliescu, Petre Roman, Dan Iosif, Răzvan Theodorescu în colegiul național al acestui institut).

Cu cât ar sta Iliescu mai departe de investigarea Revoluției, cu atât ar fi mai puțin suspect în ochii tuturor. Dar însuși faptul că ține mereu să pună el lucrurile la punct este dubios în cel mai înalt grad, dat fiind faptul că n-a fost un privitor neutru, nici o victimă, nici nu poate fi suspectat de obiectivitate istorică și științifică. Putea să ne lămurească toată povestea într-un volum de memorii publicate post-mortem. Dar nu, se încăpățânează să își legitimeze propria versiune, iar academicienii și profii universitari se înghesuie să-i facă pe plac. Că doar nu au decât de câștigat.

Un gând despre “Ordinea, cultura și cartea mai presus de adevăr?

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s