Episcop catolic ucis în Turcia

© Raimond Spekking / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 & GFDL

Monseniorul Luigi Padovese, membru al Ordinului Capucinilor, a fost ucis pe 3 iunie de către propriul șofer, la reședința sa din Iskenderun, Turcia.

Circumstanțele acestei crime nu au fost completamente elucidate, însă autoritățile turce merg pe varianta „nebuniei” ucigașului. Ipoteza este confirmată și susținută și de către membrii familiei șoferului. Dacă legea o fi și la ei mai blândă cu sonații decât cu criminalii, nici nu e de mirare că toți se grăbesc să-l dovedească țicnit.

Geries Othman, de la Asianews, remarcă însă că „nebunia” criminalului e destul de suspectă. Există voci ale unor comunități creștine, dar și ale unor ONG-uri care sugerează că autoritățile turce recurg destul de frecvent la această explicație pentru a închide dosarele celor care au atentat la viața unor creștini. O altă explicație invocată de autorități este și apartenența făptașilor la grupuri islamice extremiste.

Se abate astfel atenția de la posibila implicare sau încuviințare tacită a oficialităților față de asemenea gesturi radicale. Libertatea religioasă este un subiect delicat în Turcia. Potrivit raportului pe 2010, întocmit de U.S. Commission on International Religious Freedom, Turcia înregistrează încă destule probleme la acest capitol, beneficiind de un capitol special, alături de țări precum Coreea de Nord, Tadjikistan, Iran, Belarus, Venezuela, Cuba etc., chiar dacă nu cu probleme la fel de grave. Poate cea mai importantă recomandare pe care o fac Statele Unite este ca Turcia să confere deplină recunoaștere legală ortodocșilor (greci, armeni și georgieni/gruzini), catolicilor, protestanților precum și altor comunități religioase minoritare.

În aceste condiții, există voci care solicită investigații mai serioase în cazul recentului asasinat. Unii sunt de părere că omorul ar fi avut o motivație religioasă sau politică, în acest context fiind inovocate și cuvintele pe care se pare că le-ar fi rostit șoferul după ce l-a ucis pe episcop: „L-am ucis pe marele Satan! Alah e mare!”

În anul 2006, un alt preot catolic, Andrea Santoro, a fost ucis la Trabzon, iar un an mai târziu au fost maltratați și omorâți trei creștini protestanți care lucrau într-o editură ce publica biblii. De obicei însă efectul unor asemenea crime a fost exact contrar celui scontat: morții au devenit martiri și exemple pentru alți confrați, iar activitatea organizațiilor creștine a fost impulsionată.

Nu pot să nu mă gândesc, în contextul ultimelor evenimente, la asaltul trupelor israeliene asupra convoiului de ajutoare umanitare. De ce n-ar putea invoca și evreii un moment de nebunie colectivă? Iar turcii ar putea să fie mai înțelegători, având în vedere că nici ei nu-și pot stăpâni nebunii și extremiștii.

6 gânduri despre “Episcop catolic ucis în Turcia

  • @Transport Funerar
   Mă întreb cât mai durează până se „emancipează” de tot presa noastră și nu va mai da știri despre creștinii masacrați. Că ăștia-s fără preț și „merită”, doar au inventat inchiziția. Nu?

   • Corect, nu ? Crestinii sunt capabili numai de lucruri urate, sunt niste ticalosi, niste nemernici. Este suficient sa urmaresti emisiunile dedicate istoriei crestinismului pe Discovery sau National Geografic si ai pe larg imaginea unei campanii sustinute in a dovedi cat de mult rau a facut crestinusmul omenirii. O intreaga traditie este intoarsa pe dos. Mai bine zis se incearca asta, uneori mai subtil, alteori de-a dreptul pe fata. Si chiar daca autorii nu dovedesc nimic, fapt care pare a se intampla mai tot timpul, (de fapt neavand nici cum s-o faca) pun in discutie marile adevaruri crestine intr-un mod capabil de a crea confuzie in randul celor mai putin cultivati in materie de teologie si de istorie si in consecinta, mai maleabili. Astfel ca nu ar trebui sa va mire ca numarul ,,emancipatilor” e in crestere.

    Sunt crestin ortodox si iubitor al teologiei Rasaritului. Dar ii admir si pe catolici ca de altfel si pe ceilalti credinciosi crestini apartinand cultelor protestante. Mai cu seama pe cei care-L cauta pe Christos cu sinceritate. Dar dintre toti cred ca in catolici se loveste cel mai tare. Acest articol se refera la un caz tragic cand un cleric a trecut la cele vesnice, probabil platind pentru credinta sa. Eu insa, plecand de la acest caz, am dorit sa amintesc si alt tip de atentat la adresa crestinilor, mult mai eficient decat suprimarea fizica, anume cel mediatic.

    • Apropo de acele „documentare”, am văzut unul de un penibil înfiorător. În afară de afirmații brute și stupide, nu prea exista niciun argument în favoarea ideii că Maria Magdalena ar fi fost „scoasă” din cărțile sfinte. Se pare că a rămas în Noul Testament dintr-o „eroare” :))))))

     Ziceți: „Sunt crestin ortodox si iubitor al teologiei Rasaritului. Dar ii admir si pe catolici ca de altfel si pe ceilalti credinciosi crestini apartinand cultelor protestante. Mai cu seama pe cei care-L cauta pe Christos cu sinceritate”.

     Când privesc blogosfera ortodoxă, atitudinea dominantă de acolo mă face uneori să uit că sunt și oameni precum dvs. Doamne ajută!

 1. a se citii articolul din jurnalul national din data de 10iunie, a lui Radu Tudor.
  Turcia merita un eject din forurile vestice.

  • @ruben

   Cred că Turcia are mulți susținători. Că doar cu ce să se mai ocupe activiștii odată ce au rezolvat și avortul și homosexualitatea și gaura de ozon? Plus că e piață mare, partener NATO etc. etc.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s