Au „lustruit” legea lustrației

Curtea Constituțională a decis că Legea lustrației e… neconstituțională. Faptul că urmează să-și și motiveze decizia chiar nu mai importă. Fiindcă respectivii sunt suficient de bine pregătiți încât să scoată ei de pe undeva din cotloanele Constituției niște prevederi care, chipurile, ar fi fost încălcate. Întocmai ca în cazul ANI.

Boșorogii de la CC sunt, cum am arătat și cu altă ocazie, foști membri de partid, simpatizanți, beneficiari ai unor sinecuri din partea politicienilor. Așa că de ce s-ar sinchisi de Constituție, când ei știu prea bine că au fost puși acolo ca să întoarcă diverse servicii. Normal că tot ce spun eu ar trebui probat. Dar și dacă s-ar proba, s-ar inventa o chestie care să facă probele respective neconstituționale sau măcar viciate din punct de vedere procedural.

Nu cred însă că gestul CC este ultima zvârcolire a viperei comuniste, ci cred că e doar cea mai recentă dintre zvârcolirile ei. Așa îmi și stă bine, nu? Să fiu mai optimist decât stimabilul bloger citat mai sus. Și mai cred că în acest for de arbitraj nu se va face curățenie niciodată, fiindcă partidele nu au interesul să se întâmple una ca asta. Poate să strige până răgușește Monica Macovei.

Dar nu care cumva să credeți dumneavoastră că CC s-a sesizat singură cu privire la neconstituționalitatea unei legi care oricum vine tardiv și cam degeaba. Nu! Ci niște străjeri ai democrației, membri ai PSD, au tresărit observând neregulile. Ei și-au dat seama că firava noastră democrație – amenințată de dictatura băsesciană, nu-i așa? – este în mare primejdie odată ce vreme de 5 ani, foștii demnitari de partid n-ar mai avea acces la funcții publice. Ar fi mare păcat să ne lipsim de experiența, înțelepciunea, pasiunea, abilitatea, descurcăreala și „relațiile” lor.

Vă dați seama că am pieri cu toții fără acești vajnici luptători pentru adevăr și democrație. Acum urmează să fie invitați în talk-show-uri ca să-și expună motivațiile profund umane, absolut dezinteresate și completamente juste. Niciodată PSD-ul nu s-ar deda la acte care vizează protejarea interesului de haită, obținerea de privilegii nejustificate, așa cum fac alții. Ai lui Ponta sunt toți feți-frumoși născuți din nou după ’89.

Între contestatari strălucește tătucul democrației românești – așa cum o cunoaștem azi: Iliescu Ion. Carele în anii ’90 ne esplica foarte hotărât cum că economia de piață e o prostie. Și nu o spunea fiindcă simțul lui economic îl avertiza că vine criza, ci fiindcă educația lui socialistă se simțea lezată în fibra ei fundamentală. Partidele istorice erau înfierate tocmai datorită predispoziției lor către liberalizare economică și intenției de a „vinde țara”. Acum, același personaj, declară că ORICE lege a lustrației este nedemocratică, deoarece numai votul poate stabili cine să se califice și cine nu.

Atâta vreme cât votangii pot fi prostiți (așa ca în ’90 și ’92), „foștii” huzuresc în numele democrației și pe spezele celor pe care i-au jupuit și pe vremea răposatului. Raționamentul iliescian pare onest, dar ascunde în miezul său o doză indecentă de perversiune: bătrâna vulpe nomenclaturistă știe prea bine cum stă treaba cu manipularea, cu „informația”. Știe că acei primari „gospodari”, pe care îi laudă, au fost adesea realeși pentru că îi mințeau pe țărani că dacă votează cu țărăniștii sau liberalii o să li se taie pensia sau o să li se ia pământul dat de Iliescu înapoi (în limita a 50 ari). Ca să nu mai vorbim de pomenile electorale. Sunt convins că nu caracterul nedemocratic al legii îl îngrijorează pe Iliescu, ci mai degrabă se folosește de acest paravan să-și apere colegii aparatnici.

Oricum, chiar dacă ar fi adoptată în forma actuală, legea e inaplicabilă. România nu deține o instituție suficient de puternică și credibilă încât să se ocupe de verificarea foștilor activiști, securiști, nomenclaturiști sau membri de partid. Nici măcar Polonia, cu care n-are rost să ne comparăm, nu a reușit să aplice această lege. Complexitatea situațiilor concrete depășește cu mult posibilitățile unei legi de acest tip.

Decizia CC ar putea fi astfel una justă, credibilă, dar, din păcate, să străvăd legături politice compromițătoare pe fundal. Instituția e îmbâcsită și contaminată. În plus, într-o Europă mai înspăimântată de spectrul discriminării decât de cel al imoralității propriilor conducători, e cam greu să promovezi o lege cu un puternic substrat moral(ist).

5 gânduri despre “Au „lustruit” legea lustrației

 1. Asa cum scriam si pe blogul meu, Teofil, limba romana ne joaca feste uneori.
  ‘Ultima’ se poate traduce in limba engleza atit prin ‘last’, cit si prin ‘latest’. Eu am folosit cuvintul in cel de al doilea sens.
  Este clar ca vor mai urma si alte zvircoliri. Nu moare dracu’ asa usor.
  Dar poate mai mor din fosilele din CC (nu al PCR, ci celalalt).
  A propos, una dintre candidatele la unul dintre locurile ramase vacante la CC este un om de exceptie. Doamna Iulia Motoc este unul dintre cei mai buni specialisti europeni in drept international si constitutional. Din pacate, pe postul ei candideaza si Melescanu, cameleonul politic de la PNL. Intre cei doi este o diferenta (profesionala si de caracter) de la cer la pamint. Dar la noi nu conteaza. Dimpotriva. Si totusi, se mai intimpla minuni. Doamne-ajuta!

  • @DanutM

   Mărturisesc că am și profitat o țâră de ambiguitatea oferită. Nu voiam prin asta să subestimez observația dvs, ci doar să atrag atenția asupra ei și să mizez pe un joc autoironic.

   Chestia e că oamenii competenți s-ar putea să nu fie prea potriviți. Fiindcă n-au abilitatea șerpească necesară să reziste pe un post de mare răspundere și importanță. Ei nu beneficiază de „susținere” necondiționată.

 2. Cand fiul meu incepe sa-mi spuna la telefon sau prin mail ce se mai petrece prin tara il opresc spunandu-i sa nu-si risipeasca energia cu „balaceala”.

  Io stiu ca-i jale mare acolo, ca cei din „fruntea tarii” nu fac nimic pentru popor. Dar mai stiu si ca situatia asta nu-i noua la noi. Putini sunt cei din istorie care au facut ceva pentru cei multi.

  Si nu numai la noi. Peste tot.

  Imi puteti da exemple concrete de oameni care au condus natia devotati acesteia?

  Aici,in Italia,se improasca unii pe altii cu noroi,se musca de fund cu ura….e cevaaaaa…vomitiv!

  E o lamenteala generalizata politica si aici si o duc mult mai bine decat noi.

  Nu va zic cum il bestelesc pe Berlusconi comunistii italieni care s-or minunat foarte tare cum de polonezii l-au respins pe Dalema, unul dintre rosii cel mai rosu, in parlamentul european.

  Cred ca Iliescu ar duce-o bine aici [nu ca n-o duce bine acolo 😦 ] caci comunistii italieni sunt chiar convinsi ideologic,nu se prefac ca ai nostri doar pentru o functie sau o bucata de salam in plus.

  Io de multe ori ma intreb: daca as fi eu conducatorul tarii as reusi sa fac concret ceva pentru ceilalti?

  As reusi sa pastrez si sa transmit toata bunatatea si bucuria de a trai,optimismul,sa ofer siguranta…etc…?

  S-au m-as transforma incet, incet intr-un „sarpe ambitios” manuit de diverse grupuri de interes,neputincios in fata metamorfozei diabolice personale ?

  Cei care fac politica au ambitii. Toti. Cine are ambitii nu priveste la cei din jur. Oamenii buni nu vor putea conduce niciodata. Sunt prea blajini.

  • @ Napoca De Ardeal
   Deși sunt de acord că puterea corupe, nu cred că oamenii bun nu au capacitatea de a conduce. Există numeroase exemple de oameni care au făcut mult bine nației lor. Desigur, au și erori, au făcut și compromisuri, dar au făcut mult bine.

   Românii au fost conduși bine de niște Mavrocordați, de pildă, care erau dintre huliții fanarioți. Cuza a făcut bine, Ion Mihalache a făcut bine. Carol I la fel. Cum de a ajuns România una dintre cele mai prospere țări europene în perioada interbelică? Au existat oameni cu conștiință, nu mă îndoiesc de asta.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s