Cum se fabrică informația?

Via: http://cartoon-planet.blogspot.com/

Mai întâi se ia un eveniment. Nu contează chiar deloc relevanța lui sau ponderea pe care o are în raport cu alte evenimente. El va deveni important de îndată ce procesul de fabricație e gata.

Se amușină bine direcția din care bate vântul (acesta poate fi reprezentat de interese financiare, politice sau ideologice în vogă). Evenimentul cu pricina trebuie astfel plasat încât să se înscrie pe cea mai favorabilă traiectorie a curentului de opinie ce urmează a fi favorizat sau dimpotrivă. Altminteri, s-ar putea să nu obțină efectul scontat.

Urmează apoi „împănarea” informației cu tot felul de mici accesorii și odori bine ascunse sub machiajul gros al știrii pretins relevante. „Consumatorul” nici nu va sesiza că, odată cu așa-numita informație, i se livrează și o doză sigură de interpretare (binevoitoare sau acidă). Important e ca mireasma sau miasma să-l incite. Un spectator înfierbântat e întotdeauna de preferat unuia inteligent și critic.

De pildă, se ia informația că Partidul Popular din Spania folosește în campania electorală (dintr-un oraș) imagini și texte care îi vizeză pe românii și pe rromii plecați din România. Această știre brută este pusă în contextul ideologiei anti-discriminare. Așa că nu contează dacă țiganii din Spania fură de sting, nici dacă românii stau acolo legal sau (așa cum știm cu toții) de multe ori ilegal, ci doar că acei oameni lipsiți de inimă îi discriminează pe ai noștri. Se obține, în consecință, tensiune și revoltă, însă problema de fond este dosită sub machiaj.

Ca știrea să fie și mai de efect, iar reacțiile și mai sigure, se pune partidul respectiv în relație cu PDL. Însă asta nu se face oricum, ci încă din rezumatul știri! Cât mai sus, ca să se vadă și toată lumea să aibă sub ochi legătura odioasă dintre cele două partide.

Pe scurt, ce ar trebui să înțelegem noi e faptul că spaniolii n-au niciun drept să se indigneze în propria țară de afluxul masiv de români, fiindcă astfel se cheamă că ne discriminează. Iar această discriminare este în sine un păcat de moarte împotriva multiculturalismului. În plus, faptul că suntem discriminați în Spania are legătură cu PDL-ul. Huoo!!! Jos Băsescu!

Dacă vreți și alte exemple și nu vă mulțumește că am ales doar un „caz izolat”, vă înțeleg. Puteți citi aici despre faptul că un tânăr care s-a aruncat în fața metroului e „victimă a disponibilizărilor din 2009”, însă textul știrii precizează că omul avea loc de muncă. Deci cum rămâne: era sau nu era?

Un alt titlu ne stârnește revolta, și pe bună dreptate, din moment ce „Furnizorii de cablu vor putea intra în case, fără acordul proprietarului”. Însă, dacă aveți curiozitatea să și citiți textul, veți avea surpriza să constatați că nu e vorba de casă și că, de fapt, nici nu se pune problema ca odioșii din titlu să dea buzna în casele oamenilor, ci proiectul de lege se referă la proprietăți și are de-a face mai degrabă cu terenurile. Normal că situația e discutabilă, dar sigur nu are nicio legătură directă cu titlul știrii.

Mie chiar îmi pare rău că Realitatea TV se dedă la asemenea fapte. Însă mi-e tot mai clar, de altă parte, că există acolo un nucleu destul de hotărât să implementeze noile teorii ideologice și oamenii respectivi se simt foarte deștepți făcând asta… O fi stânga intelectuală sau o fi nătânga prosternare în fața unor mode, ce mai contează?

Un alt fel de a „informa”, foarte frecvent practicat, este ca „știrea” să fie însoțită de un comentariu furnizat de un personaj din afara televiziei. Probabil că asta ar trebui să confere o anumită doză de echilibru de ansamblu. Însă invitații sunt aleși uneori pe criterii cel puțin suspecte.

E pur și simplu halucinant că, de câte ori vine vorba de învățământ, e invitată Androneasca, personaj care a reușit în trei ani de mandat să anuleze sau să deturneze aproape toate bunele intenții ale lui Marga. Nici el n-a fost cu siguranță perfect, dar individa asta e dintre ăia care, de câte ori venea vorba de problemele educației – în mandatul ei – arunca în ochii contestatarilor rezultatele la olimpiade internaționale. De parcă ar fi fost meritul ilustrei sale persoane… S-o inviți acum pe post de expertă e fie rea-voință, fie incompetență crasă.

Ce să mai spun despre invitarea lui Bogdan Chiriac pe post de analist, în condițiile în care omul și-a dat în petec suficient încât să fie exclus din CRP? Sau de perpetua expertă în orice: Monica Tatoiu… Asta o fi însemnând profesionalism…

Nu există, așadar, informații pure, curate. Obiectivitatea clamată jurnalistic e o gogomănie care folosește numai la prostirea publicului credul și/sau binevoitor. Tot ce se prezintă la televizor este prelucrat de „profesioniști”. Pun ghilimele fiindcă, pe lângă jurnaliștii onești (nu imparțiali!), e plin de manipulatori, ideologi, slugoi. Unii se vând pe bani, alții consideră că trucarea realităților ține de „educarea maselor” în spiritul noilor dogme socio-culturale.

Din laboratoarele sofisticate ale presei, aproape nimic nu iese reflectat fidel, ci deformat prin pigmentare, augmentat în oglinzi și lentile, distorsionat de forțe străine evenimentelor în sine. N-am luat în discuție situațiile în care se minte deliberat, nici cele în care se adoptă fățiș o poziție părtinitoare absolut nejustificată. Puteam să recurg la exemple de la cealaltă televiziune de știri, însă nu rezist la doza mult prea mare de dejecții ce curge dintr-acolo în numele obiectivității jurnalistice.

Cum de reușesc însă presarii să ne „ghicească” gusturile? Ei bine, asta e altă poveste. Am în plan ca măcar o componentă a specificului nostru de privitori să o aprofundez într-o postare viitoare.

Reclame

7 gânduri despre “Cum se fabrică informația?

  • @Agnusstick,

   Probabil că doar prietenii lor știu de ce. Ai noștri nu 🙂 Îmi amintesc – e oarecum colaterală chestiunea – una dintre emisiunile lui Prelipceanu (pentru care am avut multă vreme respect) în care jurnalistul se străduia din răsputeri să-i „bage strâmbe” invitatului, nu să se asigure că a înțeles foarte precis ce avea acesta de spus. Mi se pare elementar să te asiguri că omul și-a clarificat mesajul, apoi n-ai decât să-l iei în furcă și să-l dovedești mincinos, laș, hoț etc. Dar perseverența cu care Prelipceanu se străduia să-l răstălmăcească m-a nedumerit și enervat de la o vreme.

 1. E enervant când vezi aşa ceva la un editor sau om de presă care ar trebui să se respecte pe sine pentru că are un standard şi pretenţii de imparţialitate. Dar de la o vreme nu mai există imparţialitate, angajarea la un trust sau altul o elimină din start, ceea ce mi se pare că aruncă breasla în derizoriu. Cel mai rău e când se mută, lăsându-şi baltă vechea balanţă şi lucrând cu una nouă, de firmă, produsă in-house. La polul opus dar la fel de enervant faţă de hărţuire sunt interviurile şi talk show-urile în care întrebările sunt aşa de cuminţi şi de previzibile încât parcă e un antrenament de tenis în care se perfecţionează smash-ul.

  • @agnusstick,

   Personal cred că povestea asta cu imparțialitatea a fost mereu o fantasmagorie, o himeră după care au alergat chiar jurnaliștii înșiși. Există onestitate, transparență, dar eu nu cred în obiectivitatea lor sau în imparțialitatea pe care încearcă să o revendice.
   Cred că incisivitatea (în sensul bun) jurnalistului tocmai asta presupune: o ieșire onestă din obiectivitate și imparțialitate. S-ar putea să văd eu deformat.

   • Sigur că ai dreptate în privinţa incisivităţii, dar la noi aşa ceva fie devine câinoşenie, fie este respinsă imediat şi fără analiză la rece de către „partea vătămată”. Or, necazul la noi pare să fie tocmai inebran-labilitatea (ca să fiu patapievician până la tauromahie) opiniilor ante factum, din cauza ancorării lor în diferite alte organe decât creierul. Ipoteza creierului inept este exclusă din start, n-ai să vezi vreodată politician (român) care să admită că poporul e cam euroi-n-adecvat de felul lui şi are nevoie de conducere prin elite oneste şi informare prin media extraterestră. Bere, mici şi referendum, nu ne trebe mai mult ca să fie bine.
    Bine, să zicem că imparţialitatea e o himeră. Atunci tânjesc după telejurnalele nemţeşti la care poţi adormi după primele două ştiri fierbinţi, sau cele de la BBC prezentate de bătrânei caucazieni cumsecade care-şi pun întrebări şi aşteaptă răspunsuri de la superbe mulatre cu accent britanic impecabil. Talk show-urile să dispară şi să fie înlocuite cu wet shirts events, poate aşa se va duce şi mai puţină lume la votare.

 2. Dacă în interior nu poţi fi imparţial ca om, deci înclini spre o anumită parte, datoria unui jurnalist respectabil este să încerce măcar se se pună pe rând în postura cât mai multora, punând onestitate în această încercare. Eliminarea unor puncte de vedere este justă uneori, minorităţile nu ar trebui să constituie baza discuţiilor într-o societate atât de primitivă ca a noastră, în care sunt nerezolvate chestiuni esenţiale. Totuşi, cu puţin efort, un om de media care are ca responsabilitate imensă o parte din mentalul societăţii poate selecta punctele de vedere esenţiale, şi mai ales le poate da sanşele cuvenite pentru a genera reacţii sănătoase, nu viscerale şi partizane pâna la cinism.

  • Agnusstick,

   Ziceți: „un om de media care are ca responsabilitate imensă o parte din mentalul societăţii”. Chiar credeți că au această conștiință a faptului că apasă pe umerii lor o responsabilitate mare? Eu cred că nu. Chiar și cei mai buni dintre ei sunt tentați să se spele pe mâini de treaba asta. Și, într-un fel, au dreptate. Nu ei ne-au educat, iar acum, încercând să ne educe, riscă să piardă prețioase puncte de rating ce se concretizează în bani și în timpi de antenă. Cred că situația e fără ieșire. Singura care ar mai putea aspira la oarece „educație” a spectatorului ar fi televiziunea publică. Dar punem pariu că dacă – ipotetic – ei cresc nivelul și propun altceva, merg de-a berbeleacul pe toboganul audienței? În schimb, „intelectualul” Dan Negru și alți manelizanți ating cote alarmant de mari.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s