Noi, trufia și vulcanul

Imagine preluată de pe http://www.nydailynews.com/

Poate că sunt excesiv de melodramatic. Ori exaltat. Dar nu pot să nu remarc o chestiune care ne fierbe la foc mic zilele astea. A erupt un vulcan în Islanda (îndepărtata și înghețata Islandă), iar Europa e ruptă aproape complet de restul lumii. Exact așa. Dintr-odată, toată tehnologia, toată inteligența, toată politica nu mai fac doi bani. Nimeni nu e capabil să anticipeze cu precizie nici măcar dacă și când va cădea cenușa pe sol. Încă nu se știe cât de dăunătoare va fi. Iar chestiunea a devenit mai serioasă abia de câteva zile.

Acum, imaginați-vă că acești vulcani iraționali, forțe stihiale ale naturii, se „hotărăsc” să erupă simultan vreo 5 în diverse colțuri ale lumii. În mai puțin de o săptămână, nu ar mai circula niciun avion. Iar dacă „situația” ar persista vreo 2 luni, mai multe companii aeriene ar ajunge în pragul falimentului.

Însă nu numai atât, ci chiar și viața pe pământ ar începe să stea sub semnul întrebării. Ar fi zone întregi peste care soarele nu ar răsări săptămâni de-a rândul. Atmosfera ar deveni sufocantă, probabil că mulți am muri de la gazele toxice. Alții de la cenușa inhalată.

De altă parte, o grămadă dintre liderii mondiali mari și tari de acum ar sta neputincioși prin cine știe ce hotel de lux în alte părți ale lumii, pe unde i-ar prinde cataclismul. Să zicem că Obama ar fi în vizită în Afganistan. Celebrul Air Force One nu i-ar mai fi de niciun folos. Merkel să presupunem că ar fi prin Africa, iar președintele chinez, într-o vizită de lucru în Cuba sau Venezuela. Medvedev în Palestina. Ori toți la o reuniune la nivel înalt de tip G8, pe undeva prin Elveția. Neutralizați pe un teritoriu neutru.

Așadar, cataclismul are șanse să schimbe nu doar calitatea aerului sau starea vremii, dar și economia și politica. Iar oamenii nu sunt în stare să se opună. Nu știu de ce, chestia asta mi s-ar părea cu adevărat fascinantă. Nu atât ca scenariu apocaliptic ipotetic, cât ca demonstrație că puterea pe care avem pretenția că o deținem este o gogoașă, iar infatuarea care ne caracterizează (ca specie și indivizi) ca urmare a faptului că suntem „puternici” este completamente nejustificată.

Pun pariu că s-ar găsi destui atei de conjunctură care să-și redescopere zeii uitați, pe care i-ar implora să-i scoată din belea. Atunci s-ar vedea cu adevărat cât valorează umanismul unora și creștinismul altora. Situațiile limită scot mereu în evidență fibra caracterului.

Într-o lume oprită în loc, cu siguranță s-ar schimba raporturile între indivizi, dar și relațiile indivizilor cu societatea. Puține lucruri ar rămâne la fel cum le vedem azi. De unde știu? Păi, fiindcă încerc să-mi imaginez cum ar arăta o singură zi în care soarele să nu se vadă de cenușă. Și pentru că mă gândesc cum ar fi să nu știm când și cum se va sfârși evenimentul la care asistăm. O omenire redusă la nevoile ei primare și în care ar pulsa instinctul de supraviețuire.

Nu contest măreția intelighenției umane, care încearcă să-și explice tainele universului sau adulmecă misterele transcendenței. Există nenumărate realizări grandioase și idei extraordinar de profunde. Toate produse sau, dacă nu, măcar găzduite de mintea omenească. Însă aroganța care le însoțește adesea și vanitatea nu reușesc, iaca, să străpungă nici măcar prin cenușa unui singur vulcan. E de ajuns să pufăie o dată magma din miezul Pământului ca toți să rămânem fără loc de muncă, fără vacanță, fără transporturi, fără aer sau fără viață.

Oare la atâta fragilitate nu s-ar asorta mai bine o proporțională doză de umilință? Cu două vulcane deasupra Europei, sucombă bursele din Londra, Frankfurt, Varșovia. Cu încă unul în Asia de Sud-Est s-au paralizat Hong-Kong și Shanghai. Fiindcă, dincolo de numerele pe care le manevrează extrem de abil creiere strălucite, se află niște materii prime care trebuie să circule, niște schimburi comerciale fizice. Și, la urma urmei, pe cine ar mai interesa banii și evoluția „capitalului” atunci?

Politica nu se poate face prin telefon. Iar telefonia la distanță are nevoie de sateliți. Pe care s-ar putea ca cenușa (dacă o fi conținând și ceva particule metalice sau magnetice) să-i zăpăcească definitiv.

Nu știu dacă Dumnezeu ne face câte-o farsă ca să ne mai tragă părintește de urechi, dar nu pot să nu remarc faptul că există destul de multă ironie în faptul că un vulcan dintr-o insulă minusculă, departe de restul Europei, paralizează activitatea a zeci sau sute de mii de oameni extrem de „ocupați” și de „grăbiți”, lăsându-i prin aeroporturi să se gândească la… ce-i duce capul. Indivizi pentru care a fi punctual e o religie, stau acum fără să-și cunoască delay-ul. Culmea e că, deși sunt mereu hotărâți să ceară socolteală (ca niște contribuabili responsabili ce se află), acum n-au pe cine să tragă la răspundere. N-au la cine să se rățoiască.

Și mai interesant e că, chiar dacă li s-ar oferi un avion, cei mai mulți n-ar urca în ruptul capului. N-ar avea curajul să înfrunte natura. O natură despre care ni se repetă de multă vreme că omul ar fi supus-o în mare măsură. Oare de ce n-a învățat până acum omul cum să pună un cep vulcanilor, cu o supapă prin care să fie evacuată periodic presiunea?

Nici cu zăpezile din martie nu ne descurcăm prea grozav, nici cu inundațiile, nici cu Katrinele, nici cu tsunami, nici cu cutremurele. Ei bine, atunci de ce om fi atâta de fuduli? La câte am înșirat, tare mi se pare că se potrivește concluzia că semeția noastră e o formă destul de rudimentară de prostie. Dar pentru ca această prostie să fie onorabilă, o înconjurăm cu teorii științifice și o punem sub patronajul unor instituții cu nume respectabile. Măcar e mai ușor de îndurat…

Anunțuri

13 gânduri despre “Noi, trufia și vulcanul

 1. Gind la gind cu bucurie, chiar ieri am lansat un tweet pe tema asta. Foarte fain spus, un vulcan care pufaie….E de ajuns un vulcan „pufacios” ca sa puna la pamint in modul cel mai propriu cu putinta toata flota cea vestita a intregului apus. 🙂

 2. Fain articol! Cred ca Petre Tutea era acela care spunea ca lui Dumnezeu ii place sa ne mai dea cate un sut in poponet, poate, poate ne venim in fire si nu ne mai tinem de prostii …

  • @Dyo
   Nu-mi amintesc să fi citit personal chestia asta la Țuțea (nici n-am citit decât 2 cărți d-ale lui), dar chiar se potrivește cu stilul său. Și oricum, oricine ar fi spus-o, cred că avea dreptate.

 3. Da, la fix ai zis. Problema e ca tot trufia e cea care ne impiedica sa vedem lucrurile astea – altfel de un bun-simt elementar. Traim in cutiutele noastre mici unde ne prefacem ca avem totul sub control. De-aia ateii sunt, as zice, cei mai violenti cand vine vorba de credinta altora, pentru ca isi simt amenintat echilibrul construit cu atata migala. Refuz cu incapatanare sa cred ca nu primim fiecare in viata semnale in acest sens, doar-doar ne-om trezi…

  • Andrei,
   Zicea Fumurescu pe Vox Publica că nu știe vreun ateu bătrân și deștept. Poate că e cam exagerat, dar ceva sâmbure de adevăr există în această afirmație.

 4. Nu vad de ce toata agitatia asta! Vulcanismul se studiaza atat la geografia de a IX-a cat si la geologia de a XI-a si acolo se explica cum s-au nascut catenele muntoase cand puteau fi si cate 5-6 vulcani activi deodata! Aceasta activitate a existat dintotdeauna si nu au disparut speciile care populau Pamantul nici din cauza vulcanilor,nici din cea a impactului cu meteoritii si nici din cauza glaciatiunilor sau ridicarilor de temperatura. Toate teoriile sunt infirmate de faptul ca exista specii extrem de vechi,neschimbate care ar fi trebuit sa dispara odata cu cele contemporane lor,ex: rechinii,broastele testoase…etc…Deci,suradeti! Toata vanzoleala asta e doar….furtuna in borcan! Daca nu vom trai indeajuns sa aflam raspunsuri la milioanele de intrebari pe care ni le punem in timpul vietii ma gandesc ca Cineva va raspunde la ele dupa ce murim,nu? O mica consolare 🙂

  • @Napoca De Ardeal
   Agitația vine din faptul că, probabil, niciodată activitatea vulcanică nu a produs atâtea „daune economice”. Iar oamenii care vor bani și profit nu se consolează cu faptul că cineva (sau Cineva) le va răspunde, cândva, la întrebarea: de ce?

 5. Tesla sustinea ca poate influenta conditiile meteorologice deci implicit si clima. Au trecut multi ani de cand el afirma acest lucru si cred ca americanii,francezii,rusii….n-au stat degeaba in tot acest timp.Priviti ce statiune experimentala au construit americanii in Alaska!

 6. De care daune economice vorbesti? Sa ne uitam in Golful Mexic …alea-s daune si abia azi americanii au cerut ajutorul altor state,nu doar olandezilor, ba chiar si civililor.Trebuia s-o faca de la prima picatura de titei iesita incontrolabil.

  Cu toate daunele ambientale nu este omul raspunzator de schimbarile profund climatice, de miscarile tectonice, de disparitii ale unor specii.Terra este o planeta activa geologic, unele lucruri dispar,altele se formeaza 🙂

  • @Napoca De Ardeal

   Eram oleacă ironic atunci când vorbeam de daune. Adicătelea, dacă nu ne arde tare la buzunar, n-au decât să erupă toți vulcanii mamei Terra. Dar când ne frige în buget… văleu! Ce ne mai văicărim și ne perpelim ca apucații, fiindcă altceva tot nu putem face.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s