Postat de: Teofil Stanciu | 09/04/2010

Charlie Chaplin cu Dilema Veche

Începând de joi (08 aprilie), împreună cu Dilema Veche se vor putea achiziționa, săptămânal, DVD-uri cu filmele lui Charlie Chaplin. Săptămâna aceasta e Dictatorul. Prețul: 12 lei.

Am ales 2 secvențe din film. Prima, pentru interpretarea pe care o dă Chaplin Dansului maghiar de Brahms. Iar a doua, datorită semnificației scenei ca atare. Probabil că în ’40, doar Chaplin, Churchill și încă vreo câțiva sesizau semnele pericolului. Dar nici ei n-au fost în stare să anticipeze grozăvia faptelor.

Timp de două luni, vor putea fi achiziționate încă 6 filme (Goana după aur, Circul, Luminile orașului, Domnul Verdoux, Piciul și Timpuri noi) și un DVD cu scurt metraje. Există câteva lungmetraje care nu figurează între cele plănuite să apară cu ziarul: Limelight, A King in New York sau A Countess from Hong-Kong. De asemenea, rămâne de văzut câte dintre scurtmetraje (nu scurt metraje – cum apare în reclama-catalog) vor fi incluse pe ultimul DVD al seriei. Chiar și cu lipsuri, e totuși o inițiativă lăudabilă.

Pentru orice om care se uită cu plăcere la filme, Charlie Chaplin e un reper inevitabil. Dincolo de umorul său fără vârstă și mereu de efect, se ascunde o umanitate sensibilă, o preocupare pentru cei nenorociți. Desigur că, datorită criticii pe care o aduce societății tehnologizate și capitaliste, a fost asociat cu stânga politică. Mai ales că activitatea s-a a coincis cu perioada în care America era obsedată de lupta anticomunistă, inventând comuniști chiar și acolo unde nu existau.  Nu mă îndoiesc că și socialiștii sau comuniștii au fost încântați de această companie selectă. Însă mă îndoiesc de justețea unor astfel de categorisiri.

Deși ascensiunea sa este rodul preferințelor publicului american, și căderea lui în dizgrație este consecință a capriciilor aceluiași public. Odată ce a ajuns să se facă vinovat de un păcat grav al secolului XX (acela de a fi un artist „învechit”), nu mai este pe gustul audienței. Ulterior, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul veacurilor, societatea poate să revină și să-și reconsidere poziția, însă, în unele cazuri, e puțin cam tardiv pentru victima repudiată.

Chaplin rămâne emblematic și profetic în filmele sale. Problemele sesizate sunt reale. Iar soluțiile apelează la fondul uman bun al sufletelor omenești. În orice individ există o zonă sensibilă, unde, odată atins, omul se înduioșează, devine mai binevoitor. Într-acolo țintesc peliculele marelui vagabond. Hohotele de râs nu pot să camufleze melancolia care se așterne peste afectele spectatorului odată ce reprezentația ia sfârșit.

Totuși, regizorul-scenaristul-actorul-compozitorul Chaplin trăiește situația paradoxală a multor „profeți” moderni: faptul că vorbește despre marginalizații societății, despre nevoiași, îl îmbogățește. Ajunge chiar milionar. Ironică situație. Se pare însă că averea nu i-a tulburat luciditatea.

Anunțuri

Responses

  1. […] “Chaplin rămîne emblematic și profetic în filmele sale. Problemele sesizate sînt reale. Iar soluțiile apelează la fondul uman bun al sufletelor omenești. În orice individ există o zonă sensibilă, unde, odată atins, omul se înduioșează, devine mai binevoitor. Într-acolo țintesc peliculele marelui vagabond. Hohotele de rîs nu pot să camufleze melancolia care se așterne peste afectele spectatorului odată ce reprezentația ia sfîrșit.” (Teofil Stanciu) […]

  2. […] https://drezina.wordpress.com/2010/04/09/charlie-chaplin-cu-dilema-veche […]


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Perfectio in Spiritu

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: